3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk
Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
Det räcker som bekant inte med att vara duktig på jobbet. Ett rikt socialt nätverk med de rätta kontakterna är ett av de starkaste medel som finns för att få fart på karriären, och dessutom en dämpande krockkudde mot hårda smällar i motgång.
”Sociala nätverk är betyd-elsefulla i mängder av professionella sammanhang. Genom dem får du förhandsinformation om vilka tjänster som blir lediga, bakgrunder kring vilka kunskaper som efterfrågas på en specifik arbetsplats, tips om vem du bör vända dig till när du söker jobb och nyttiga rekommendationer inför din fortsatta karriär.”
Det säger Caroline Tovatt, som forskat i rekrytering och det ”sociala kapitalets” betydelse i arbetslivet. En slutsats i hennes doktorsavhandling är att chefer helst anställer via rekommendationer. Dels för att slippa plöja igenom så många ansökningar, dels för att personlig inrådan väger tungt även i vårt moderna samhälle. Vilket förstås är till nackdel för folk med skrala nätverk.
Framgångsrikt nätverkande kan väcka associationer till ytligt streberbeteende, men Caroline Tovatt menar att det i slutändan ändå bygger på äkthet och verklig kompetens. Om bilden man ger av sig själv är överdriven eller falsk lär det förr eller senare skina igenom, vilket kan skapa en förtroende-kris som snarare stjälper än hjälper.
”Det duger inte att lisma. För att människor ska vilja gå i god för dig, måste du ingjuta förtroende, i vilka sammanhang du än befinner dig. Vi människor är väldigt känsliga för det där. Om du bränner dig på en arbetsplats, kan ditt rykte vara förstört för lång tid framöver. Nätverk är kanaler för rykten.”
Medan somliga föds in i släkter med känningar rakt in i maktens korridorer, måste andra förlita sig på nätverk som i högre grad byggs upp från grunden. Frågan blir då: Hur börjar man?
En bra start kan vara att försöka urskilja nivåerna i relationerna man ändå har.
Caroline Tovatt skiljer på starka och svaga länkar i ett nätverk. De starka är de som står dig närmast, alltså familj och nära vänner som ställer upp i nöd och lust men kanske inte alltid är så kapabla att hjälpa dig till nästa nivå på karriärstegen. Caroline Tovatt menar att det oftare är de svaga länkarna i form av gamla klasskompisar, före detta kolleger och andra man inte känner så väl som agerar dörröppnare när det kommer till jobb. Så fundera på om är du tillräckligt bra på att hålla kontakten.
Den som själv är benägen att göra sina medmänniskor en tjänst, talar varmt om dem man litar på och uppför sig hyggligt och anständigt i största allmänhet, får ofta sjufalt tillbaka. Ganska enkel psykologi.
Intressant och orättvist nog är det emellertid människor som redan har status och privilegier som tenderar att få mest hjälp och pushning, påpekar Caroline Tovatt.
Kanske en nedärvd skyddsmekanism, djupt inbäddad i det mänskliga psyket – om-givningen förstår att försätta ”maktmänniskorna” i tack-samhetsskuld. Men ta det inte personligt om gensvaret dröjer, säger hon.
Måste man vara väldigt utåtriktad för att nätverka?
”Arbetsmarknaden är tuff, och det är klart att ett väldigt försiktigt socialt beteende kan ligga en i fatet. Men jag vill fortfarande hävda betydelsen av substans. Professionella meriter och sättet man jobbar på är ändå viktigast.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.