Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

7 saker du ska undvika innan kontraktet är påskrivet

Du har blivit erbjuden jobbet. Även om muntliga avtal gäller finns det saker du ska se upp med innan anställningskontraktet är påskrivet.

Arbetsrätt
Publicerad

Efter en intervjuprocess får du samtalet: Jobbet du sökt är ditt. Glädje, såklart. Men det finns saker du ska undvika innan kontraktet är påskrivet. Även om muntliga besked gäller är det svårare att bevisa än ett skriftligt avtal.

Nu har Forbes HR-expert tittat närmare på frågan och kommer med några råd.

  • Säg inte upp dig från din arbetsgivare innan du har ett skriftligt avtal
  • Tacka inte ”ja” innan du har alla villkor på bordet.

Här är sju andra saker du ska undvika:

1) Uppdatera Linkedin

Vänta med att uppdatera din profil med information som bekräftar att du bytt jobb.

2) Berätta för alla

Att du blivit erbjuden att jobb är ofta förenat med stor glädje och förväntan. Vänta dock med att berätta för alla om det innan kontraktet är påskrivet. Håll det inom din innersta krets som du kan lita på.

3) Avsluta ditt jobbsökande

Ett misstag många gör är att avsluta sitt jobbsökande i luckan mellan du blivit erbjuden jobb och skrivit på kontraktet. Vänta med andra ord att berätta för andra företag du varit på intervju hos att du är på väg att skriva på för en konkurrent.

4) Säga upp dig

Mardrömmen är att säga upp sig och sedan utgår jobberbjudandet av en anledning du inte kan förutspå. Du kan ju få komma tillbaka till din nuvarande arbetsgivare, men varför ta risken?

5) Jobba gratis

Innan du skriver kontrakt och fått ett startdatum när du ska börja – jobba inte gratis. Den nya arbetsgivaren kan vara taggad på att få in dig i ditt nya jobb, men du ska inte lägga ner tid obetalt.

6) Dela med dig av information

Du har troligen ett nätverk och en kontaktbok som har ett värde för din nya arbetsgivare. Vänta med att dela med dig av det innan allt är påskrivet och klart.

7) Uppdatera på Facebook

Precis som Linkedin kan offentliga inlägg vara klokt att dela först när allt är klart. Hitta ett mer privat forum om du vill berätta för dina närmsta vänner.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden