annaryott1
Foto Karina LjungdahlAnna Ryott intervjuas av David Sundin under Chefsdagen. I övre hörnet ”gårdagens lista” från investerarpanelen.

Anna Ryott: ”Gå ifrån flygskam – se hur ni kan skapa passion!”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen. ”Jag är en bekymrad optimist. Det måste ske en kraftig omställning,” sa hon under intervjun.

I torsdags ägde årets upplaga av Chefdagen rum på Cirkus i Stockholm. Temat för dagen var ’Gör skillnad eller gå under – hur gör chefen när klimatfrågan blivit affärskritisk?’

Anna Ryott, ordförande för riskkapitalbolaget Summa Equity som satsar pengar i bolag som kan komma med lösningar på globala problem, var en av scengästerna under eftermiddagen Förra året utsågs hon till Näringslivets mäktigaste samhällsförändrare och hon har tidigare varit generalsekreterare för SOS Barnbyar och jobbat för Norrsken och Unicef.

Tidigare under dagen fick tre andra erfarna investerare – Lena Apler, Gunilla von Platen och Douglas Roos – frågan om vilka krav de ställer på bolag de vill investera i. Hållbarhet kom minst sagt på efterkälken, i en bisats på slutet.

nudgenudge

Läs också: Därför ska du satsa på klimat-nudging

De prioriteringarna höll inte Anna Ryott med om, utan kallade tipsen för ”gårdagens lista.”

”Om man vill göra pengar och ha bra avkastning, tror jag det är förlegat att titta på den gamla ekonomin. Det finns idag så många spännande nya bolag som sitter inne med lösningen på jordens problem,” sa hon.

På programledaren David Sundins fråga om hur hon ser på nuläget för utmaningarna med hållbarhet svarade hon att hon är en ”worried optimist.”

paallvar

Läs också: 5 steg: Bli chefen på jobbet – som tar klimatfrågan på allvar!

”Det måste ske en kraftig omställning, alla aktörer måste jobba tillsammans – politiken, företagen, konsten. Tyvärr visar de senaste rapporterna att det går åt fel håll. Det som oroar mig mest är den humanitära krisen med migration som det nya normala, ökade klyftor. Jag är ändå hoppfull, ser nya innovationer varje dag. Det sker framsteg, nya material, nya affärsmodeller.”

Hon tyckte också att debatten kring inte minst klimatfrågan ibland hamnar snett, med fel saker i fokus – och att ledare har ett stort ansvar när det gäller att formulera visioner.

”Ledare måste gå ifrån flygskam och annat och istället se hur de 17 hållbarhetsmålen kan användas för att skapa passion och motivation. Alla kan använda sitt bolag som en plattform för förändring. Jag är övertygad om att det är näringslivet som kommer göra att vi kan uppnå klimatmålen. Men vi har idag ett helt visionslöst ledarskap på många håll.”

Anna Ryott: Vad du bör göra redan imorgon

Välj de av FN:s globala mål som är mest relevanta för bolagets affär och utifrån det hitta er syfte.

Sätt upp konkreta mål – ska vara strategiska, mätbara och lätta att kommunicera.

Främja innovationsförmåga och kreativitet bland anställda, kunder och övriga partners i arbetet med att nå målen.

pergran

Läs också: Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

Relaterade artiklar

Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
annaryott2
Hållbarhet

Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott

Hon är affärsaktivisten som bekämpar fattigdom och klimatkris med ny teknik, entreprenörskap och passion. Anna Ryott är Chefgalans hederspristagare 2020.

helena_helmersson
Hållbarhet

Analys: ”Valet av Helmersson borde inte överraska någon”

Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson tar över vd-stolen i H&M. Chef bad vår kolumnist Per Grankvist, expert på hållbarhetsfrågor, om en analys.
flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.