Arbetsgivare diskriminerar vid rekrytering

Arbetsrätt
Text:
Publicerad

Magnus Carlsson, docent i nationalekonomi, forskar om diskriminering på arbetsmarknaden och hans senaste studie visar att rekryterare väljer bort personer med utländskklingande namn till förmån för ansökningar med svenska namn. 

”Vi skickade ut 3 000 ansökningar med typiska svenska namn och med namn från Mellanöstern och Afrika. Av dessa blev 30 procent av de med svenskt namn kallade till jobbintervju, medan endast 20 procent av ansökningarna med utländskt namn kallades till intervju. Det bevisar att det är svårare att få komma till intervju för de med utländskklingande namn trots likvärdiga meriter”, säger Magnus Carlsson i en artikel på sajten forskning.se.

Magnus Carlsson. Foto: Linnéuniversitetet

I sin forskning har Magnus Carlsson sett ett antal faktorer som minskar diskrimineringen vid rekrytering: 

Press genom test. Magnus Carlsson föreslår att myndigheterna ska testa om arbetsgivare diskriminerar, på liknande sätt som han undersökt företagen i sin forskning. Diskriminering är en olaglig handling och kan sätta press på arbetsgivare att prioritera frågorna om de vet att de kan bli kontrollerade.

Rutiner för rekrytering. Risken för diskriminering är mindre hos arbetsgivare som har en professionell hantering av jobbansökningar.

Skärpt lagstiftning. Trots att lagstiftningen, enligt Magnus Carlsson, är rimlig har ytterst få arbetsgivare dömts för diskriminering då det är svårt att bevisa att en person diskriminerats i ett enskilt fall.

Kultur och attityd. Det kan finnas negativa attityder i samhället och hos arbetsgivare mot människor med utländsk bakgrund.

”Man kanske är osäker på produktiviteten hos en person med utländsk bakgrund. Hur ska hen passa in? Hur är kvalifikationerna? Hur kommer hen klara språket? Här skulle kampanjer och information kunna hjälpa till att skapa en positivare attityd”, säger Magnus Carlsson till Forskning.se. 

Läs också: 

Maxad mångfald när de skrotade cv:t

Forskning: Bättre CSR om vd:n har en dotter

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.