stoppikar

8 säkra tecken på att du kört fast i karriären

Har du en obotlig söndagsångest? Det kan vara ett tecken på att du kört fast i karriären.

Det är aldrig kul att köra fast i karriären. Men lugn – det inträffar oss alla någon gång i arbetslivet. Fast hur vet man egentligen om man nått sin fulla potential hos sin nuvarande arbetsgivare?

Fast Company har med hjälp av erfarna karriärexperter undersökt frågan och listat 8 tydliga tecken du kan var uppmärksam på.

Här är alla tecken:

1) Du är uttråkad

De flesta behöver utmaningar i sitt jobb för att fortsätta utvecklas. Annars är risken stor att du blir bekväm och tillslut uttråkad. Det inträffar ofta när du när du nått en position som du drömt om, men efter ett tag känner att du behärskar utan problem.

2) Du har ofta söndagsångest

Många känner nog att det vore skönt att ligga kvar i sängen när alarmet ringer på måndagen. Det är inte konstigt. Men reflektera om du ofta känner en stark ångest inför att helgen är slut. Om du ofta känner dig arg, energilös och vill helst sjukanmäla dig kanske du nått en återvändsgränd på inom din nuvarande tjänst.

3) Du börjar slarva

När vi gör något vi brinner för ser vi till att resultatet blir därefter – oavsett vad det krävs. Men om din motivation börjar tryta är det lätt att omedvetet börja slarva och göra misstag du annars inte gör. Det finns dessutom en risk att du börjar skylla ifrån dig vilket kan gå ut över dina medarbetare.

mejla-3

Läs också: 3 misstag du vill undvika när du mejlar

4) Din kommunikation försämras

Som chef behöver du kunna motivera dina beslut. Men när din motivation är låg är det lätt att bli en sämre kommunikatör eftersom beslutet kan få mothugg och du väljer att medvetet undvika det.

5) Du får allt oftare frågan: ”Är du okej?”

Dina kolleger bryr sig om dig. Därför lär de fråga om ditt mående om de märker att du förändrats den senaste tiden. Ta deras funderingar på allvar!

6) Du slutar lära dig nya saker

Kanske finns det återkommande saker du ser fram emot, till exempel en årlig konferens för din bransch. Det är bra tillfälle att lära dig nya saker och hänga med i utvecklingen. Men om du avstår allt oftare från den här typen av aktiviteter kan det vara ett tecken på att du inte ser något syfte att fortsätta utvecklas inom din nuvarande tjänst.

fragorna

Läs också: 5 frågor du måste ställa innan du tackar ”ja” till jobbet

7) Du är dränerad på energi efter jobbet

Arbetsuppgifter som tidigare var lätta att genomföra är nu som oöverstigliga berg. Det gör att du troligen blir dränerad på energi både psykiskt och fysiskt vilket blir påtagligt efter jobbet. Det kan delvis vara hjärnans sätt att fråga dig varför du inte tar dig an nya utmaningar.

8) Du letar nya jobb i smyg

Ja, det här är ju ett rätt tydligt tecken. Kanske har du börjat läsa jobbannonser allt oftare (utan att du ens reflekterar över det). Men innan du ger dig på jakt efter en ny arbetsgivare bör du undersöka om det finns andra tjänster du kan söka inom organisationen. Det är ett bra första steg och ger din nuvarande arbetsgivare en chans att hitta något som utmanar dig.

CV-TV: Här är bästa tipsen för att byta karriär

gustaf-2
webbredaktör/reporter
Sköter webben på Chef. Brinner för att fler unga chefer ska få chansen. Kommer ursprungligen från Norrbotten och spenderar min lediga tid med Djurgårdens IF.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

byajobb
Karriär

3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.
caroline-fjellner-intro2
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 drivkrafter som lyfter engagemang på jobbet

Sju olika drivkrafter är nyckeln till engagemang på jobbet. Här är frågorna som hjälper till att kartlägga dem.

praktiska-tester
Digital HR

Förslaget: Hitta nya medarbetare – med praktiska tester

Du skulle aldrig rekrytera en jonglör eller kock utifrån ett CV. Det menar Henrik Enström, grundare till rekryteringsföretaget Software Skills, som nu vill se arbetstester i andra branscher också.
caset
Karriär

Hoppade av chefsjobbet – öppnade butik

Anette Öberg hoppade av chefskarriären och öppnade i stället en byggnadsvårdsbutik i Västerbotten.
salibahuvud
Karriär

Han har fixat jobb – åt 398 personer

Han har ordnat arbete åt 398 personer — och samlat in 150 000 kronor till välgörenhet. Michael Saliba sa upp sig från jobbet som försäljningschef för att arbeta ideellt i ett år. Han ville ge tillbaka det han fått — i klostret i Jerusalem.
blabla
Karriär

5 skäl till varför du ska anställa en introvert

Extroverta eller introverta medarbetare. När du formar ditt arbetslag kan det vara klokt att fundera hur den ser ut på din arbetsplats idag.
julklapp
Annonssamarbete Chef + Delicard

Trendspaning: Årets hetaste företagsklappar

Vad ska chefen och företaget ge i julklapp? Här är experternas tips på klapparna som gör succé.

borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden