Årets Hälsofrämjande Chef 2020: Roland Flaig, vd för RWEs nordiska verksamhet

Han tror på att fokusera på det positiva och mäter frisktalen, inte sjuktalen. Bakgrunden som psykolog har också gett Roland Flaig, vd för RWE i Norden och årets hälsofrämjande chef, en mängd verktyg för ledarskapet. ”Jag har nog ett större människointresse än den genomsnittlige chefen.”

Hälsa
Publicerad
Roland Flaig, vd för RWEs nordiska verksamhet. Årets hälsofrämjande chef 2020.

Ett systematiskt arbetssätt och en stor portion människointresse. Det är två viktiga ingredienser i Roland Flaigs ledarskap och det som givit honom titeln Årets hälsofrämjande chef 2020.

När han beskriver sitt ledarskap så låter det så lätt.

”Man ska vara trevlig, öppen och glad. Man ska vara noggrann med att säga tack när någon levererar något och man ska påminna sig själv om att ge positiva budskap till organisationen. De negativa kommer tyvärr av sig själv. Jag tror inte på att göra det för krångligt.”

Roland Flaig arbetar som vd på energibolaget RWEs nordiska verksamhet men är i grunden utbildad psykolog. Under hans ledning har mål för medarbetarhälsa blivit lika naturligt som affärsmässiga eller ekonomiska mål.

”Vi ska kunna arbeta med glädje till vi är 67 år eller äldre. Min bild är att många människor i dagens samhälle lever ett liv som kräver väldigt mycket energi. Det ställs mycket krav på oss, allt från familjeliv till att vi ska hinna med att träna. Då ska du inte behöva ladda som en dåre för att gå till jobbet. Vi ska vara en arbetsplats där man kan fylla på med energi så att man man orkar med livet i stort.”

Han arbetar med medarbetarundersökningar och har nyckeltal för hälsa. Men det som mäts är inte sjukfrånvaro utan dess positiva motsats; frisknärvaro. Själv säger Roland Flaig att han är barn av balance score card och mäter det mesta i verksamheten.

”Gör man sin kpi-hemläxa hamnar ju företagets vinst i toppen. Men jag hävdar att gräver du tillräckligt djupt med hjälp av kpi:er så hamnar du på medarbetartillfredsställelse. Kan du mäta den på ett tillförlitligt sätt, identifiera problem och rätta till dem så kommer du i förlängningen att tjäna pengar till företaget.”

Men återigen; det gäller att inte krångla till det hela.

”En gång i tiden hade vi medarbetarundersökningar som bestod av 40, 50 frågor och där svaren analyserades av några konsulter i Tyskland. Det fungerade väldigt dåligt och kostande mycket pengar. Jag tror att på att trycka på ett smiley face en gång om dagen. Då får vi ett konstant flöde av information och kan se trender. Är trenden på nedåtgående går vi in och tar reda på varför.”

Inom organisationen har han identifierat några nyckelfaktorer som har potentiellt negativa effekter på medarbetarhälsan.

”Hög övertid är en indikator på att frisknärvaron kan komma att minska, så det försöker vi undvika. Vi ser till att täcka vakanser snabbt eftersom de leder till ökad arbetsbelastning. Vi har fokus på att människor tar ut sin semester.”

Hälsa handlar också om den fysiska arbetsmiljön.

”Vissa människor vill träffa sina kolleger och för dem finns det arenor för umgänge och informella möten på kontoret. Andra behöver lugn och ro och därför har vi miljöer där du kan vara privat eller jobba ostört.”

Roland Flaig är chef över 114 personer i fem länder. Det betyder att han reser mycket men också att han behöver utöva delar av sitt ledarskap på distans.

”Alla medarbetare som rapporterar till mig har olika förutsättningar, lever olika liv och befinner sig i skilda kulturella kontexter. Distansledarskapet kräver av mig att jag snabbt ska kunna förstå olika individer. Jag använder mig av enkla strukturer som gör det lätt för mig att lära känna människor snabbt.”

Som utbildad psykolog har han en mängd verktyg som han använder i sitt coachande ledarskap.

”I mina samtal har jag några punkter som jag följer. Jag börjar med en check-in för att höra om det finns några frustrationer. Sedan tar jag reda på vad du har för agenda och vad du vill prata om. Jag är hela tiden beredd på att ge feedback. Jag tar reda på hur ditt team mår och avslutar med att höra om det är något jag kan förbättra.”

Själv försöker Roland Flaig vara så tillgänglig som möjligt för sina medarbetare och ser till att det är lätt att komma i kontakt med honom. Kontorsdörren är alltid öppen och är han inte på plats går det bra att sms:a.

”Jag tror nog att mina medarbetare uppfattar att jag är psykolog i grunden eftersom jag över huvud taget ställer väldigt mycket frågor om deras ledarskap, prestationer och nyckeltal och att jag nog har ett större människointresse än den genomsnittlige chefen.”

Men visst är det en belastning att vara chef i fem länder. Själv håller sig Roland Flaig frisk genom att se till att ha kul på jobbet och njuta av de möjligheter som arbetet ger, något som han menar att man faktiskt kan bestämma själv.

”Jag reser mycket. Det för med sig nackdelar, men det ger också fördelar som man måste se. När du inte kan åka hem till familjen på kvällen får du ju egentid och möjlighet att lyssna på din favoritpodd. Men det gäller också att vara öppen. Därför ställer jag mig själv frågan varje måndagsmorgon: Vill jag fortsätta med detta? Om svaret är ‘ja’ så är det bara att arbeta på.”

Årets Hälsofrämjande Chef 2020: Roland Flaig

Gör: Vd för RWEs nordiska verksamhet samt funktionell chef för vår vindkraftproduktion på land i Europa

Ålder: 46 år

Priset Årets Hälsofrämjande Chef delas ut av Euro Accident.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden