fastkarriar

8 säkra tecken på att du kört fast i karriären

Har du en obotlig söndagsångest? Det kan vara ett tecken på att du kört fast i karriären.

Det är aldrig kul att köra fast i karriären. Men lugn – det inträffar oss alla någon gång i arbetslivet. Fast hur vet man egentligen om man nått sin fulla potential hos sin nuvarande arbetsgivare?

Fast Company har med hjälp av erfarna karriärexperter undersökt frågan och listat 8 tydliga tecken du kan var uppmärksam på.

Här är alla tecken:

1) Du är uttråkad

De flesta behöver utmaningar i sitt jobb för att fortsätta utvecklas. Annars är risken stor att du blir bekväm och tillslut uttråkad. Det inträffar ofta när du när du nått en position som du drömt om, men efter ett tag känner att du behärskar utan problem.

2) Du har ofta söndagsångest

Många känner nog att det vore skönt att ligga kvar i sängen när alarmet ringer på måndagen. Det är inte konstigt. Men reflektera om du ofta känner en stark ångest inför att helgen är slut. Om du ofta känner dig arg, energilös och vill helst sjukanmäla dig kanske du nått en återvändsgränd på inom din nuvarande tjänst.

3) Du börjar slarva

När vi gör något vi brinner för ser vi till att resultatet blir därefter – oavsett vad det krävs. Men om din motivation börjar tryta är det lätt att omedvetet börja slarva och göra misstag du annars inte gör. Det finns dessutom en risk att du börjar skylla ifrån dig vilket kan gå ut över dina medarbetare.

mejla-3

Läs också: 3 misstag du vill undvika när du mejlar

4) Din kommunikation försämras

Som chef behöver du kunna motivera dina beslut. Men när din motivation är låg är det lätt att bli en sämre kommunikatör eftersom beslutet kan få mothugg och du väljer att medvetet undvika det.

5) Du får allt oftare frågan: ”Är du okej?”

Dina kolleger bryr sig om dig. Därför lär de fråga om ditt mående om de märker att du förändrats den senaste tiden. Ta deras funderingar på allvar!

6) Du slutar lära dig nya saker

Kanske finns det återkommande saker du ser fram emot, till exempel en årlig konferens för din bransch. Det är bra tillfälle att lära dig nya saker och hänga med i utvecklingen. Men om du avstår allt oftare från den här typen av aktiviteter kan det vara ett tecken på att du inte ser något syfte att fortsätta utvecklas inom din nuvarande tjänst.

fragorna

Läs också: 5 frågor du måste ställa innan du tackar ”ja” till jobbet

7) Du är dränerad på energi efter jobbet

Arbetsuppgifter som tidigare var lätta att genomföra är nu som oöverstigliga berg. Det gör att du troligen blir dränerad på energi både psykiskt och fysiskt vilket blir påtagligt efter jobbet. Det kan delvis vara hjärnans sätt att fråga dig varför du inte tar dig an nya utmaningar.

8) Du letar nya jobb i smyg

Ja, det här är ju ett rätt tydligt tecken. Kanske har du börjat läsa jobbannonser allt oftare (utan att du ens reflekterar över det). Men innan du ger dig på jakt efter en ny arbetsgivare bör du undersöka om det finns andra tjänster du kan söka inom organisationen. Det är ett bra första steg och ger din nuvarande arbetsgivare en chans att hitta något som utmanar dig.

CV-TV: Här är bästa tipsen för att byta karriär

gustaf-2
webbredaktör/reporter
Sköter webben på Chef. Brinner för att fler unga chefer ska få chansen. Kommer ursprungligen från Norrbotten och spenderar min lediga tid med Djurgårdens IF.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

braloner
Karriär

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

jobbintervju
Karriär

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
parsvardson
Karriär

”Trodde aldrig att jag skulle få ett jobb”

Som grundare av Adlibris och Apotea är Pär Svärdson en av Sveriges mest framgångsrika e-handlare. Driftigheten visade sig redan då han som sjuåring sålde djurfoder hemma i garaget.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden