omslag-5
FOTO: Magnus Laupa

Anders Sandlund: ”I dag är det inte pengarna som styr”

Anders Sandlund brände ut sig på en 10-miljonerssatsning. Det blev vändpunkten och början på ett nytt, innovativt entreprenörskap tillsammans hans bangladeshiska ”bror” Tulin Hossain. Vad som driver dem? Att bekämpa fattigdomen.

”Vi kommer att ha kronprinsessan Victoria där på invigningen”, säger Anders Sandlund, slår ut med händerna och tillägger:

”Fast hon vet inte om det än. Och så vill jag att Bono ska spela. Varför inte? Varför ska man stiga upp på morgonen om man inte har ett tydligt syfte? För oss finns det ingen annan väg att gå.”

På ett år har Sandlund/Hossain tillverkat och sålt mer än 1 000 läderväskor. Utan någon som helst marknadsföring. Nu är de på väg att iscensätta den stora planen. Den som ska bekämpa fattigdomen.

Svenske Anders Sandlund och bangladeshiske Tulin Hossain håller på att skapa en unik försörjningskedja på landsbygden i Bangladesh.

De ska dela ut kossor till fattiga familjer. När det sedan är dags för slakt får familjen behålla pengarna för köttet och får en passiv inkomst motsvarande ett halvårs lön. I gengäld får Sandlund/Hossain ett väl omhändertaget skinn till de väskor som de sedan producerar i sitt miljövänliga garveri.

Både Sida och FN är engagerade. Man tror att deras idéer inte bara kan revolutionera garvningsprocessen utan även ge eko in i den ännu mer miljöfarliga textilindustrin.

Nästa år ska en ekobyggnad för vegetabilisk garvning stå färdig i byn Bagatipara långt ute på landsbygden i Bangladesh. Så småningom även ett gästhus, en restaurang och en takbar. De drömmer om ett helt koncept för ekoturism.

Att det inte fanns en annan väg att gå stod klart för Anders Sandlund sedan han bränt ut sig under en storsatsning på uppemot tio miljoner kronor tillsammans med några investerare för att lansera Bölebyns exklusiva ryggsäckar och portföljer.

Anders Sandlund

Gör: Entreprenör, vd och delägare på Sustainable Yours, Böle AB och Sandlund/Hossain.

Ålder: 36 år.

Familj: Gift och en tvåårig son.

Bor: I villa i Härnösand.

Karriär: Kandidat i företagsekonomi, delägare Red Q (hållbar heminredning från Bangladesh).

 

”En dag kom jag inte ur sängen. Som tur var blev jag fråntagen telefon och dator och kunde efter min tre månader långa ”ledighet” ge upp idén om att man måste vara på ett visst sätt. Jag insåg att jag måste jobba med det jag verkligen vill. Och det är att göra skillnad på riktigt.”

Hans dröm var att jobba i Bangladesh tillsammans med Tulin Hossain för att bekämpa fattigdom. Han ville få testa sina idéer om ett nytt innovativt entreprenörskap, där de genom att kontrollera hela värdekedjan kan tillverka väskor med högre kvalitet till sänkta priser samtidigt som de skapar bra jobb där det verkligen behövs.

Ärren från utbrändheten sitter kvar, han klarar inte lika mycket stress och jobb som tidigare. Men han känner sig fri.

Den nya verksamheten rimmar med hans ideologiska värderingar, har ett högre syfte, och han upplever att han har fullt mandat att påverka och styra.

”Att starta Sandlund/Hossain, som vi gjorde för drygt ett år sedan, fick mig att våga släppa taget och satsa allt jag äger och har. Det här brinner jag för.”

Men vägen påbörjades långt tidigare – innan han ens var född. Chef har flugit till Luleå och sedan kört 40 minuter inåt landet för att få hela storyn. Där, vid ett brofäste över den brusande Piteälven, ligger Bölebyn och Böle Garveri. Ett anrikt garveri som drivits i fyra generationer.

Det doftar av läder och kompost.

Garveriet som startades av Anders Sandlunds farfars far 1899, har berett djurhudar i en vegetabilisk process med vatten från älven och granbark i över hundra år. Att garva skinn på vegetabilisk väg tar upp till tolv månader, att jämföra med 48 timmar på kemisk väg.

