trovardighet

6 egenskaper som gör dig älskad av kollegerna

Bra kolleger är guld värt på en arbetsplats. Men hur blir man egentligen det? Här är 6 egenskaper som gör dig extra populär – och samtidigt imponerar på chefen.

För att trivas på jobbet behöver du bra kollegor som du trivs att arbeta ihop med. Den faktorn toppar också ofta listor över vad som styr val av arbetsplats. Men hur beter sig egentligen en bra kollega? Det har bemanningsföretaget SkillsSurvey tittat närmare på.

De har intervjuat totalt 20 000 chefer och medarbetare för att titta på gyllene egenskaper för en arbetsplats. Vill du bli en populär och älskad kollega är det här egenskaperna du ska ha.

1) Vara vänlig

2) En god lyssnare

3) Vara förstående

4) Medkännande

5) Omtänksam

6) Hjälpsam

Undvik: Jobba för mycket och att vara en stressad perfektionist.

Läs också: Så många av dina kolleger vill göra slut

Cheferna då? Inte helt oväntat värderar de andra egenskaper än medarbetarna. Dessa är snarare kopplade till din arbetsinsats.

Det här ska du göra för att imponera på chefen

  • Vara pålitlig
  • Hålla deadlines
  • Jobba självständig
  • Vara erfaren
  • Vara tillförlitlig

Varför man då gjort undersökningen om topplistorna ändå skiljer sig åt? För att få fungerande arbetsplatser är det viktigt att lyssna både till chefer och medarbetare. Undersökningen ska därför fungera som ett verktyg i samband med rekryteringar.

Svenska pengar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Relaterade artiklar

chef-tillit
Arbetsmiljö

Transparenta chefer skapar tillit i teamet

I tider av oro och ständiga förändringar har tillit blivit allt viktigare. Med hög tillit i gruppen får du mer självgående medarbetare som kräver mindre styrning – även om de också kan bli mindre benägna att ta emot råd. Men hur skapar du denna tillit?
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
distans
Arbetsmiljö

5 företag som låter medarbetare jobba var som helst

Distansjobb kommer stort, både som en följd av gigekonomin och intåget av allt fler digitala verktyg på marknaden.