Anna Lindhs ledarskap sätts under luppen

Okategoriserade
Text: Calle Fleur
Publicerad
Bild: Omslagsbild från boken Anna Lindh och det nya Europa (2011).

Onsdagen den 11 september är det exakt 10 år sedan den socialdemokratiska ”kronprinsessan” avled efter att ha knivhuggits på varuhuset NK i Stockholm.

Mycket hinner hända på 10 år. En ung, kaxig politiker som rycks bort lämnar fältet vidöppet för spekulation. Hur hade partiet förändrats under hennes ledning? Vad skulle hon ha åstadkommit?

Ingen har ett svar. Men många försöker. I veckan har det skrivits spaltkilometer om Anna Lindhs liv och gärning.

”Om Anna fått leva hade hon kunnat bli den ledare som enade partiet. Hon var praktisk och pragmatisk, hon kunde vara både höger och vänster. Dessutom var hon en fantastisk chef som lyfte oss medarbetare och såg alla”, skriver Eva Franchell i Aftonbladet i dag.

Arbetarbladet går ett steg längre i sin analys. ”Den dagen dör inte bara Anna Lindh”, skriver Jenny Wennberg. ”Med henne dör även en del av social­demokratins framtid. Och vad som hade ­kunnat bli till Sveriges framtid. En förlust Socialdemokraterna skall visa sig ha mycket svårt att resa sig från.”

Vem var egentligen Anna Lindh som yrkesmänniska? I ett längre reportage, publicerat i Svenska Dagbladet två dagar efter hennes död, beskrivs Lindh som en ovanlig politiker. Hon siktade mot världspolitiken samtidigt som hon värnade om familjen och livet som småbarnsmamma.

 

Hon var rasande effektiv och produktiv. Stormade in som ett yrväder på möten, men såg alltid de omkring henne och var rolig. Skrattade mycket. Men drog sig inte för att ta kontroversiella beslut: Avvisningarna av två misstänkta terrorister till Egypten är ett exempel som fortfarande ger eko i svensk utrikespolitik.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden