3 ångestpuckar vid karriärbytet – och hur du tacklar dem

Så här några veckor in i vardagshösten kommer tankarna på vad man ska bli när man blir stor. Här är knepen som hjälper dig att våga styra arbetslivet i en ny riktning.

Karriär
Publicerad

Inte längre tillfreds med ditt nuvarande jobb? Sugen på något nytt och annorlunda? Att byta karriärspår kan kännas svårt, skrämmande eller rentav omöjligt om du ägnat många av dina bästa år (eller decennier!) på att komma dit du är i dag.

Tänk om du måste gå ner i lön? Eller inte klarar av det?

Låt inte tvivlet hindra dig. Här är tre tips från den amerikanska karriärsajten The Muse om hur du övervinner några vanliga farhågor inför ett karriärskifte.

1 ”Jag kan inte hoppa av från något jag behärskar så bra och kämpat så hårt för.”

Att säga upp sig från något du ägnat åratal åt att bygga upp kan upplevas som ett skrämmande slöseri med tid och resurser. Men att förbli vid sin gamla invanda roll är inte alltid så varmt och mysigt det heller. Vill du verkligen fortsätta att känna dig uttråkad och miserabel på jobbet? Ett skifte kan vara precis vad du behöver.

2 ”Jag måste börja om från början.”

Att nya utmaningar i arbetslivet ofta är förenade med en brant inlärningskurva går knappast att förneka. Samtidigt kan en förvånansvärt stor del av de erfarenheter du förvärvat hittills visa sig relevanta i de mest skilda fält. I dag finns dessutom större möjligheter än någonsin att snabbt och effektivt bättra på kunskaperna via online-kurser och distansundervisning.

3 ”Ingen vill anställa någon i min ålder.”

Åldersdiskriminering är ett problem på arbetsmarknaden. Och tråkigt nog lär du nog aldrig kunna bekämpa ålderismen helt på egen hand. Men du kan vara strategisk kring hur du säljer dig själv. Vad de flesta arbetsgivare helst vill ha är människor som klarar jobbet, och gör det bra – viktigt är därför att du verkligen lyfter fram de förmågor och kunskaper som matchar rollen du söker, och argumenterar för hur din längre erfarenhet kan vara en fördel jämfört med yngre personer.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.