3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.

Karriär
Publicerad

Många sektorer expanderar och behöver nyanställa. It-sektorn spås en ljus framtid, skola, vård och omsorg rekryterar för fullt och fler behövs också inom lager och logistik, för att bara ta några exempel.

”Aktivera ditt jobbsökande när andra sitter stilla. Nu är ett lysande tillfälle att jobba i ditt nätverk och bredda dina kontaktytor”, säger Göran Hällström som är rådgivare vid TRS, ett av Sveriges cirka femton trygghetsråd som ska underlätta omställningar i arbetslivet.

”Jag tycker att många som letar jobb och karriärmöjligheter agerar ganska planlöst. Man letar lite här och där, utan tydliga mål. Chefer kan vara extra ensamma och vilsna i coronakrisens spår.  Dels på grund av den ensamhet som ligger i själva ledarskapsrollen, dels på grund av att chefer i svåra tider inte sällan blir avpolletterade utan att ha begått några fel”, säger Göran Hällström som här nedan delar med sig av sina bästa tips på hur du lägger in en extra växel i jobbsökandet just nu.

Göran Hällström: 3 tips för att söka jobb under TIDER AV KRIS

1. Kompetensinventera och gör planer
Ta dig tid att gå igenom och fundera över dina styrkor och tillgångar, och vad du vill använda dina kunskaper till. Gör en projektplan. Vilka målsättningar har du? När ska målen vara uppfyllda? Ta hjälp av en erfaren karriärrådgivare.

”Inte minst chefer kan ha behov av ett professionellt bollplank, just med tanke på ensamheten i yrkesrollen. Vad vill man med sitt fortsatta yrkesliv? Fortsätta som chef, specialisera sig än mer i samma bransch eller övergå till något helt annat? Att diskutera dessa frågor med någon som vågar utmana och ifrågasätta kan vara av särskild vikt just nu”.

2. Jobba med nätverk och kontaktytor
”Prata direkt med företag som du är intresserad av att jobba hos, och som du kanske läser om i tidningen i samband med att de ska expandera”.

Många förutsätter kanske att alla ens kompisar vet om att man letar jobb, och att de ska tipsa om lediga uppdrag.

”Men alla vet nog inte vad du kan och vad du kan tillföra och vill åstadkomma i arbetet. Ta dig tid att ringa och prata med vänner och bekanta. Berätta vad du vill jobba med och vad du kan, och var tydlig i ditt budskap. Utvidga ditt kontaktnät. Fråga bekantas bekanta och folk du inte redan känner om deras arbetsplats behöver anställa.”

3. Använd sociala medier
”Linkedin är ett givet verktyg, men att skriva i statusfältet på Facebook att du söker jobb kan vara minst lika effektivt. Jag vet många som fått nya uppdrag sedan deras cv delats av vänner på Facebook.”

Om du marknadsför dig under krisen, både brett och gentemot specifika arbetsgivare, är det dig man kommer att komma ihåg när stormen väl blåst över.

”När situationen väl lättar kommer alla branscher att söka folk, det kommer att vara enormt många jobbsökare på varje annons. Har du redan varit i kontakt med företaget är du steget före. Du kommer att sticka ut redan innan de går ut med en platsannons.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.