ledaree

50+ och vill vässa ditt ledarskap? Så gör du

Chefs expert i ledarskap Alexander Holmberg guidar en erfaren chef i hur man kan vässa sitt ledarskap.

FRÅGA:

Jag har arbetat som chef i ganska många år nu, är i dryga 50-årsåldern. Jag känner att några av de yngre cheferna på vårt företag har börjat flåsa mig i nacken. Jag skulle behöva ett utvecklingssamtal eller coachning eller nåt. Vad ska jag göra för att vässa mitt ledarskap? Jag känner mig ganska ensam i min position och har inte så många att bolla med.

/Produktionsledaren

SVAR: Du har rätt i att du behöver prata med någon och konkretisera ditt problem. Börja med att skriva ner hur du och andra beter er i de situationer där du inte känner dig så ”vässad” som du skulle vilja vara. Tänk på att få med så många konkreta beteenden som möjligt. ”The devil is in the details” säger man på engelska och det ligger mycket i det. Två exempel följer.

1) En chef jag handledde hade problem med en medarbetare som kom försent. När han kom sent igen frågade hon varför. Den frågan bjuder in till att det är okej att komma sent om man har en ursäkt, vilket hon egentligen inte tycker. ”Vad kom vi överens om?” hade varit bättre.

2) En kursdeltagare klagade på att hans medarbetare inte tog eget ansvar. Mot slutet av kurs-dagarna berättade han att han nu förstod att det var hur han svarade på deras frågor som var problemet, inte deras ansvarstagande. Han gav dem nya uppgifter så att de inte behövde ta eget ansvar.

 

När du har lite anteckningar kan du söka upp en coach. Leta efter någon som har utbildning i OBM eller beteendeanalys.

En bra ledarskapscoach ska kunna ge dig konkreta förslag på hur du ska bete dig i de olika situationerna. Får du för luddiga svar får du hitta en annan coach.

I min bransch är det tyvärr lätt att komma undan med att förklara saker med fina ord så se till att du hittar någon som kan ge tydliga instruktioner. Jag brukar testa de råd jag får eller läser genom att säga dem högt och kolla att jag fattar vad jag ska göra.

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

experten-2
Experterna

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
lonen-3
Experterna

Experten: Så får du upp lönen – på ditt nästa jobb

Ärlighet eller en vit lögn? Så här tacklar du frågan "vilken lön har du idag?" enligt Chefs expert i lönesättning.
petraa
01:00 min
Petra Brask

”Hur slutar jag helgjobba?”

Video Har du svårt att släppa ditt arbete på helg och ledigheter? Du är inte ensam. Nu ger Chefs expert i effektivitet Petra Brask 5 tips för en mer rofylld fritid. 
hosthost
Experterna

Eva Forsberg Schinkler: 5 tips för att boosta immunförsvaret

Förkylningstider. Men hur gör du bäst för att skydda dig? Här är hälsoexpertens 5 bästa råd för ett bra immunförsvar.
expert-2
Experterna

Expert: Hantera konflikter med chefer

P-O är ordförande i en förening. Nu tvingas han samarbeta med två ledare som inte delar hans syn på ledarskap. Chefs expert ger svar hur han ska hantera problemet. 
butterfly
Annonssamarbete Chef + Experis

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Juryarbetet med att sålla fram landets bästa chefer till Chefgalan ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav. ”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.
josea
Experterna

3 tips: Så bygger du nätverk – på jobbet

Att som chef bygga nätverk är viktigt. Men hur gör man utan att kliva en högre chef på tårna? Chefs ledarskapsexpert ger 3 tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden