paulleder
Paul Lederhausen. Foto: Fabian af Petersens

”Alla vill bli sedda”

Varför skrevs boken?

”Jag har aldrig velat skriva en bok. Jag har inte känt behovet. Men nu skrev jag den på ett villkor, att jag får köpa 12 000 böcker och dela ut till alla anställda på McDonald’s. Att få visa för dem att allt är möjligt är tillräckligt skäl för att skriva storyn.”’

Läs också: 5 vanor du bör undvika som ledare

McDonald’s anses av många vara en bra ledarskapsskola. Hur bidragande har du varit till det?

”Vi utbildar årligen 1 500 personer i vårt eget Hamburger University. Det kommer från mig. Cheferna är A och O. De måste få alla medarbetare med sig – de kan inte ha kadaver-disciplin, de måste jämka och ha förståelse. Jag tog i de här frågorna. Och så var jag den första inom McDonald’s i Europa som utsåg en kvinnlig licenstagare.”

Har du varit en bra chef?

”De flesta säger nog att jag varit hård men rättvis, jag har sagt vad jag tycker. Min tidigare sekreterare Kerstin Åsberg har följt min utveckling och ibland har jag brustit ut mot henne av någon anledning. När jag har bett om ursäkt och frågat hur hon står ut med mig har hon sagt ’Palle, pendeln slår åt bägge håll’.”

Du fick personalomsättningen att minska drastiskt i början av 1990-talet. Vad har du för tips till chefer för att behålla talanger?

”Vi utsåg ett år till ’personalens år’. Redan på nyårsdagen fick alla anställda en personlig hälsning från mig, där jag uppmanade dem att diskutera igenom med mig först om de ville sluta inom tre månader efter att de tagit anställning. Det var min önskan. Det fick alla chefer att jobba mer med personalen. Bara att vi lyfte frågan gjorde att vi kunde minska personalomsättningen. Alla vill bli sedda.”

Läs också: Ultimata listan – 5 saker utmärkta ledare gör varje dag

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
adminbanta_webb
Annonssamarbete Chef + Aditro

Admin-banta din chefsvardag

Det finns smartare sätt att hantera ”tråkjobbet”. Så här kan chefen minska sin stress och samtidigt få nöjdare medarbetare.

topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden