”Att stå upp för sina åsikter är skönt”
Fritt, roligt, viktigt. Som ledare för Sveriges Kvinnoorganisationer kämpar Clara Berglund för flickors och kvinnors rättigheter på heltid. Men uppdraget, säger hon, har blivit tuffare.
Sedan 2015 leder Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer, detta paraplyorgan för ett 50-tal organisationer som verkar för jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter.
”Ska jag någonsin göra något annat, måste det överträffa jobbet jag har nu. Jag kan inte se vad det skulle vara”, säger Clara Berglund.
Samtidigt har uppdraget blivit tuffare.
”När jag klev på som generalsekreterare stod feminism högt på dagordningen. Alla riksdagspartier var uttalat feministiska. Så är det inte längre. Det pågår en backlash mot jämställdhet och feminism i Sverige och i omvärlden. Vi får kämpa mer än tidigare för att få genomslag för våra frågor”, säger hon och beskriver hur polariserande kulturkrigsfrågor stjäl mycket av debattutrymmet.
Att Sveriges Kvinnoorganisationer motsätter sig surrogatmödraskap och långtgående möjligheter för människor att själva bestämma sitt kön gillas inte av alla.
”Vi som jobbar med feminism är vana vid ett visst mått av hat och hot sedan tidigare. Frågorna om kön och surrogat har föranlett den typen av reaktioner även från grupper som annars står oss nära, vilket kan vara extra obekvämt för mig och medarbetarna”, säger Clara Berglund.
”Som chef behöver jag vara lyhörd för hur alla mår. Se till att alla är insatta i och kan försvara vår position”, fortsätter hon.
Karriären i korthet
2010: Ungdomsreporter på lokaltidningen VLT, parallellt med högstadie- och gymnasiestudier. ”Jag var ambitiös och tog mig själv på väldigt stort allvar. Samtidigt som jobbet var jättekul.”
2010-tal: Ledarskribent på samma tidning, varvat med fortsatta studier på universitetsnivå. ”Jag skrev om det mesta, men arbetsliv, jämställdhet och feminism var hjärtefrågor.”
2012: Pressekreterare, Centerpartiet. Ett fantastiskt jobb, som hon ändå sa upp sig från då hennes inställning till surrogatmödraskap gick stick i stäv med partiets.
2014: Pressekreterare, Sveriges förenade studentkårer.
2015: Generalsekreterare, Sveriges Kvinnoorganisationer. ”När jag började var vi tre medarbetare – nu är vi tio. Antalet medlemsorganisationer har också vuxit och vi samlar nu 130 000 flickor och kvinnor. Fritt, roligt, viktigt – mitt uppdrag är utvecklande på alla sätt.”
2022: Sidouppdrag som jämställdhetscoach åt högre chefer inom Försvarsmakten.
Hon växte upp på en bondgård utanför Västerås, som en av tre systrar. Pappa var lantbrukare på heltid, mamma veterinär.
Jordgubbsförsäljning och att fånga in bortsprungna kor hörde till de självklara, och även meningsfulla, inslagen under uppväxten. Men några planer på att själv bli bonde hade hon aldrig.
”Nej, målsättningen var mer att skapa mig en tillvaro där det gick att ta sovmorgon och åka på semester”, säger Clara Berglund.
Därmed inte sagt att det saknades ambitioner.
”Uppsägningen var ett svårt beslut, för jag tyckte mycket om jobbet och mina kolleger, men samtidigt något instinktivt och självklart. Att stå upp för sina åsikter är skönt.”
Redan i högstadiet var Clara Berglund verksam som ungdomsreporter efter att hon på vinst och förlust stegat upp på lokaltidningen VLT:s redaktion och erbjudit sina tjänster.
Samma sak inträffade i Kanada, där lokalbladet High River Times upplät spaltutrymme åt den samhällsintresserade utbytesstudenten från Sverige.
Clara Berglund fortsatte på den inslagna vägen och blev politisk ledarskribent på den liberalt sinnade VLT parallellt med studierna på universitetet.
”Jag har en examen i innovationsvetenskap, och har påbörjat flera utbildningar utan att slutföra dem. Statskunskap, psykologi, mänskliga rättigheter … Jag har liksom svepts med och hoppat på sådant som verkat roligt. Och det har jag aldrig ångrat.”
Under åren som pressekreterare åt Centerpartiet befann sig Clara Berglund än mer i den politiska hetluften.
Hon stortrivdes, men sa ändå upp sig efter att Centern tagit ställning för en legalisering av just surrogatmödraskap, vilket gick stick i stäv med Clara Berglunds redan då klara uppfattning om att det innebär risker och ett utnyttjande av kvinnor.
”För mig var det en röd linje. Uppsägningen var ett svårt beslut, för jag tyckte mycket om jobbet och mina kolleger, men samtidigt något instinktivt och självklart. Att stå upp för sina åsikter är skönt”, säger Clara Berglund.
Hon oroas över det växande motståndet mot jämställdhet och feminism framför allt bland unga män, som enligt Jämställdhetsmyndigheten i högre grad anser att samhället redan är jämställt och i minst utsträckning tar avstånd från uppfattningen att män skulle vara bättre ledare än kvinnor.
”Vissa av de unga männen går så långt att de radikaliseras av influencers som sprider könsstereotypa och kvinnoförnedrande ideal. De personerna kommer ut i arbetslivet nu, vi har kontakt med arbetsgivare som vittnar om hur de tar med sig attityder som är negativa till jämställdhet”, säger Clara Berglund, och tillägger:
”Det här är en jätteviktig fråga att hantera och ha koll på som chef.”
Clara Berglunds 3 karriärtips
- Ha kul. ”Jag har gjort mycket som varit roligt, ofta utan att fullfölja. Uppstår en möjlighet, tycker jag att man bör testa.”
- Övertygelse. ”Jag lämnade ett tryggt och viktigt jobb till följd av mina principer. Det är något av det mest stärkande jag gjort i mitt liv.”
- Ödmjukhet. ”Att leda en verksamhet med många volontärer kräver förståelse för att viljan och möjligheterna till engagemang kan vara högst skiftande. Det är viktigt att skapa utrymme för glädje.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.