Maria-Pia Hope, vd på Advokatfirman Vinge, tillsammans med Cissi Elwin
Maria-Pia Hope tillsammans med Cissi Elwin

Årets Chef: Så vände jag Vinge och hittade min väg som chef

Att vara chef för advokater brukar liknas med att valla katter. En svår uppgift. Men Maria-Pia Hope, vd på Advokatfirman Vinge, har lyckats så bra att hon till och med har blivit Årets Chef 2022. Hör henne berätta om sitt ledarskap – i nya avsnittet av podden Chef Dilemma

När Maria-Pia Hope kom in som vd på Advokatfirman Vinge 2012 var verksamheten i kraftig gungning.

I media rapporterades det om skandaler med felaktig skatteplanering och insiderhandel. Nyckelmedarbetare slutade. Många trodde att Vinge var helt uträknade.

För Cissi Elwin, vd på Chef och Chefakademin, berättar hon i Chef Dilemma om det tuffa läget, som blev starten på en förändringsresa.

”Alla de här negativa händelserna påverkade det interna självförtroendet och bilden utåt av Vinge. Dessutom var det en vikande marknad, några år efter finanskrisen”, berättar hon under samtalet i de eleganta kontorslokalerna vid Norrmalmstorg i Stockholm, där Vinge har haft sitt huvudkontor i 38 år.

”Men i efterhand har jag insett att det inte finns något bättre än att komma in när det är tufft. Då har man möjlighet att samla trupperna. Då finns en uppfattning om att: nu måste vi vända skutan och se till att vi kommer på rätt köl igen. Att komma in som ledare med mandat då är oerhört kraftfullt. Då accepterar folk förändringar.”

”Det är lättare att leda när det bara finns en väg – framåt och uppåt. Då gäller det att fundera på hur man ska ta sig dit.”

Hon beskriver i Chef Dilemma vilka åtgärder som sedan blev mest betydelsefulla för att vända Vinge – och att vända med besked. Idag är Vinge en av Nordens ledande advokatbyråer och har ökat lönsamheten med 250 procent sedan Maria-Pia Hope tog över rodret som vd/managing partner.

En viktig del i arbetet är ökad mångfald. Vinge har bland annat ökat andelen kvinnliga delägare rejält. Startskottet för det arbetet blev en rapport 2013 från AllBright som handlade om juristbranschen.

”Den hette ’Kvinnor arbetar, män gör karriär’. Där beskrevs advokatbyråerna som de sista bastuklubbarna. Vi var väldigt upprörda och tyckte inte det var riktigt rättvisande. Men tar man ett steg tillbaka och tittar på statistiken så var den skrämmande dålig. 14 procent av delägarna på de största affärsjuridiska byråerna i Sverige var kvinnor, sämre än i USA, England och delar av Västeuropa.”

 

hopewebb

Läs också: Modern ledare i konservativ bransch

Hon berättar i Chef Dilemma om hur planen för att öka andelen kvinnliga delägare tog form – och fick effekt.

Maria-Pia Hope har blivit inbjuden att föreläsa på Ivy League-universitet i USA om jämställdhet och medarbetarinflytande.

Bland annat har hon förklarat varför Vinge alltid gör plats för sin senast anställda medarbetare, och inte bara jurister, i sin ledningsgrupp.

I Chef Dilemma delar hon med sig av flera konkreta, mätbara och effektiva åtgärder som har förändrat i en traditionellt konservativ bransch.

”Vi har allt från 19-åringar till 72-åringar i våra korridorer. Det är väldigt viktigt att ta in nya generationers perspektiv för att förbli relevant”, konstaterar hon.

Där ser hon också en utmaning för det egna ledarskapet.

”Ju längre man sitter i en ledarroll, särskilt om det är i samma företag, desto mer övertygad blir man om att man har alla svar. När en fråga kommer upp för sjunde gången så känner man sig nästan småfrustrerad över att behöva förklara, ännu en gång. Men då är det så otroligt viktigt för en effektiv ledare att inse att världen rör på sig hela tiden. Det finns nya dimensioner på många frågor. Man måste orka ta sig an frågor och problemställningar som man har arbetat med tidigare – men med nya ögon, om och om igen. Det är en utmaning.”

