Årets Chef: Så vände jag Vinge och hittade min väg som chef

Att vara chef för advokater brukar liknas med att valla katter. En svår uppgift. Men Maria-Pia Hope, vd på Advokatfirman Vinge, har lyckats så bra att hon till och med har blivit Årets Chef 2022. Hör henne berätta om sitt ledarskap – i nya avsnittet av podden Chef Dilemma

Ledarskap
Publicerad
Maria-Pia Hope, vd på Advokatfirman Vinge, tillsammans med Cissi Elwin
Maria-Pia Hope tillsammans med Cissi Elwin

När Maria-Pia Hope kom in som vd på Advokatfirman Vinge 2012 var verksamheten i kraftig gungning.

I media rapporterades det om skandaler med felaktig skatteplanering och insiderhandel. Nyckelmedarbetare slutade. Många trodde att Vinge var helt uträknade.

För Cissi Elwin, vd på Chef och Chefakademin, berättar hon i Chef Dilemma om det tuffa läget, som blev starten på en förändringsresa.

”Alla de här negativa händelserna påverkade det interna självförtroendet och bilden utåt av Vinge. Dessutom var det en vikande marknad, några år efter finanskrisen”, berättar hon under samtalet i de eleganta kontorslokalerna vid Norrmalmstorg i Stockholm, där Vinge har haft sitt huvudkontor i 38 år.

”Men i efterhand har jag insett att det inte finns något bättre än att komma in när det är tufft. Då har man möjlighet att samla trupperna. Då finns en uppfattning om att: nu måste vi vända skutan och se till att vi kommer på rätt köl igen. Att komma in som ledare med mandat då är oerhört kraftfullt. Då accepterar folk förändringar.”

”Det är lättare att leda när det bara finns en väg – framåt och uppåt. Då gäller det att fundera på hur man ska ta sig dit.”

Hon beskriver i Chef Dilemma vilka åtgärder som sedan blev mest betydelsefulla för att vända Vinge – och att vända med besked. Idag är Vinge en av Nordens ledande advokatbyråer och har ökat lönsamheten med 250 procent sedan Maria-Pia Hope tog över rodret som vd/managing partner.

En viktig del i arbetet är ökad mångfald. Vinge har bland annat ökat andelen kvinnliga delägare rejält. Startskottet för det arbetet blev en rapport 2013 från AllBright som handlade om juristbranschen.

”Den hette ’Kvinnor arbetar, män gör karriär’. Där beskrevs advokatbyråerna som de sista bastuklubbarna. Vi var väldigt upprörda och tyckte inte det var riktigt rättvisande. Men tar man ett steg tillbaka och tittar på statistiken så var den skrämmande dålig. 14 procent av delägarna på de största affärsjuridiska byråerna i Sverige var kvinnor, sämre än i USA, England och delar av Västeuropa.”

 

Hon berättar i Chef Dilemma om hur planen för att öka andelen kvinnliga delägare tog form – och fick effekt.

Maria-Pia Hope har blivit inbjuden att föreläsa på Ivy League-universitet i USA om jämställdhet och medarbetarinflytande.

Bland annat har hon förklarat varför Vinge alltid gör plats för sin senast anställda medarbetare, och inte bara jurister, i sin ledningsgrupp.

I Chef Dilemma delar hon med sig av flera konkreta, mätbara och effektiva åtgärder som har förändrat i en traditionellt konservativ bransch.

”Vi har allt från 19-åringar till 72-åringar i våra korridorer. Det är väldigt viktigt att ta in nya generationers perspektiv för att förbli relevant”, konstaterar hon.

Där ser hon också en utmaning för det egna ledarskapet.

”Ju längre man sitter i en ledarroll, särskilt om det är i samma företag, desto mer övertygad blir man om att man har alla svar. När en fråga kommer upp för sjunde gången så känner man sig nästan småfrustrerad över att behöva förklara, ännu en gång. Men då är det så otroligt viktigt för en effektiv ledare att inse att världen rör på sig hela tiden. Det finns nya dimensioner på många frågor. Man måste orka ta sig an frågor och problemställningar som man har arbetat med tidigare – men med nya ögon, om och om igen. Det är en utmaning.”

Om Maria-Pia Hope

Bor: Stockholm.

Familj: Man och två tonårsbarn.

Karriär: Utbildad på Harvard Law School. Biträdande jurist på Cederquist London och sedan delägare och vd för Vinges kontor i London. Sedan 2012 vd/managing partner Advokatfirman Vinge.

Övrigt: Årets Chef 2022. Under många år utsedd till en av Sveriges mäktigaste kvinnor av Veckans Affärer/Dagens Industri.

Maria-Pia Hope, vd på Vinge, berättar i Chef Dilemma om:

 • Uttrycket ”att valla katter” och hur väl det stämmer in på att vara chef över advokater.
 • Vad det betyder att bli utsedd till Årets Chef.
 • Utmaningarna med att leda i kris och oro – från en pandemi och direkt in i en situation med krig i Europa.
 • Hur man konkret har gjort för att öka antalet kvinnliga delägare.
 • Varför den senast anställda alltid får en plats i ledningsgruppen hos Vinge.
 • Vilka som är hennes styrkor och svagheter som chef.
 • Hur hon har tänkt och planerat kring sin karriär.
 • Hur det har format henne att hennes pappa dog när hon var bara sju år gammal och hon växte upp nära sin stöttande mamma.
 • Hur hon hanterar flirtiga situationer mellan äldre manliga delägare och unga kvinnliga jurister.
 • Hur hon avgör vem som ska få en prestigeklient som alla slåss om.
 • Hur hon hanterar medarbetare som är på väg att bränna ut sig.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden