fragorna

5 frågor du måste ställa innan du tackar ”ja” till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga HR-avdelningen vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden.

Du har blivit erbjuden ett attraktivt chefsjobb och ska egentligen bara ta ställning till om du ska ta det. Men stressa inte. Innan du tackar ”ja” till jobbet är det några frågor du bör kolla med HR-avdelningen hos arbetsgivaren för att ge dig själv fullständig koll.

Här är tips på 5 frågor du borde ställa:

1) Fråga om förmåner

Vilka förmåner erbjuder den här arbetsgivaren? En vanlig personalförmån är friskvårdsbidrag. Ta reda hur stor summan är årligen. Kolla även upp det finns rabatter som arbetsgivaren förhandlat fram till personalen.

2) Fråga om antal semesterveckor

Det är lätt att ta för givet att det är fem veckor som gäller. Men vissa arbetsgivare har i kollektivavtalet förhandlat bort övertiden. Då får personalen istället sex semesterveckor per år. Kolla upp vad som gäller hos din nya arbetsgivare!

osjalviskachefer

Läs också: Forskning: Osjälviska chefer får en högre lön – och fler barn

3) Fråga vad andra säger om företaget

Fråga HR-avdelningen vad nuvarande och tidigare anställda tycker om företaget. Om det är en fungerande organisation bör det inte finnas något att dölja. Om det är saker som fungerar mindre bra är det nyttig information för dig som chef att gå vidare med.

4) Fråga om bonusar

Det är betydligt ovanligare med bonusar i Sverige än i många andra länder. Men även här finns det företag som belönar personalen med ett extra tillskott när man når uppsatta mål.

5) Fråga om vidareutbildning

Hur ställer sig din nya arbetsgivare till att investera i din fortbildning? Många arbetsgivare ser det som ett sätt att behålla viktiga medarbetare och bygga upp en lojalitet. Kolla upp hur de ställer sig till att du ska gå kurser och seminarier i kurser som är relevant för din chefstjänst.

Bonustips: Be om att få allt nedskrivet på papper. Även om muntligt avtal gäller är det skönt för dig att skriftligen få det ni har kommit överens om – i synnerhet om du förhandlat något som inte är praxis på arbetsplatsen.

Källa: Fast Company/Glassdoor

lonenenen

Läs också: 10 tecken på att du INTE får lönen du förtjänar