julklapp-2

Årets julklapp utsedd: Mobillådan

Är årets julklapp en dröm för alla chefer? För hur många gånger har du inte suttit på möten där medarbetarna smygjobbat på sina mobiler – eller ännu värre, scrollat igenom Instagram och Facebook. För några år sedan kom lösningen på problemet i och med mobil-dagis i form av olika förvaringskärl för mobiltelefoner. Och i år utsågs mobillådan till årets julklapp.

Om årets julklapp mobillådan är bäst lämpad för mormor eller chefen återstår att se. HUI Research, tidigare Handelns utredningsinstitut,som varje år korar årets julklapp, verkar i alla fall ha tagit fasta på den ökade kritiken mot mobilzombies som har svårt att slita sig från skärmarna och debatten kring barns användande av skärmar.

”Mobiltelefonen har blivit en integrerad del av våra liv som har inneburit en hel del positiva saker. Men 2019 blev året då allt fler började reflektera över dess negativa konsekvenser i våra liv. Vi ser ett ökat behov av att minska både sin egen men även barnens skärmtid”, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Research, enligt SVT.

Något som kanske främst gäller privatlivet. men även i arbetslivet har mobilförbud dykt upp med ojämna mellanrum. För några år sedan skrev Chef om företaget Klikki, som hade infört en sträng mobilpolicy, där medarbetare kunder skrika ”checky!” om de såg någon använda mobilen under vissa klockslag. Alla checkys räknades sedan ihop till poäng.

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

Den som fick flest checkys kunde sedan tvingas använda ett extremt fult mobilskal under en viss tid, som straff.

Svårt att införa under julfirandet hos mormor kanske, åtminstone om man vill behålla den goda julstämningen. Men kanske blir julen 2019 tidpunkten då skärmfixeringen börjar gå mot sitt slut? En undersökning som Pricerunner gjort i samarbete med Kantar Sifo visar  att högst upp på önskelistan – hos hela 19 procent av de tillfrågade – återfinns något så analogt som en pappersbok.

”Svenskar är konservativa vad gäller julklappar. Mest intressant är att det är unga människor i åldern 18-29 år som allra helst vill ha böcker. På julen verkar vi vilja ha en paus från alla digitala och sociala medier”, säger Nicklas Storåkers, vd för PriceRunner, enligt företagets egen sajt.

 

julklappar-2

Läs också: 7 gräsliga julklappar som medarbetarna fick

Årets julklapp tidigare år:

2018: Det återvunna plagget; 2017: Elcykeln; 2016: VR-glasögonen; 2015: Robotdammsugaren; 2014: Aktivitetsarmbandet; 2013 Råsaftcentrifugen; 2012: Hörlurarna; 2011: Den färdigpackade matkassen; 2010: Surfplattan.

2009: Spikmattan; 2008: En upplevelse; 2007: GPS-mottagaren; 2006: Ljudboken; 2005: Ett pokerset; 2004: Den platta tv:n; 2003: Mössan; 2002: Kokboken; 2001: Verktyget; 2000: Dvd-spelaren.

1999: Boken; 1998: Dataspelet; 1997: Det elektroniska husdjuret; 1996: Internetpaketet; 1995: CD-skivan; 1994: Mobiltelefonen; 1993: En doft (parfym); 1992: Tv-spelet; 1991: Cd-spelaren; 1990: Woken; 1989: Videokameran; 1988: Bakmaskinen.

Relaterade artiklar

Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord
Arbetsmiljö

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en ny rapport från SCB.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Kvinna på äldreboende
Arbetsmiljö

Närvarande chef viktig för att att minska smittspridning

Ett närvarande och tydligt ledarskap är en av de viktigaste nyckelfaktorerna för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen, visar en rapport från IVO.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
tacksamhetsutmaning
Arbetsmiljö

Starta en tacksamhetsutmaning – på jobbet

Människor som känner tacksamhet är bättre på att hantera stress, återhämtar sig snabbare från sjukdom och har ofta bättre hälsa sett till bland annat blodtryck och immunförsvar. Så varför inte dra igång en tacksamhetsutmaning på jobbet?
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.