3 skäl: Därför är du rädd för att bli chef

Erfaren, balanserad och kompetent – men ändå rädd för att bli chef. Här är tre bakomliggande orsaker.

Karriär
Publicerad
Illustration: Lotta Sjöberg

Frågan om varför många har svårt att identifiera sig med ledarrollen har intresserat ett amerikanskt forskarlag, som i en studie pekar på tre bakomliggande ”rädslor”.

  1. Oro för att verka dominant. Att en ledarskapsroll skulle få dem att verka bossiga, auktoritära och dominanta är en viktig orsak till tvekan bland de 1 700 deltagarna i studien, säger docent Julia Lee Cunningham vid University of Michigan, i Harvard Business Review. Medan ordet ”bossig” ofta använts nedsättande särskilt mot kvinnliga ledare, finner studien att både män och kvinnor ogärna vill bli förknippade med uttrycket.
  2. Oro för att verka annorlunda. Att bli utvald och få uppmärksamhet i rollen som chef är det andra stora orosmolnet – och det gäller även om uppmärksamheten är positiv. ”Många bekymrar sig för att de ska behöva offra känslan av grupptillhörighet”, heter det.
  3. Oro för att verka okvalificerad. Tänk om medarbetarna tycker att jag är olämplig? Osäkerhet inför de egna förmågorna är ytterligare något som får studiedeltagarna att rygga inför ett ledarskapsuppdrag, oavsett vilka kvalifikationer de i verkligheten har. En osäkerhet som samtidigt minskar sannolikheten för att bli identifierad som ”ledarskapsmaterial” av andra, framhåller Julia Lee Cunningham.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden