3 kända chefers udda lönesättning

Karriär
Publicerad

Dessa tips publicerades i samband med Chefs undersökning om lönesättning (publicerades i Chef nr 1 2015).

Läs huvudtexten här: Lönesättning skapar ångest hos svenska chefer

 

Peter Settman är inte bara mediaentreprenör. Han är också chef. Och som sådan har han ett speciellt sätt att löneförhandla. I det Cheftest som Chef publicerade i maj 2010 berättar en av hans medarbetare följande:

”Efter min första löneförhandling kom jag ut från hans kontor med flera kronor lägre i lön än jag hade tidigare. Och ändå var jag nöjd. Det var först senare som jag började undra hur tusan jag kunde vara nöjd. (…) Löneförhandla aldrig med honom.”

Ingvar Kamprad. Ikea är inte direkt kända för att betala höga löner. Men när det lackas mot jul blir det annat ljud i skällan. Förra året betalade företaget ut inte mindre än 1 000 000 000 kronor i julbonus till sin personal. Per heltidsanställd blir det 26 900 kronor. Ett litet, litet aber i sammanhanget är att kulorna delas ut först när den anställde har gått i pension.

Sven-Axel Svensson, grundare av smyckeskedjan Glitter, verkar ha varit nöjd med sin personal. När han gick bort 1999 fick 140 medarbetare på Glitter och Sven-Axel Svensson Bijouterier dela på hans förmögenhet på närmare 100 miljoner kronor. Hur stor del av penga­påsen som varje medarbetare fick berodde på anställningstiden. Vissa fick ett sexsiffrigt belopp medan andra inte fick någonting alls. Men för de flesta smällde nog det extra lönepåslaget högre än en guldklocka.

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.