5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.

Arbetsmiljö
Publicerad

VM i Ryssland är äntligen igång och efter mot Mexiko är ett av sexton lag som tagit sig till slutspel. Tisdag 3 juli är det dags för åttondelsfinal mot Schweiz.

Enda problemet: Det är avspark klockan 16.00 – alltså när det är arbetstid för många som inte har semester. Chef ringde upp Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, för att stämma av vad som gäller under VM.

”Jag tycker alla först och främst ska kolla med sin chef vad som gäller hos er. Har du tur kanske chefen redan har planerat att den ska visas på arbetsplatsen”, säger Henrik Ehrenberg.

Om chefen säger nej till att se matchen och du gör det ändå. Blir det löneavdrag då?

”Om chefen har beordrat dig att jobba enligt ditt kontrakt bör du följa det. Du bör absolut inte utsätta dig för konsekvenserna som kan bli allvarliga genom arbetsvägran”.

Men…?

”Men många tjänstemän i Sverige har ju flexibla arbetstider. Det innebär att du själv kan prioritera att se matchen och sedan jobba in dina arbetstimmar på kvällen”.

Jag trodde det var en rättighet att följa Sverige i VM.

”Det är nog lättare att få FIFA att flytta matcherna till svensk kvällstid än att förändra arbetsrätten på den punkten. Bästa är ändå att försöka prata med din chef. Den kanske vill göra det till ett roligt event för alla medarbetare”.

Kan chefen göra matchen till en obligatorisk aktivitet?

”Jag skulle kraftigt avråda alla chefer från det. Det är faktiskt inte alla som är fotbollstokiga”.

Men vilka argument gäller för att du som medarbetare ska få se matchen på måndag. Vi frågade några av Sveriges chefer med fotbollskoppling om vilka 5 argument som biter.

1) Det bygger en ”vi”-känsla

Att samlas framför tv:n är garanterat en billigare teambuilding-insats än att åka till någon bowlinghall eller bedagad kursgård. Ta tillfället i akt och gör en mini-kickoff? Det finns många ledarskaps- och verksamhetsutvecklingslektioner att lära av hur professionella fotbollslag arbetar.

”Självklart ska alla på jobbet se matchen. Det är den bästa teambuilding du kan hitta – som dessutom är gratis!”, säger Stefan Andreasson, mångårig sportchef i Elfsborg.

 2) Det odlar kulturen 
Det moderna arbetslivet kännetecknas av ord som flexibilitet, tillit och medarbetarskap. Millenials väljer värderingar och kultur framför pengar, och ”kul på jobbet” är en rekryteringsmagnet i många av de branscher där chefer slåss om talangerna. Arbetstiden som förloras genom 90 minuters fotbollsfest tas (med råge) igen av ökad produktivitet och arbetsglädje.

”Det kan bli en glädjebomb och något för medarbetarna att prata om resten av året”, säger Frida Boisen, digital chef på Bonnier Magazines & Brands.

3) Det kan vara affärskritiskt. Faktiskt!

ALLA kommer prata om Sveriges VM-matcher de kommande veckorna. Det är viktigt att medarbetarna har koll på samtalsämnet som är på allas läppar när de träffar kunder, leverantörer eller samarbetspartners.

”Sveriges VM-matcher kommer ALLA prata om de kommande veckorna. Därför är det viktigt att medarbetarna har koll på samtalsämnet som är på allas läppar när de träffar kunder”, säger Frida Boisen.

4) Det kan bli en inkluderande aktivitet

”Alla har inte stenkoll på fotboll. Därför är det viktigt att även dessa medarbetare ska kunna njuta av evenemanget. Gör det inkluderande och inte bara något de mest inbitna kan uppskatta”, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef Unionen.

5) Det sker (faktiskt) bara var fjärde år

Fotbolls-VM för herrar inträffar var fjärde år. Och som svensk är ännu mer sällan vi är ett av deltagande nationer. Det har gått 12 år sen sist vi var i ett mästerskap. Vågar du som chef sätta stopp för något som sker så sällan?

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.