Stress hindrar oss från att lära nytt och utvecklas.
Det upptäckte ledarskapscoachen och Chefs bokredaktör Maria Gerlofson när hon försökte coacha sina chefer. Hon har sammanställt nio konkreta vägar till hur du går från stressmakare till drömchef.
Efter att ha skrivit om stress sedan 1980-talet kände Maria Gerlofson en stor frustration kring att vi inte hittar några lösningar utan att problemen tvärtom växer. När hon dessutom upptäckte att det är stressen som står i vägen för att cheferna skulle kunna ta till sig hennes coachning, sammanställde hon nio konkreta vägar till ett bättre – och mer hållbart ledarskap.
Maria Gerlofsson är bokredaktör på Chef och ledarskapscoach på Act & Grow. Hon publicerade sina tankar om drömchefen kontra stressmakaren på LinkedIn och fick ett ovanligt stort gensvar. Det var många som kände igen sig i att det inte är någon idé att försöka jobba med utveckling och förbättring när man är stressad.
Efter att ha förankrat idéer ytterligare genom att intervjua femton chefer i olika branscher om deras mest akuta stressituationer har hon skrivit boken “Drömchef eller stressmakare? 9 vägar till hållbart ledarskap” som kom i början av februari.
”I dess kortaste definition är drömchefen en person som får andra människor att må bra samtidigt som hen når sina mål både på kort och lång sikt. En stressmakare kan få människor att nå målen på kort sikt och fortfarande mår hyfsat bra, men på lång sikt är det stor risk att människor mår dåligt.”
Hur kom du fram till de nio vägarna?
”Jag har läst extremt mycket ledarskaps- och psykologilitteratur. Även före min tid som bokredaktör på Chef. Jag hade mitt första journalistjobb på tidningen Ledarskap och har sedan dess arbetat med dessa frågor. Jag har också utbildat i stresshantering och tittat på vad Arbetsmiljöverket säger om stress. Det är ganska lätt att koppla det till vad som stressar chefer. Ta till exempel olösta konflikter, förändring och otydlig kommunikation. Jag fann de nio vägarna ganska spontant och dubbelcheckade dem sedan i intervjuerna jag gjorde.”
Vilka chefer var det du intervjuade?
”De flesta var hr-chefer för att de har en överblick av ledarskap och stressutmaningar, två är vd:ar med mycket folk under sig. Jag ville ha olika branscher, ideell sektor, sjukvård och skola.”
Fanns det något gemensamt för dessa chefer som gjorde att de kunde hantera stress?
”Ja, den gemensamma faktorn var att alla kunde koppla bort jobbet, de tog inte heller jobbet på så himla stort allvar.”
Går det att vara en bra chef och samtidigt värna sig själv?
”Det hoppas jag verkligen, men det är olika i olika organisationer. Organisationen i sig kan vara en stressmakare. På många företag har man byggt strukturer som bygger på att ingen är sjuk, ingen krisar, ingen har anhöriga som har problem utan att alla ska fungera optimalt. Det finns inga sådana människor och i en sådan organisation är chefsuppdraget omöjligt. Jag tycker att vi ska använda vår arbetstagarmakt och byta jobb oftare.”
Om man ser till chefens eget välmående, vad är viktigaste förutsättningen för att bli en drömchef?
”Det viktigaste är att man faktiskt vill vara chef, tycker att det är roligt. Inte att du blev chef för att du fick högre lön eller att det var den enda utvecklingsmöjligheten. Om du inte vill vara chef kommer du inte heller vilja bli en bättre chef.”
Hur tar jag mig an de här nio vägarna? Det känns som en hel del jobb – och bara det är stressande i sig.
”Man behöver sällan arbeta på alla vägarna utan välj ut de som känns mest problematiska för dig. Sätt mål, se till att de är mätbara, våga lämna din komfortzon, träna fokuserat och se till att få feedback. Så är du snart betydligt mindre stressad och betydligt bättre som chef”
Nio vägar till ett hållbart ledarskap
Att sätta ramar. Att veta om och kunna förmedla företagets vision och affärsidé likaså ansvar, befogenheter och roller är viktigt. Är man otydlig kring dessa blir det lätt konflikter och stress.
Prioritera smart. Det är avgörande för både resultatet och välmåendet. Allt kan inte vara lika viktigt och lika bråttom.
Kommunicera tydligt. När det handlar om mål, prioriteringar, feedback och så vidare är otydlig kommunikation, eller ingen kommunikation alls, en stor orsak till stress. Här ingår också lyssnande som en viktig komponent.
Ge vettig feedback. Det är det som medarbetarna saknar mest. Fokusera på styrkorna istället för svagheterna. Det är stressande att inte få höra vad man är bra på. Viktigt att den är specifik så att man kan utvecklas av den.
Reflektion och utvärdering. Forskningen visar att stress inte är farligt om man får återhämtning. Slimmade organisationer blir lidande av att det inte finns tid att stanna upp och reflektera. Att fika, ha tid att fundera och fira är viktigt.
Skapa bra och kreativa team. Konflikter uppstår i team. Du behöver ha människor som är olika men som trivs och fungerar tillsammans så att du kan nå dina mål.
Hantera konflikter och svåra samtal. Konflikter och svåra samtal är jobbiga och stressande, men man måste ta i det direkt. Och kom ihåg att du kan ta hjälp.
Var en förebild. Lyssna på varningssignalerna, ta hand om dig själv och visa vägen för andra. Var vaksam över hur du projicerar på andra och hur andra projicerar på dig. Ha självmedkänsla.
Sök stöd. Du behöver inte klara allt själv. Hitta dina supporters. Och våga visa dig sårbar.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.
Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.
Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se