Årets Chef 2006

Prisets syfte:

Att lyfta fram och belöna goda exempel bland Sveriges chefer och sprida deras budskap om det goda ledarskapet.

Kriterier:

Pristagaren har dokumenterad bra erfarenhet som chef genom att

– ha haft linjechefs roller med någorlunda omfattning, gärna flera roller

– visat goda resultat i de verksamheter som han/hon har varit ansvarig för

– varit chef i både med- och motgång och visat prov på bredd som chef och ledare.

* Pristagaren är bra ledare med goda referenser från chefer och underställda kring ledarskapet

 

Vinnare:

Per Lydmar, VD, Lydmar Hotel

Motivering:

Mod och magkänsla får Per Lydmar att gå sina egna vägar i en annars konservativ bransch. Med lust, kreativitet och förtroende får han sina medarbetare att växa och hotellverksamheterna att blomstra.

Ladda ned en högupplöst version av bilden genom att klicka på länken nedan.

Bilden får publiceras gratis om fotograf Martin Adolfsson anges.

Tidigare pristagare

2005: Marika Skärvik, mellanchef på IT-företaget TietoEnator. Hon är en mästare på att kombinera det hårda och mjuka i chefsrollen.

2004: Gerd Levin-Nygren, vd Note Torsby AB. Hon lyckas hålla både resultaten, arbetsglädjen och motivationen uppe i en tillverkningsindustri på den svenska glesbygden när den globala konkurrensen är stenhård.

2003: Siw Wallin, rektor för Fruängens skola i södra Stockholm för sitt hälsobringande ledarskap som fått skolan på fötter.

2001: Sören Carlsson Sanz, vårdchef för akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm blev Årets Chef för sin förmåga att skapa djupt engagemang och arbetsglädje alla nedskärningarna till trots.

2000: Kristin Holmberg och Eva Söderlind, Ericsson Business Consulting, belönades för sina framgångar med delat ledarskap.

1999: Angeles Bermudez-Svankvist, chef för Folktandvården, Björkhagen i Stockholm blev Årets Chef för medvetna och framgångsrika satsningar på att anställa personer med olika etnisk tillhörighet och ålder.

1998: Johan Wall, vd för Netsolutions blev Årets Chef för sitt mänskliga ledarskap i en het bransch. Balans i livet är en ledstjärna.

1997: Amelia Adamo, chefredaktör för tidningen amelia, belönades för sitt tydliga och karismatiska ledarskap, som gjort amelia till en succé. Hon kräver mycket av sina medarbetare, men är samtidigt generös och står bakom dem i alla väder.

1996: Mats Wallin, vd för Guldfynd, blev Årets Chef för sitt framgångsrika förändringsarbete av affärskedjan Guldfynd, där personalens engagemang varit en förutsättning.

Relaterade artiklar

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

Siri Wikander.
Mångfald

Siri Wikander: ”Använd din makt!”

“Jag känner nästan ingen som har så mycket vita privilegier som du har”. Orden träffade mig rakt i hjärtat. Med min väns kommentar klingande i öronen inser jag att att jag är ”mannen”. Jag är den med privilegiet. Frågan är vad jag gör med den insikten, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.

En bild på två kontorsstolar på varsin sida av en almanacka.
Karriär

7 tips för den perfekta tiden mellan jobb

Du har fått ett nytt spännande jobb, grattis! Självklart är du ivrig att sätta igång. Men rusa inte på för fort. Nu har du ett gyllene tillfälle att ladda batterierna. Här är sju smarta tips från Harvard Business Review för att hitta den perfekta ”ställa om”-tiden.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.
Hälsa

Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”