kontrakt

7 saker du ska undvika innan kontraktet är påskrivet

Du har blivit erbjuden jobbet. Även om muntliga avtal gäller finns det saker du ska se upp med innan anställningskontraktet är påskrivet.

Efter en intervjuprocess får du samtalet: Jobbet du sökt är ditt. Glädje, såklart. Men det finns saker du ska undvika innan kontraktet är påskrivet. Även om muntliga besked gäller är det svårare att bevisa än ett skriftligt avtal.

Nu har Forbes HR-expert tittat närmare på frågan och kommer med några råd.

  • Säg inte upp dig från din arbetsgivare innan du har ett skriftligt avtal
  • Tacka inte ”ja” innan du har alla villkor på bordet.

Här är sju andra saker du ska undvika:

1) Uppdatera Linkedin

Vänta med att uppdatera din profil med information som bekräftar att du bytt jobb.

2) Berätta för alla

Att du blivit erbjuden att jobb är ofta förenat med stor glädje och förväntan. Vänta dock med att berätta för alla om det innan kontraktet är påskrivet. Håll det inom din innersta krets som du kan lita på.

3) Avsluta ditt jobbsökande

Ett misstag många gör är att avsluta sitt jobbsökande i luckan mellan du blivit erbjuden jobb och skrivit på kontraktet. Vänta med andra ord att berätta för andra företag du varit på intervju hos att du är på väg att skriva på för en konkurrent.

4) Säga upp dig

Mardrömmen är att säga upp sig och sedan utgår jobberbjudandet av en anledning du inte kan förutspå. Du kan ju få komma tillbaka till din nuvarande arbetsgivare, men varför ta risken?

Läs också: Söker du nytt jobb? Robotarna ser dig!

5) Jobba gratis

Innan du skriver kontrakt och fått ett startdatum när du ska börja – jobba inte gratis. Den nya arbetsgivaren kan vara taggad på att få in dig i ditt nya jobb, men du ska inte lägga ner tid obetalt.

6) Dela med dig av information

Du har troligen ett nätverk och en kontaktbok som har ett värde för din nya arbetsgivare. Vänta med att dela med dig av det innan allt är påskrivet och klart.

7) Uppdatera på Facebook

Precis som Linkedin kan offentliga inlägg vara klokt att dela först när allt är klart. Hitta ett mer privat forum om du vill berätta för dina närmsta vänner.

Läs också: 10 säkra sätt för att bli impopulär på Linkedin

Relaterade artiklar

Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet
Arbetsmiljö

Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

Drömmer du om en lite härligare arbetsplats hemma? På Lantmäteriet ges alla 5000 kronor var att inreda sina arbetsplatser med. ”Vi såg att våra medarbetare behövde få bättre förutsättningar att göra sitt jobb”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR.
Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

vaccinationsbild_rityta-1
Arbetsrätt

Experten: Chefen får inte tvinga medarbetare att vaccinera sig

Att vaccineringen mot covid-19 nu rullas ut över hela Sverige innebär inte att vi kan återvända till arbetsplatserna. Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att medarbetarna vaccinerar sig. De kan inte ens kolla vilka som frivilligt har valt att göra det, berättar Chefs arbetsrättsjurist Charlotte Forssander.
Eva Nordmark (S) och hemma-arbetsplats. Bilden är ett collage.
Arbetsrätt

Regeringen skärper tonen mot arbetsgivarna: "Kan få betala skadestånd"

Fler måste jobba hemifrån för att Sverige ska få bukt med coronasmittan. Det är det nya beskedet från regeringen, som skärper tonen mot arbetsgivarna.
Charlotte Forssander, arbetsrättsexpert på Vinge
Arbetsrätt

Las-förhandlingarna: så påverkas du som chef

Sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare havererat är det nu politikerna som kan behöva göra upp om nya spelregler på arbetsmarknaden. Det liggande förslaget kan få stora konsekvenser – inte minst för chefer.
Collage av bild på semester samt person med munskydd
Arbetsrätt

Allt du som chef behöver veta om semestern – under corona

Ska semestern ske när medarbetaren önskar, eller när arbetsgivaren vill? Får man som chef ändra redan bestämd semester? Och riskerar jag mina medarbetares hälsa om jag skjuter på deras semester? Vi reder ut både arbetsrätt och psykologi.
Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

korttidsarbete
Arbetsrätt

Korttidsarbete – så funkar det

Regeringens nya system för korttidsarbete kan innebära ekonomiska lättnader för många corona-drabbade verksamheter. Här är vad du behöver veta som chef.