Stress hindrar oss från att lära nytt och utvecklas.
Det upptäckte ledarskapscoachen och Chefs bokredaktör Maria Gerlofson när hon försökte coacha sina chefer. Hon har sammanställt nio konkreta vägar till hur du går från stressmakare till drömchef.
Efter att ha skrivit om stress sedan 1980-talet kände Maria Gerlofson en stor frustration kring att vi inte hittar några lösningar utan att problemen tvärtom växer. När hon dessutom upptäckte att det är stressen som står i vägen för att cheferna skulle kunna ta till sig hennes coachning, sammanställde hon nio konkreta vägar till ett bättre – och mer hållbart ledarskap.
Maria Gerlofsson är bokredaktör på Chef och ledarskapscoach på Act & Grow. Hon publicerade sina tankar om drömchefen kontra stressmakaren på LinkedIn och fick ett ovanligt stort gensvar. Det var många som kände igen sig i att det inte är någon idé att försöka jobba med utveckling och förbättring när man är stressad.
Efter att ha förankrat idéer ytterligare genom att intervjua femton chefer i olika branscher om deras mest akuta stressituationer har hon skrivit boken “Drömchef eller stressmakare? 9 vägar till hållbart ledarskap” som kom i början av februari.
”I dess kortaste definition är drömchefen en person som får andra människor att må bra samtidigt som hen når sina mål både på kort och lång sikt. En stressmakare kan få människor att nå målen på kort sikt och fortfarande mår hyfsat bra, men på lång sikt är det stor risk att människor mår dåligt.”
Hur kom du fram till de nio vägarna?
”Jag har läst extremt mycket ledarskaps- och psykologilitteratur. Även före min tid som bokredaktör på Chef. Jag hade mitt första journalistjobb på tidningen Ledarskap och har sedan dess arbetat med dessa frågor. Jag har också utbildat i stresshantering och tittat på vad Arbetsmiljöverket säger om stress. Det är ganska lätt att koppla det till vad som stressar chefer. Ta till exempel olösta konflikter, förändring och otydlig kommunikation. Jag fann de nio vägarna ganska spontant och dubbelcheckade dem sedan i intervjuerna jag gjorde.”
Vilka chefer var det du intervjuade?
”De flesta var hr-chefer för att de har en överblick av ledarskap och stressutmaningar, två är vd:ar med mycket folk under sig. Jag ville ha olika branscher, ideell sektor, sjukvård och skola.”
Fanns det något gemensamt för dessa chefer som gjorde att de kunde hantera stress?
”Ja, den gemensamma faktorn var att alla kunde koppla bort jobbet, de tog inte heller jobbet på så himla stort allvar.”
Går det att vara en bra chef och samtidigt värna sig själv?
”Det hoppas jag verkligen, men det är olika i olika organisationer. Organisationen i sig kan vara en stressmakare. På många företag har man byggt strukturer som bygger på att ingen är sjuk, ingen krisar, ingen har anhöriga som har problem utan att alla ska fungera optimalt. Det finns inga sådana människor och i en sådan organisation är chefsuppdraget omöjligt. Jag tycker att vi ska använda vår arbetstagarmakt och byta jobb oftare.”
Om man ser till chefens eget välmående, vad är viktigaste förutsättningen för att bli en drömchef?
”Det viktigaste är att man faktiskt vill vara chef, tycker att det är roligt. Inte att du blev chef för att du fick högre lön eller att det var den enda utvecklingsmöjligheten. Om du inte vill vara chef kommer du inte heller vilja bli en bättre chef.”
Hur tar jag mig an de här nio vägarna? Det känns som en hel del jobb – och bara det är stressande i sig.
”Man behöver sällan arbeta på alla vägarna utan välj ut de som känns mest problematiska för dig. Sätt mål, se till att de är mätbara, våga lämna din komfortzon, träna fokuserat och se till att få feedback. Så är du snart betydligt mindre stressad och betydligt bättre som chef”
Nio vägar till ett hållbart ledarskap
Att sätta ramar. Att veta om och kunna förmedla företagets vision och affärsidé likaså ansvar, befogenheter och roller är viktigt. Är man otydlig kring dessa blir det lätt konflikter och stress.
Prioritera smart. Det är avgörande för både resultatet och välmåendet. Allt kan inte vara lika viktigt och lika bråttom.
Kommunicera tydligt. När det handlar om mål, prioriteringar, feedback och så vidare är otydlig kommunikation, eller ingen kommunikation alls, en stor orsak till stress. Här ingår också lyssnande som en viktig komponent.
Ge vettig feedback. Det är det som medarbetarna saknar mest. Fokusera på styrkorna istället för svagheterna. Det är stressande att inte få höra vad man är bra på. Viktigt att den är specifik så att man kan utvecklas av den.
Reflektion och utvärdering. Forskningen visar att stress inte är farligt om man får återhämtning. Slimmade organisationer blir lidande av att det inte finns tid att stanna upp och reflektera. Att fika, ha tid att fundera och fira är viktigt.
Skapa bra och kreativa team. Konflikter uppstår i team. Du behöver ha människor som är olika men som trivs och fungerar tillsammans så att du kan nå dina mål.
Hantera konflikter och svåra samtal. Konflikter och svåra samtal är jobbiga och stressande, men man måste ta i det direkt. Och kom ihåg att du kan ta hjälp.
Var en förebild. Lyssna på varningssignalerna, ta hand om dig själv och visa vägen för andra. Var vaksam över hur du projicerar på andra och hur andra projicerar på dig. Ha självmedkänsla.
Sök stöd. Du behöver inte klara allt själv. Hitta dina supporters. Och våga visa dig sårbar.
Läs sammanfattningen! Chefs redaktörer har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Passa på! Just nu får du 6 månader för halva priset.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan. Dessutom utses vinnaren av priset Årets Chef. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.
Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co
Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han.
Ställ krav uppåt och var tydlig med att ett icke-beslut också är ett beslut. Det rådet ger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis till en chef som måste hålla information hemlig i sin egen, allt mer frustrerade, ledningsgrupp.
Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.
Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Läs sammanfattningen! Chefs redaktörer har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Passa på! Just nu får du 6 månader för halva priset.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan. Dessutom utses vinnaren av priset Årets Chef. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se