Årets Framtidschef – Patrick Bach

Evenemang
Text: Redaktionen
Publicerad

Patrick Bach leder ett ungt gäng som utvecklat ett av världens mest prisbelönta dataspel, Battlefield 3. Hemligheten? Ett ­”socialistiskt” ledarskap som får idéer och kreativitet att flöda.

I en intervju i Chef berättar han om sitt ledarskap:

Du har haft omkring 250 medarbetare, hur får du dem att dra åt samma håll?
”Knepet är att ha en bra 
vision och sätta tydliga gemensamma mål. Jag bör
jar med något litet och pekar på sådant andra gjort – det kan vi göra också. Det är som ett maratonlopp, det vinner man steg för steg, inte genom att bara vara fixerad på målet. Det är ett stort och extremt heterogent gäng, där finns ingenjörer, grafiska designers, tecknare, artister, musiker, ljuddesigners –men det gör det också så roligt.”

Beskriv konkret vad du gjort som chef.
”Jag tror att jag är en chef som jobbar väldigt annorlunda i en annorlunda bransch. Vi jobbar väldigt ’socialistiskt’ på Dice. Vi brukar skämta om att vi har ett socialistiskt ledarskap och socialistisk spelutveckling. Det innebär att allas input är viktig. Vi lyssnar på alla, vi filtrerar inte bort saker och det är öppet och platt vad gäller idéer och inspiration. Det gör att många tycker att det är så roligt att jobba hos oss. Det finns utrymme att komma med idéer som hamnar i en produkt som säljs i 15–20 miljoner exemplar över hela världen. Det känns fantastiskt för många.”

Hur reagerar man på ledarskapet internationellt?
”När vi får in internationella talanger till Dice så blir de väldigt förvånade över att vi faktiskt frågar alla om råd. Folk blir till och med förvånade över att jag pratar med dem eftersom jag är på en annan nivå än dem, hierarkiskt sett. Det kan nästan vara lite stötande för folk runt om i världen att vi tillåter så stora projekt att fungera så platt. Man undrar runt om i världen hur vi gör – i ett högkostnadsland som Sverige. Det vi gör är att vi drar nytta av människors hjärnor, inte bara av deras händer. Det kräver ett annat ledarskap.”

Hur motiverar du dina medarbetare till att bli världsbäst?
”Mina medarbetare är drivna och engagerade, jag behöver inte driva på dem. De vill göra det bästa. Den här branschen är ju global och konkurrensen är stenhård. Det gör att man blir både livrädd och taggad. Vi måste lita på att människor gillar ungefär samma saker över hela jorden. Mitt mål är att alltid göra mer; ännu bättre, ännu större, för att attrahera ännu fler. Och jag har fått möjlighet att bevisa att det går. I dag är det ingen som tvivlar när jag säger att vi ska bli bäst i världen.”

Dina medarbetare har inte bara olika kompetenser, de kommer från olika kulturer också. Vad betyder det för ditt ledarskap?
”Jag försöker få alla att våga framföra sina egna åsikter, få dem att förstå att deras idéer är välkomna och viktiga. Men det är inte lätt att få människor som kommer från hierarkiska kulturer att säga vad de tycker.”

Försvarsmakten står bakom priset.
Övriga finalister:


Louise Laising, utvecklings- och driftsansvarig på Laisings Dansinstitut

 Motivering:
”För att hon kombinerar hjärta och hjärna med ett för branschen normbrytande ledarskap. Louise Laising får medarbetare och elever att känna sig som en del av helheten, vilket har tagit verksamheten till nya nivåer.”

Vad har varit din största utmaning som ledare?
”Att bygga en gemensam värdegrund. Vi är bara två fast anställda, jag och en medarbetare som sköter ekonomin. Just nu har vi 23 lärare, alla är timanställda. De träffar sällan varandra, de kanske bara möts i dörren. Några jobbar bara några dagar här, andra stannar i flera år. Den enda gång de är samlade, inte alla men de flesta, är på personalmöten och gemensamma aktiviteter. Målet är att man ska få vara som man är och samtidigt en del av gemenskapen. Och många av våra elever kommer tillbaka för att jobba här.”

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
”Jag försöker situationsanpassa mitt ledarskap. Jag har en röd tråd, men jag måste vrida och vända på den för att det ska fungera för alla. Jag lyssnar för att veta var medarbetarna står, och är noga med att alla kommer till tals, även de tysta. Alla ska känna sig uppskattade och sedda, det ska vara roligt och ge energi att komma hit. Min mamma startade dansskolan 1959, så jag är uppväxt med dansen. Men det var inte självklart för mig att ta över. När jag gjorde det ville jag inte ta över min mammas ledarskap, utan forma mitt eget. Och jag behöver och får mycket input från både medarbetare, elever och föräldrar.”

André Sædén, major och kompanichef i Försvarsmakten

Motivering:
”För att han, genom att visualisera målet och låta soldaterna hitta vägen dit, med sitt ledarskap har fått gruppen att lösa svåra uppgifter under extrema förhållanden.”

Vad innebär det att vara ledare i en utsatt verksamhet som den i Afghanistan?
”Det är komplext och innehåller allt från utbildning och träning, till att hantera starka känslor. Många är här av egen vilja, de har en drivkraft och vill vara med i ett sammanhang där de kan göra skillnad för andra människor. Det blir en väldigt stark gemenskap när du har en uppgift som du ska lösa tillsammans med andra. Samtidigt är du rädd därför att det faktiskt finns de som vill döda dig. Vad som helst kan hända, vi lever under ständigt hot. Du måste vara extremt flexibel och ju mer träning och utbildning du har, desto bättre kan du hantera varje ny situation. När du är på ett uppdrag måste du kunna kontrollera dina handlingar och känslor, och efteråt hantera de känslor som kommer då.”

Vilken är den största utmaningen i ditt uppdrag i Afghanistan?
”Det är att vara skärpt och fokuserad när det behövs och kunna slappna av när tillfälle ges. Det gäller att ingen hamnar i en känsla av självgodhet, att man tror att man kan det här. Man måste hela tiden vara på tå och fokuserad, annars kan det bli farligt både för en själv och andra – det kan kosta liv.  Kommunikation är a och o, så att vi är så förberedda som möjligt på de faror och hot vi kan tänkas möta i varje enskild situation.”

LÄS MER: Wow – vilka chefer!

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.