Anders Richtnér: ”Svenska chefer är heta utomlands”

Svenskt ledarskap som nästa exportsuccé? Det tror Anders Richtnér, vd på SSE Executive Education där man lanserat en utbildning för svenska chefer utomlands och utländska organisationer i Sverige.

Karriär
Publicerad

Hur stor del av det svenska ledarskapet är egentligen värderingar och hur mycket är ledarskapsmodell?

”I vår verksamhet är inte det viktigaste att man följer en viss modell utan att varje organisation hittar sin väg framåt. Trenden generellt är ändå att värderingar blir allt viktigare, liksom syftet, frågan ’varför?’. Hur vill jag driva mitt bolag? När det gäller organisationen och ledarskapsmodeller har svenska framgångsrika företag också historiskt sett valt olika vägar, till exempel när det gäller decentraliserad eller centraliserad organisation.”

Hur heta är svenska chefer på den internationella arbetsmarknaden?

”Ser man till svenska globala bolag befinner sig många svenskar på höga positioner inom dem. Det är ett tecken på att svenskt ledarskap, resultatet av det och dess syn på människan, uppskattas, även internationellt.”

Vad i det svenska ledarskapet är viktigast för att tackla utmaningar i vår tid?

”Gott ledarskap är att lära känna dig själv och hur du leder – då har du kommit långt. I det svenska ledarskapet brukar man prata om tillit till dem vi jobbar med som grunden. Men också nyfikenhet –vi är en liten nation och har alltid tittat på vad som händer bortom oss själva. Öppenhet – att vara beredd att ompröva sig själv och vad man står för är viktigt i föränderliga tider som vår. Och ödmjukhet – att förstå en verksamhet holistiskt, både se till organisationens och individernas utmaningar, den egna affären och styrningen, alltså ledarskapet.”

Vad är svenska chefers största utmaningar i ett internationellt sammanhang?

”Att förstå personen framför dig, varifrån hen kommer och varför hen agerar som hen gör, oavsett om det är en medarbetare eller leverantör. Man brukar ju även prata om att gå i sina kunders skor. Allt det faller in under ödmjukheten, att vara lyhörd. Det kan vara frustrerande, även i det dagliga ledarskapet.”

1) Vad lägger jag tid på?

Hur mycket av den tiden går till mig själv, mina medarbetare, mina chefskolle-ger, mina chefer och mina kunder?

2) Hur skulle jag vilja att det ser ut?

3) Vad ska jag göra för att komma dit?

Eller om jag redan befinner mig i önskat läge, fortsätta vara där?

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.