trotter-3

Här är 9 myter om utmattning – som inte stämmer

Psykisk ohälsa har seglat upp som en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige. Ändå är myterna kring utmattningssyndrom många.

Om du utsätts för långvarig stress, utan möjlighet till återhämtning, är risken att du drabbas av utmattningssyndrom. Inte sällan pågår sjukdomsförloppet i flera år där de psykiska och fysiska symtomen kommer krypande.

Exempel på såna symtom är sämre minne, trötthet som inte försvinner trots lång ledighet och infektioner. Men kopplat till utmattningssyndrom finns en rad myter där arbetsgivare och chefer måste få full koll på vad som gäller, skriver Sunt Arbetsliv.

balans-4

Läs också: 5 sätt att förebygga utmattning som chef

Genom att prata med psykiatriprofessor Marie Åsberg har Suntarbetsliv plockat ihop några av de vanligaste myterna – och vad som egentligen stämmer.

1) Endast känsliga personer drabbas

Nej, alla kan bli drabbade. Om du är ambitiös med ett stort driv är risken dock större.

2) Hjärnförändringarna blir permanenta

Med rätt behandling kan vårt stressystem läka. Men det kräver vila och rehabilitering.

3) Blir du utmattad kan du aldrig bli helt återställd

Nej, du kan komma tillbaka och förhindra att du blir sjuk igen. Det ställer dock krav på arbetsplatserna att ha en sund rehabilitering. Chef har tidigare skrivit om hur många år det tar att bli pigg igen.

4) Utmattningssyndrom är samma sak som depression

Nej, även om symtomen kan vara liknande är det två olika diagnoser.

trotter-3

Läs också: Studie: Efter utmattning – så många år tar det att bli pigg

5) KBT (Kognitiv beteendeterapi) är den bästa behandlingen

I anpassad form kan det lindra symtom, men fungerar främst i förebyggande syfte. När det gäller vid förbättrad jobbförmåga är det främst arbetsgivarens stöttning som hjälper, vilket Chef tidigare skrivit om.

6) Antidepressiva läkemedel ska användas vid behandling

Som sagt: Klinisk depression och utmattningssyndrom är två olika diagnoser.

7) Avspänningsmetoder är en bra behandling

Möjligtvis fungerar det som förebyggande mot utmattning. Men att enbart använda avspänningsmetoder för att läka hjärnan hjälper inte.

8) All stress är farlig och leder till automatisk utmattning

Nej, stress är en del av vår överlevnadsmekanism. Osund stress däremot farlig. Och med all stress handlar det om hur du återhämtar dig efteråt.

9) Total vila gör att man snabbt är tillbaka på jobbet

Som Chef tidigare skrivit om tar det lång tid att läka hjärnan och vara redo för jobb. Det kan också skilja från person till person.

Källa: Suntarbetsliv

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
halsning
Arbetsmiljö

Ljudet av en annan kollega – ljuv musik på hemmakontoret

Reklambyrån Familjen lät videosamtalen vara igång efter mötestidens slut, för att medarbetarna skulle kunna höra ljudet av varandra. Nu har de tagit fram en specialsajt som låter dig återuppleva det underbara ljudet av kontor – hemma.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan på arbetsplatsen
Arbetsmiljö

4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan”

Trots att både fysiskt och psykiskt välmående på jobbet stått i fokus under senare år är många fortfarande missnöjda med hur frågan värderas på arbetsplatsen. Det framgår av en ny undersökning.

depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
positivledare
Arbetsmiljö

Byt strategi – och bli en mer positiv ledare

Sluta drömma om en problemfri arbetsplats. Lägg inte all energi på att försöka motivera dina medarbetare. Här får du tre tips på hur du ska tänka för att bli en mer positiv ledare.