Arbetsplatserna du ska akta dig för
»Ett vinnande team«, »världsklass« och »fantastiska utvecklingsmöjligheter«. När företag söker nya chefer lovar de guld och gröna skogar för att locka rätt kandidater.
För att inte låta dig dras med i glädjeyran är det läge att ta ett djupt andetag och sätta på dig de kritiska glasögonen.
»I de jobbannonser som finns i dag är det väldigt mycket blaj. Företagen kräver ofta helt orealistiska saker av de sökande. Kom ihåg att annonsen till stor del är en marknadsföringsyta för företagen«, säger Charlotte Hågård, karriärcoach och författare till »Jobbsökarboken – 12 snabba steg till ditt nya jobb«.
Det finns en formulering som hon särskilt tycker att du bör reagera på, nämligen alla de företag som söker »stresståliga« chefer och medarbetare.
»Då undrar jag alltid varför det är så stressigt. Hur ser arbetsplatsen ut? Måste man jobba ihjäl sig?«
Ett annat växande krav på chefer är att vara »entusiasmerande«. Det är också något som Charlotte Hågård stundtals värjer sig emot.
»För mig låter det som att man ska kunna övertyga sin omgivning i alla möjliga frågor, oavsett om man tror på dem eller inte.«
Akta dig för de här arbetsplatserna:
1. Varningstecken i annonsen:
»Vi kräver att du ska kunna göra många saker samtidigt/ha många kontaktytor«
Charlotte Hågårds kommentar: »Det kan vara ett tecken på att det är en slimmad organisation du ger dig in i. Det kan vara en tjänst som är en sammanslagning av flera funktioner.«
»Du ska vara självgående«
Charlotte Hågårds kommentar: »Självklart ska en chef kunna driva sitt eget arbete, men här finns en underton av att du inte kommer att ha någon alls att bolla med.«
2. Varningstecken under anställningsintervjun:
– Det finns inga tydliga mål kopplade till tjänsten
Charlotte Hågård: »För att du ska kunna lyckas som chef, måste rekryteraren redan i förväg kunna beskriva vad som förväntas av dig«
– Du får vaga svar kring din introduktion
Charlotte Hågård: »Ett företag som inte erbjuder någon introduktion överhuvudtaget, eller en ogenomtänkt sådan, saknar förmodligen strukturer.«
– Det finns inga tydliga utvecklingsmöjligheter
Charlotte Hågård: »Fråga gärna om hur du kan utvecklas eller avancera på företaget. Om rekryteraren inte kan svara, eller bara säger att det finns goda utvecklingsmöjligheter, är det ett tecken på att man inte satsar på kompetensutveckling. Rekryteraren ska kunna ge konkreta exempel på utvecklingsmöjligheter.«
– Många chefsbyten på tjänsten
Charlotte Hågård: »Fråga varför personen som tidigare hade tjänsten har slutat. Fråga också hur många som har haft tjänsten de senaste fem åren. Om det har varit mycket turbulens kan det tyda på att den högre chefen är svår att samarbeta med, eller att tjänsten är felkonstruerad.«
– Oordning i ekonomin
Charlotte Hågård: »Många chefer glömmer att fråga om de ekonomiska förhållandena: omsättning, vinst, tillväxt. Om det är trassligt där, och det har sett lika problematiskt ut i flera år, är det läge att dra öronen åt sig.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.