Anders Sandlund och Tulin Hossain ses relativt ofta här i Böle, men lika ofta i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh, där de har tillverkning och sätter upp ett laboratorium för att optimera den miljövänliga garvningsprocessen, eller i byn där det nya garveriet byggs eller på affärsmöten runt om i världen. Resterande tid möts de på Skype. De har 25 anställda i Bangladesh och fyra i Sverige.

”Det är stora kulturella skillnader. Och jag tvingas kommunicera helt annorlunda. Det är utvecklande. Det handlar om att vara ännu tydligare och underlättas av att mötas öga mot öga. Ibland tänker jag ’fan, vad det tar tid’, men samtidigt som det känns gammaldags är det också väldigt fint att få nära relationer till människorna där”, säger Anders Sandlund.

Med åren har han och Tulin Hossain utvecklat sitt delade ledarskap.

”Jag är den otålige. Men när jag kommer till byn i Bangladesh förstår jag varför det tar tid. Det är svårt och man måste försöka vända frustrationen till något positivt. Ofta är det saker som inte ens Tulin kan påverka. Bussen är försenad. Det är strömavbrott. Och jag har insett att inget av det vi gör skulle vara möjligt utan Tulin.”

”Men vi tänker väldigt lika. Vi behöver inte längre förklara så mycket”, säger Tulin Hossain.

På papperet är det Anders -Sandlund som är vd, men han understryker att de delar lika eftersom de opererar i två länder:

”I Bangladesh har Tulin fullt mandat att fatta besluten och vara exekutiv. Han har fullt ansvar för de 25 personer som arbetar för oss i Bangladesh. Han har fått slita mycket för att nå dit vi är i dag. Det är som i Sverige för hundra år sedan, ta det hierarkiska systemet till exempel.”

Det har varit en av de största utmaningarna, berättar Tulin Hossain:

”I Bangladesh stöttar inte ägarna sina anställda. Medarbetarna vågar inte möta ens blick, än mindre försöka göra något nytt och riskera att misslyckas. I början när jag gick genom fabriken blev alla väldigt stela och vaksamma. Nu kan vi skratta och arbeta tillsammans.”

Tulin, men framför allt hans fru Flora, har också lärt medarbetarna att läsa och skriva.

Under en extra betald arbetstimme i veckan har de anställda fått lära sig bemötande, tillit, friskvård med mera.

”Vi har lagt stor möda på ut–bildning, inte främst på hantverket utan i hur man interagerar med -var-andra, hur män och kvinnor arbetar tillsammans sida vid sida, hur man behandlar varandra med respekt”, förklarar Anders Sandlund.

Deras medarbetare tjänar också nästan dubbelt så mycket som en ordinarie ingångslön i Bangladesh, 550 kronor i stället för 350 kronor, berättar han. De har också ett sparprogram, om medarbetarna sparar 20 kronor av sin lön varje månad skjuter företaget till lika mycket. Och de ger de anställda en sjukpeng, som utbetalas i slutet av året om de inte utnyttjat den.

”Vi är båda influerade av våra fäder som hade en passion för att hjälpa folk. Vi vill göra bra business, men har sedan 2011 letat efter en affärsmodell där vi även kan förbättra situationen för människorna i Bangladesh. Ibland måste det få ta tid”, säger Tulin Hossain.

Läs också: Vd:n för Tre – resan från bondgården Värmland till företagstoppen

När Anders Sandlunds far Jan Sandlund gör oss sällskap i växthuset iförd arbetarbrallor och batikskjorta blir det klart varför hans son skämtsamt kallar honom för hippiepappan. I stället för att överta familjeföretaget utbildade han sig till psykolog för att sedan tillsammans med sin fru dra till Bangladesh och arbeta som volontär för Svalorna någon gång på 1970-talet.

Där påbörjades en livslång vänskap med ett bangladeshiskt par, och det är deras son som är Tulin.

Anders och Tulin träffades för första gången 1999 när familjen Sandlund reste tillbaka till Bangladesh. Då var de båda i tjugoårs-åldern och hade inte en aning om att de skulle komma att se varandra som brorsor och bli affärspartner.

