6 sätt: Gör som de gamla grekerna – och bli en bättre ledare

I vår oroliga tid, med pandemin, klimathot, förestående ekonomisk kris och Rysslands krig i Ukraina, kan stoicismen särskilt komma till pass. Här är 6 sätt att använda den gamla läran i ditt liv som chef.

Ledarskap
Publicerad

6 sätt att använda stoicismen i ditt ledarskap

  1. Acceptera det du ändå inte kan påverka. Om det så gäller vädret, marknadstrender eller människors beteenden. Vilket inte betyder att du i alla lägen ska vara undergiven eller ge upp. Gör i stället ditt bästa av situationen, som att lyssna på en ljudbok eller göra upp framtidsplaner när du ändå sitter fast i trafiken i morgonrusningen. Men distinktionen kan vara svår: vissa ser ”klimat-stoicism” som en farlig uppgivenhet.
  2. Ta befäl över ditt inre. Genom acceptans av det opåverkansbara, kan du skifta fokus till det du verkligen behärskar: dina egna tankar och känslor. Även under extrem stress har du möjlighet att styra din attityd till vad som sker. Vilket skapar möjlighet att frångå offertänkande och befästa en mer kraftfull bild av dig själv.
  3. Förbered dig för det värsta. Varje dag finns risken att du ställs inför svåra eller otrevliga situationer: ett jobbigt samtal, en förhandling eller en helt vanlig dag på kontoret. Genom att påminna dig om den saken, kommer du bättre förberedd: risken minskar för att något går snett. Nej, du behöver inte slopa det positiva tänkandet, bara ge lite sunt utrymme för motsatsen.
  4. Se värdet i misslyckanden. Ett sätt att bygga viljestyrka är att ta den svåra vägen, insåg redan de gamla grekerna och romarna. Antikens stoiker kunde till och med misslyckas med flit, för att den vägen träna sig på livets konst. Silicon Valley-entreprenörernas vurmande för karaktärsdanande misslyckanden kan ses som en sentida variant av samma filosofi
  5. Håll huvudet kallt i framgång. Lika mycket som att hantera motgångar, handlar det stoiska tänkandet om att vara ödmjuk när det går bra. Att vara balanserad och inte låta sig bländas av rikedom och makt är väsentligt för en stoiker.
  6. Vänd på situationen. Undvik frestelsen att betrakta situationen som bra eller dålig. Stoiker ser varje upplevelse som en chans att utveckla sina goda egenskaper. Om ett projekt tar längre tid än förväntat på grund av faktorer som inte går att påverka, är det ur stoikerns synpunkt en värdefull chans att träna tålmodighet och en möjlighet till extra granskning.

SToicism

  • Åsiktsriktning inom grekisk och romersk filosofi.
  • I allmän bemärkelse en livshållning som präglas av viljefasthet och sträng självbehärskning.
  • Går ut på att stå emot lidelser som leder bort från ”dygden”. Allt som sker inträffar med nödvändighet. Vi rår enbart över den egna viljan. Alla livets skiften ska den vise möta med lugn oberördhet.

Källa: Nationalencyklopedin

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden