5 nycklar till en perfekt Linkedin-profil

Tydlig närvaro på Linkedin är allt mer avgörande för en framgångsrik karriär. Stora företag som Sandvik jobbar nästan uteslutande med Linkedin som rekryteringsverktyg. Här är forskarnas bästa tips för en perfekt profil.

Karriär
Publicerad

Vill du bli uppmärksammad och bygga nätverk inom just ditt yrkesfält är det Linkedin som gäller – men det duger inte att snabbt fylla i de tomma rutorna och sedan låta profilen ligga i träda.

Nej, vill du dra uppmärksamheten till dig gäller det att vara aktiv genom att uppdatera och publicera inlägg, och inte minst jobba hårt med att göra din startsida så stark som möjligt.

Av de många delar som utgör en Linkedin-profil är yrkesrubriken samt ”Om”-sektionen där du berättar mer utförligt om dig själv de två viktigaste, förklarar karriärexperter vid Harvard-universitetet i USA för CNBC. Tillsammans utgör dessa båda komponenter vad som kallas för profilsammanfattning, vilket är det första besökarna ser på din Linkedin-sida.

Rubriken är särskilt viktig eftersom den visas som sökresultat i både Google och Linkedin.

Här är en checklista för hur du gör en så stark profilsammanfattning som möjligt:

1. Gör den möjlig att läsa på 30 sekunder eller mindre.

2. Gör en sammanfattande yrkesrubrik på högst 120 tecken, där du tydligt redovisar karriärinriktning och specialisering.

3. Inkludera yrkesrelaterade nyckelord, kunskaper, styrkor, talanger och intressen.

4. Skriv väl i en professionell stil, utan stavfel eller grammatiska felaktigheter.

5. Besvara frågor som kan ge djupare insikt i vem du är: vad gör dig unik? Vart är din karriär på väg? Hur skulle andra beskriva dig? Vilka är dina värderingar och personliga egenskaper?

 

Även om profilsammanfattningen får störst uppmärksamhet, gäller det att slipa till allt det övriga också. Tänk till exempel på det här:

1. Inkludera ett bra foto, där du gör ett professionellt intryck. Profiler med foton har 14 gånger så stor chans att bli uppmärksammade än de utan.

2. Utveckla din yrkeshistorik i ”Erfarenhet”-sektionen. Använd yrkesrelaterade nyckelord och inkludera specifik information om vad du gjort tidigare. Överdriv inte titlar eller ansvar; det kan leda till pinsamheter.

3. Lägg till rekommendationer från tidigare chefer, kollegor, klienter, lärare eller i stort sett vem som helst som har något positivt att säga om dig och din yrkesgärning.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.