fastkarriar

8 säkra tecken på att du kört fast i karriären

Har du en obotlig söndagsångest? Det kan vara ett tecken på att du kört fast i karriären.

Det är aldrig kul att köra fast i karriären. Men lugn – det inträffar oss alla någon gång i arbetslivet. Fast hur vet man egentligen om man nått sin fulla potential hos sin nuvarande arbetsgivare?

Fast Company har med hjälp av erfarna karriärexperter undersökt frågan och listat 8 tydliga tecken du kan var uppmärksam på.

Här är alla tecken:

1) Du är uttråkad

De flesta behöver utmaningar i sitt jobb för att fortsätta utvecklas. Annars är risken stor att du blir bekväm och tillslut uttråkad. Det inträffar ofta när du när du nått en position som du drömt om, men efter ett tag känner att du behärskar utan problem.

2) Du har ofta söndagsångest

Många känner nog att det vore skönt att ligga kvar i sängen när alarmet ringer på måndagen. Det är inte konstigt. Men reflektera om du ofta känner en stark ångest inför att helgen är slut. Om du ofta känner dig arg, energilös och vill helst sjukanmäla dig kanske du nått en återvändsgränd på inom din nuvarande tjänst.

3) Du börjar slarva

När vi gör något vi brinner för ser vi till att resultatet blir därefter – oavsett vad det krävs. Men om din motivation börjar tryta är det lätt att omedvetet börja slarva och göra misstag du annars inte gör. Det finns dessutom en risk att du börjar skylla ifrån dig vilket kan gå ut över dina medarbetare.

mejla-3

Läs också: 3 misstag du vill undvika när du mejlar

4) Din kommunikation försämras

Som chef behöver du kunna motivera dina beslut. Men när din motivation är låg är det lätt att bli en sämre kommunikatör eftersom beslutet kan få mothugg och du väljer att medvetet undvika det.

5) Du får allt oftare frågan: ”Är du okej?”

Dina kolleger bryr sig om dig. Därför lär de fråga om ditt mående om de märker att du förändrats den senaste tiden. Ta deras funderingar på allvar!

6) Du slutar lära dig nya saker

Kanske finns det återkommande saker du ser fram emot, till exempel en årlig konferens för din bransch. Det är bra tillfälle att lära dig nya saker och hänga med i utvecklingen. Men om du avstår allt oftare från den här typen av aktiviteter kan det vara ett tecken på att du inte ser något syfte att fortsätta utvecklas inom din nuvarande tjänst.

fragorna

Läs också: 5 frågor du måste ställa innan du tackar ”ja” till jobbet

7) Du är dränerad på energi efter jobbet

Arbetsuppgifter som tidigare var lätta att genomföra är nu som oöverstigliga berg. Det gör att du troligen blir dränerad på energi både psykiskt och fysiskt vilket blir påtagligt efter jobbet. Det kan delvis vara hjärnans sätt att fråga dig varför du inte tar dig an nya utmaningar.

8) Du letar nya jobb i smyg

Ja, det här är ju ett rätt tydligt tecken. Kanske har du börjat läsa jobbannonser allt oftare (utan att du ens reflekterar över det). Men innan du ger dig på jakt efter en ny arbetsgivare bör du undersöka om det finns andra tjänster du kan söka inom organisationen. Det är ett bra första steg och ger din nuvarande arbetsgivare en chans att hitta något som utmanar dig.

CV-TV: Här är bästa tipsen för att byta karriär

gustaf-2
webbredaktör/reporter
Sköter webben på Chef. Brinner för att fler unga chefer ska få chansen. Kommer ursprungligen från Norrbotten och spenderar min lediga tid med Djurgårdens IF.

Relaterade artiklar

sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
arligasvar
Karriär

5 ärliga svar som gör succé på intervjun

Vänd de kritiska frågorna till din fördel.

starups
Karriär

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.
overraskning
Karriär

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

herman1
Karriär

Han gick från fågelskådning – till utskällt toppjobb

Ett gediget naturintresse har fört Herman Sundqvist hela vägen till general­direktörsstolen på Skogsstyrelsen. Det började med fåglar, hemma i byn Avan i Norrbotten.