Om Maria-Pia Hope

Bor: Stockholm.

Familj: Man och två tonårsbarn.

Karriär: Utbildad på Harvard Law School. Biträdande jurist på Cederquist London och sedan delägare och vd för Vinges kontor i London. Sedan 2012 vd/managing partner Advokatfirman Vinge.

Övrigt: Årets Chef 2022. Under många år utsedd till en av Sveriges mäktigaste kvinnor av Veckans Affärer/Dagens Industri.

Maria-Pia Hope, vd på Vinge, berättar i Chef Dilemma om:

 • Uttrycket ”att valla katter” och hur väl det stämmer in på att vara chef över advokater.
 • Vad det betyder att bli utsedd till Årets Chef.
 • Utmaningarna med att leda i kris och oro – från en pandemi och direkt in i en situation med krig i Europa.
 • Hur man konkret har gjort för att öka antalet kvinnliga delägare.
 • Varför den senast anställda alltid får en plats i ledningsgruppen hos Vinge.
 • Vilka som är hennes styrkor och svagheter som chef.
 • Hur hon har tänkt och planerat kring sin karriär.
 • Hur det har format henne att hennes pappa dog när hon var bara sju år gammal och hon växte upp nära sin stöttande mamma.
 • Hur hon hanterar flirtiga situationer mellan äldre manliga delägare och unga kvinnliga jurister.
 • Hur hon avgör vem som ska få en prestigeklient som alla slåss om.
 • Hur hon hanterar medarbetare som är på väg att bränna ut sig.
chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

mall-webb-bild-kopiera
Ledarskap

Framtidens kvinnliga ledare 2022: "Man behöver inte vara den traditionella ledaren"

Under tisdagen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnlig ledare 2022. Vinnaren blev Jenny Jonsson som både är vd på fastighetsbolaget ByggVesta och medgrundare och ordförande i Yalla Rinkeby, ett projekt för kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. ” Det betyder väldigt mycket att kunna vara en förebild för andra unga kvinnor som eftersträvar att bli ledare och ta chefspositioner”.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
Prispokaler
Ledarskap

Sveriges Radio utsedd till den mest jämställda arbetsplatsen

Vad har Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank gemensamt? Samtliga toppar varsin kategori i Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning över 2021 års mest attraktiva, jämställda respektive hälsosamma arbetsgivare i Sverige. Resultatet grundar sig på drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

miat-768x432
Ledarskap

Fem sätt att hantera oro och växa som chef

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Mia Törnblom säger att det inte är så konstigt om man känner att man tappat lite lite självkänsla i rollen som ledare under pandemin. Här ger hon fem tips på sätt att hantera oro som dessutom kan få dig att växa som chef. 

Collage med bokomslag på ett träbord med påskägg och påskblommor.
Ledarskap

Glad påsk önskar redaktionen med dessa boktips

Påsken kan vara den mest avkopplande ledigheten vi har. Inga julklappar som ska jagas och ingen lång semester som ska planeras. Nu ska det ätas godis och njutas. Samtidigt som du gräver efter godbitarna i påskägget har vi på redaktionen grävt fram godbitarna från våra bokhyllor. Glad påsk och glad läsning önskar vi med tipsen här nedan!

sabunimadestam1
Ledarskap

Statsvetaren om vilken ledarstil Liberalerna nu behöver

Under fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fattat beslutet att avgå. Med fem månader kvar till valet blir det Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, som nu tar över arbetet som ny partiledare. Statsvetaren Jenny Madestam ger sin bild av vad som krävs av den nya ledaren i det här läget och vilka egenskaper som gör att en ledare går hem i stugorna.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Ett finger med ett snöre som påminner
Ledarskap

Många medarbetare? Här är bästa minnesteknikerna

Kommer du ihåg de där detaljerna kring vad en av dina medarbetare berättade om sin semester så att du kan återkoppla och få medarbetaren att känna sig sedd? Vi blir allt sämre på att utnyttja hjärnans minneskapacitet.