fragorna

5 frågor du måste ställa innan du tackar ja till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden innan du tackar ja.

Du har blivit erbjuden ett attraktivt jobb och ska egentligen bara ta ställning till om du ska ta det. Men stressa inte. Innan du tackar ja till jobbet är det några frågor du bör kolla med arbetsgivaren för att ge dig själv fullständig koll.

Här är tips på 5 frågor du borde ställa:

1) Fråga om förmåner
Vilka förmåner erbjuder den här arbetsgivaren? En vanlig personalförmån är friskvårdsbidrag. Ta reda hur stor summan är årligen. Kolla även upp det finns rabatter som arbetsgivaren förhandlat fram till personalen.

2) Fråga om antal semesterveckor
Det är lätt att ta för givet att det är fem veckor som gäller. Men vissa arbetsgivare har i kollektivavtalet förhandlat bort övertiden. Då får personalen istället sex semesterveckor per år. Kolla upp vad som gäller hos din nya arbetsgivare!

Handskakning

Läs också: 5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

3) Fråga vad andra säger om företaget
Fråga vad nuvarande och tidigare anställda tycker om företaget. Om det är en fungerande organisation bör det inte finnas något att dölja. Om det är saker som fungerar mindre bra är det nyttig information för dig att gå vidare med.

4) Fråga om bonusar
Det är betydligt ovanligare med bonusar i Sverige än i många andra länder. Men även här finns det företag som belönar personalen med ett extra tillskott när man når uppsatta mål.

5) Fråga om kompetensutveckling
Hur ställer sig din nya arbetsgivare till att investera i din fortbildning? Många arbetsgivare ser det som ett sätt att behålla viktiga medarbetare och bygga upp en lojalitet. Kolla upp hur de ställer sig till att du ska gå kurser och seminarier i ämnen som är relevanta för din tjänst.

Bonustips: Be om att få allt nedskrivet på papper. Även om muntligt avtal gäller är det skönt för dig att skriftligen få det ni har kommit överens om – i synnerhet om du förhandlat något som inte är praxis på arbetsplatsen.

Källa: Fast Company/Glassdoor

lonenenen

Läs också: 10 tecken på att du INTE får lönen du förtjänar

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!