11 boktips: Hårda klappar till chefen

Juletid och dags att krypa upp i soffan med en bra bok. Eller ge bort en i julklapp. Här är några tips, särskilt utvalda av Chefs redaktion. Och med chefen särskilt i åtanke.

Motivation
Publicerad

Huset mitt i byn

Jonas Fröberg (Weyler)


Brakförluster, krympande marknadsandelar och chefsavhopp på löpande band. Det blåser på Coop-toppen. Hur kunde det bli så här? Med utgångspunkt från farfaderns lanthandel i Myckelgensjö i Ångermanlands inland skildrar Jonas Sjöberg folkrörelsen Konsums uppgång och fall.

Lögner osanningens historia

Daniel Rydén (Historiska Media)

En bok om människor som ljuger, fuskar och manipulerar för att få sin vilja fram. Barn, kungligheter, politiker – och chefer. Lögner som ändrat historiens gång, orsakat kaos och hjälpt lögnhalsarna att behålla makten. Vad är en lögn? Vem får ljuga? Och måste lögner alltid vara fel?

Upp och ut

Carl Michael Gräns (Thorén & Lindskog)


För några år sedan landade diplomaten Carl Michael Gräns som myndighetschef och Sveriges ambassadör i Nigeria. Ett enormt och våldsamt land, som nu också blivit skådeplats för hans debutroman. En historia om krig, fattigdom, längtan efter gemenskap och sökandet efter en tro. Men allra mest om den stora drabbande kärleken.

Autokrati AB: Diktatorerna som vill styra världen

Anne Applebaum (Albert Bonniers Förlag)

Diktatorerna är inte vad de varit. Dagens despoter härskar inte med hjälp av militär eller politik, utan baserar sin makt på digital teknik, smarta affärsuppgörelser, sofistikerade nätverk, desinformation och kleptokrati. Resultatet är en växande antidemokratisk rörelse som obehindrat breder ut sig över nationsgränserna. Skrämmande. Men också spännande.

Skolplattformen

Olle Lidbom (Fri Tanke)

Som The Office. Så beskriver författaren Olle Lidbom interiörerna kring Stockholms stads miljardfiasko med en digital skolplattform. Med konsulter som tar beslut för sitt eget bästa och tjänar mer per timme än en lärare gör på en dag. Och en projektledning som tappat kontrollen och låter sig bländas av flashiga Powerpointpresentationer. Teknik möter verklighet. Hisnande läsning, relevant för väldigt många.

Rätt sorts fel

Amy Edmondson (Natur & Kultur)

Vilka misslyckanden på jobbet kan med rätta kallas dåliga? Och vilka ger värdefulla lärdomar och kan förbättra vår värld? Med levande exempel ur arbetslivet, historien och populärkulturen ger prisbelönta ledarskapsprofessorn Amy Edmondson tankeväckande insikter till chefer, hr-ansvariga och alla andra.

Sömn hälsans hörnpelare

Kerstin Brismar (Stolpe)

En av tre chefer sover ofta dåligt på nätterna, visar Chefs undersökning om sömn. Vilket kan orsaka depression, viktökning och sjukdom. Här kommer hjälp i form av hälsoforskaren Kerstin Brismar, som med benäget bistånd från andra experter lär oss att bryta trötta livsmönster.

Besvärliga fruntimmer!

Elsa Trolle Önnerfors (Historiska Media)

Kvinnor är i klar majoritet juristutbildningarna, och i juridiska ledarbefattningar som domare och åklagare. För hundra år sedan var läget ett helt annat. Den här berättelsen förflyttar oss till den tid då juridikens pionjärkvinnor hade att kämpa mot fientliga attityder bland kolleger, i lagar, nästan överallt. En historia som också handlar om vägen mot demokrati och kvinnans frigörelse.

Svetsare och statsminister

Stefan Löfven och Ulrika Knutsson (Atlas)

Vad innebär det att vara statsminister och ledare i dag? Stefan Löfven borde veta. Här tecknar han en personlig bild av livet som ledare på toppen. Om vikten av lagarbete, om pandemiåren och när han träffade Putin. Men också om uppväxten som fosterbarn i Sunnersta i Ådalen och kärleken till Ulla.

Jobbet glädjen, chanserna, livsvalen, vänskaperna

Mats Ekdahl (Carlsson)

En vibrerande kärleksförklaring till jobbet. Så beskriver författaren själv denna infallsrika och erfarenhetsbaserade skildring om jobbet. Mats Ekdahl, som haft tunga chefsposter inom såväl medie- som myndighetsvärlden, pekar på betydelsen av arbetsglädje. Men också vad som menas med begreppet och hur synen på arbete förändrats genom historiens gång.

Maffiapakten

Lasse Wierup (Forum)

Den organiserade brottsligheten äter sig allt djupare in i det svenska samhället. Riktigt hur djupt framgår av kriminalreportern Lasse Wierups initierade skildring av hur kriminella nätverk nästlar sig in i företag och myndigheter i sin jakt på lättförtjänta pengar. En röta som involverar såväl företagsledare, banktjänstemän och advokater, som läkare och revisorer. Hur ska Sverige försvara trygghetssystemen, tilliten och det som gjort landet unikt?

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.