5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det
Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.
Känner du dig tröttare än vanligt, har du svårt att koncentrera dig eller känner du plötsligt att du är på fel plats i livet? Då kan du vara nära att gå in i den berömda ”väggen”.
Att prestera på topp på jobbet och samtidigt hinna med allt annat i livet kan ibland kännas som en omöjlig ekvation i dagens samhälle. Stress är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i dag, och en del av sjukskrivningarna beror på arbetslivsrelaterade orsaker.
Men det finns en hel del saker du kan göra åt stressen innan det går så långt.
I en artikel i Management Today listar skribenten Rotyston Guest 5 tecken på att du hamnat i riskzonen för utmattning – och vad du kan göra åt det.
1. Psykiska och fysiska symtom
Stress och trötthet visar sig ofta både som fysiska och psykiska symtom. Fundera på om du har märkt av dessa förändringar i ditt beteende:
Detta kan hjälpa: Stress ger symtom som långsammare kognitiv förmåga, svårt att tänka klart och att fokusera, eller att hjärnan känns ”full”. Här gäller det att sänka tempot. För att koppla av hjälper det att koppla ur. Stäng av telefoner, dator och annat när du inte använder dem. Stäng av notifieringar som lätt bryter koncentration och vila.
2. Du ifrågasätter varför du gör det du gör
Många jobbar hårt för att nå långt i karriären – för att sedan upptäcka att man fått offra för mycket på vägen, eller att det uppstår en tomhet när man väl nått sina mål.
Detta kan hjälpa: Känner du dig på fel plats? Fundera på vad som är viktigt för dig nu när du vet mer, och om arbetsplatsen du är på går ihop med dina nya mål. Att vara på fel plats dränerar dig på energi.
3. Du känner dig konstant utmattad
Trötthet och utmattning som inte går att vila bort kan göra att du hamnar i ett tillstånd av överanalyserande eller beslutsångest – vilket kan leda till att du inte förmår göra någonting, eller lägger din energi på fel saker. Det får dig att känna att du inte kommer någonvart.
Detta kan hjälpa: Fråga dig själv: ”Är det här värt att göra för mig just nu?” för att spara på energi och fokusera på det du behöver. Lär dig att säga nej både till dig och själv och andra när det gäller oviktiga saker. Lär dig att säga ja till det viktiga.
4. Ditt inre varningssystem säger att något inte är rätt
Vaknar du varje morgon med en känsla av att något inte står rätt till? Att något är fel, men du vet bara inte vad?
Detta kan hjälpa: Trivs du på ditt jobb? Ditt arbete, menar Royston Guest i Management Today, ska få dig att känna att du utvecklas och får använda din fulla potential. Gör det inte det: Stanna upp och fundera på om det finns något du kan göra för att förändra till det bättre.
5. Du kämpar med att få ihop alla olika delar och roller av dig
Vi har alla olika roller i olika situationer: förälder, kollega, anställd, vän, partner och barn. Att få dem att gå ihop kan ibland kännas överväldigande.
Detta kan hjälpa: Svaret kommer aldrig att bli expert på alla versioner av dig, för det mäktar ingen med. Det viktiga är att förstå vilken roll du behöver vara i vilken situation. Kom ihåg att du har många versioner av dig själv, men du kan bara vara på en plats i taget rent fysiskt.
Fakta: Stress och utmattning
Stress
I Sverige ligger psykisk ohälsa bakom nästan hälften av alla pågående sjukskrivningar, och bland dessa utgör stressrelaterade besvär den allra vanligaste orsaken.
Idag är ca 36 000 svenskar sjukskrivna på grund av stress. Av dem är ca 80 procent kvinnor. Antalet sjukskrivna med utmattningssymptom har sexdubblats sedan 2010. (Källa Kry)
Utmattningssyndrom
Utmattningssyndrom är diagnosen som innebär att du har flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller andra svåra påfrestningar. 1177.se listar olika symtom och behandlingsalternativ.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.