Men pappa Sandlund bjöd upprepade gånger in såväl paret som deras barn till Sverige, och som den superentreprenör han är ville han även hitta samarbeten.

Tulin Hossain och hans två bröder växte upp i Bagatipara, en by som saknade elektricitet långt in på 1980-talet och där man fick gå eller cykla tre kilometer för att komma till en järnvägsstation. Föräldrarna var lärare och Tulin kom att studera bengalisk litteratur på universitetet.

Men han var tidigt intresserad av att göra business och startade en bokhandel – och byns första datoraffär och internetcafé.

Samtidigt hade kontakterna med familjen Sandlund gjort honom nyfiken på garvning. Efter att ha startat en liten tillverkning av skinnprodukter som han sålde till Jan Sandlund kom han till Böle 2006 för att under två månader lära sig garvningsprocessen.

Anders Sandlund klev in i familjeföretaget efter avslutad handelsexamen vid universitetet i Umeå och de lyckades få pengar från Sida för att lära ut väsktillverkning i Bangladesh. Och på den vägen är det.

”Ibland är det bra att du inte kan förutsäga framtiden. Vi har gjort det här i tio år, i perioder har det varit väldigt tufft. Vi har haft många bakslag. Ibland vill jag göra något helt annat. Jag kan vara döless en hel vecka. Men vi har valt det här, vi gör något som vi själva styr över. Och det är inte förrän nu som vi haft en glasklar vision över vad det är vi skulle göra.”

Marken är köpt i Bagatipara. En arkitekt är på plats och ska börja rita den nya anläggningen.

Sedan återstår det bara att skicka en inbjudan till kronprinsessan Victoria.

Det här är ett utdrag från nummer 9/2017. Läs hela artikeln som prenumerant och få även:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Relaterade artiklar

En liten, blond pojke undersöker en gräsmatta med ett förstoringsglas.
Karriär

Gåtan om chefers framgång löst

Varför blir vissa chefer mer framgångsrika än andra? Frågan engagerar en hel ledarskapsindustri. Nu menar hjärnorna bakom karriärcoachningsfirman Velocity att de äntligen funnit svaret.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

En äldre man sitter i en fåtölj med en bärbar dator i knäet.
Karriär

Seniorer heta på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden skriker efter seniorer. Det hävdar åtminstone Svenskt Närings­livs Carina Lindfelt, stick i stäv med en ofta framförd uppfattning om motsatsen.

Till vänster: En leende ung kvinna pratar med några kolleger. Till höger: Fredrik Andersson
Karriär

Här är de hetaste företagen – när traineetalangerna får välja

Personer som väljer att gå ett traineeprogram stannar cirka två år längre på ett företag än andra medarbetare, visar en ny studie gjord av talangnätverket 4 potentials. Här är listan på de företag vars traineeprogram är mest eftertraktade ­– och de företag som är bäst på att behålla sina talanger.

Ung kvinna sitter framför datorn och håller sig för pannan. Bredvid henne ligger ett par glasögon och på bordet står en kanna med kaffe.
Karriär

Ny rapport: Distansjobb kämpigast för unga

Yngre medarbetare oroar sig mer än äldre för hur distansarbetet påverkar deras karriärer. De är också mer oroliga för att det har påverkat deras sociala förmåga, visar en ny rapport från kommunikationsföretaget Poly. 

En kvinna som tränar på gym. Och en hund som ligger på stranden med solglasögon.
Karriär

Jobbförmånerna som lockar nya talanger

Vill du som arbetsgivare behålla eller locka till dig nya talanger? Då ska du se över anställningsförmånerna. En av fyra kan nämligen tänka sig att byta arbetsgivare för att få bättre anställningsförmåner, visar en ny, svensk undersökning.

I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Bonnie Roupé med armarna i kors.
Karriär

Den äventyrliga vd:n som var nära att jobba ihjäl sig

Karriären har varit rena berg- och dalbanan för Bonnie Roupé, som bokstavligen höll på att jobba ihjäl sig. Efter lansering av gravid-appen Bonzun i Kina är den äventyrliga entreprenören tillbaka i Sverige, nu med titeln börs-vd.