”Alla chefer kommer att möta psykisk ohälsa”

Hur ska du som chef bäst lära dig förstå olika former av psykisk ohälsa – och rusta dig för att möta medarbetare i kris eller i olika psykiatriska tillstånd? Agnes Mellstrand är psykolog, organisationskonsult och jobbar med både handledning av chefer och med patienter i terapi. Nu har hon skrivit boken Psykisk ohälsa hos medarbetare.

Hälsa
Publicerad
Agnes Mellstrand. Foto: Anne Nyblaeus

Som chef kan man ju ana att en medarbetare inte må bra, men vad gör man när det inte är uttalat?

”Om medarbetaren vet att du bara vill väl, kan man som chef ställa den här typen av frågor. Om det finns en uppbyggd allians, där medarbetaren känner ett förtroende för dig som chef blir det lättare. Det vanliga är att man ofta reflexmässigt går in i ett undvikandebeteende av osäkerhet och rädsla för att göra fel. Det är helt mänskligt”, svarar Agnes Mellstrand.

”Skapa en allians där det finns öppenhet och tillit. Det är ditt ansvar som chef att bygga den alliansen.”

Agnes Mellstrand, psykolog och organisationskonsult

Varför har du skrivit boken?

”Det behövdes något mer konkret för chefer för att känna sig trygga i sin roll när det gäller psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Alla chefer kommer att möta psykisk ohälsa. Många har fina policyer, men när det gäller det konkreta agerandet är man osäker.”

”Paraplybegreppet ’psykisk ohälsa’ kan vara förvirrande. Det är viktigt att kunna skilja mellan olika tillstånd och jag försöker reda ut begreppen så att man kan navigera i det. Det är stor skillnad på att bemöta sorg, stress, depression eller ett psykosskov. Det kan låta skrämmande, men om du har den grundläggande kunskapen kan du ge ett bättre bemötande.”

Har du något exempel på hur man kan agera?

”När någon till exempel har en panikattack, hur gör jag då? Ja, håll dig lugn och icke-alarmistisk. Du kan sätta dig bredvid och säga: ’Jag ser att du går igenom en svår ångestkänsla nu och jag kan sitta här med dig om du vill tills det klingar över.’ Inte skrika: ’Andas!’ En person skojade om att när hon fick en panikattack var det snarare hon som var tvungen att lugna sin chef …”, berättar Anna Mellstrand.

Vilka råd vill du mer ge till oss chefer?

”Växla om till nyfikenhet i stället för rädsla – vill jag medarbetaren väl? Lita på den känslan. Man kan vara rädd för att ställa frågor, men det är ofta de icke ställda frågorna som kan få problemen att växa.”

”Skapa en allians där det finns öppenhet och tillit. Det är ditt ansvar som chef att bygga den alliansen. Och se till att du kan bolla med någon, genom handledning eller kollegialt stöd. Är det svåra situationer ska man inte sitta själv med det.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.