deadline

5 tips: Få dina deadlines att jobba för dig

Att vi blir stressade av deadlines beror på flera olika faktorer. De kan vara utom vår egen kontroll, vi kanske är dåliga på att uppskatta hur mycket tid ett projekt ska ta – eller så sätter vi för få, men alltför slutgiltiga deadlines.

Här är fem tips från Fast Company för hur du kan få dina deadlines att jobba för dig istället för tvärtom:

1 Sätt flera deadlines. Delmål har vi alla hört till leda – men forskning visar faktiskt att grupper som fått flera deadlines på ett projekt upplevde dem som mer realistiska att nå, missade färre delmål och gjorde färre fel.

 

2 Hitta rätt stressnivå. Stress behöver som bekant inte alltid vara kontraproduktivt utan kan också fungera motiverande. Men det gäller att hitta rätt nivå för rätt typ av uppgift: Enkla uppgifter klarar man till exempel ofta med en högre stressnivå, medan mer komplexa jobb kräver lugn och ro. Det kan verka självklart, men glöms ändå ofta bort.

3 Utmana dig själv. Om du har svårt att nå dina deadlines på grund av bristande motivation – testa att snäva in tidsrymden som du har på dig att slutföra uppgiften. Förutsatt att du själv har möjlighet att påverka din arbetstakt, såklart.

 

sattamalen

Läs också: Forskare: Därför ska du sluta sätta låga mål

4 Dela dina framgångar. Det brukar heta att man ska fira – men varje avklarat delmål kanske inte kräver en tårta. Bekräftelse är dock alltid trevligt. Om du inte rapporterar direkt till en fysisk person, kanske du kan be någon kollega vara bollplank – någon att underrätta om uppnådda mål och diskutera vägar framåt med, helt enkelt.

5 Det är ingen slump att effektivitets-appar som Trello använder klistermärken i glada färger i form av checkmarks att sätta fast på avklarade uppgifter. Att belöna sig själv på ett spelliknande sätt är en väg för att bekämpa uttråkning, när det handlar om arbetsuppgifter man helt enkelt inte känner så stor lust inför.

emoji

Läs också: Så blir dina mejl bättre – med emojis

Relaterade artiklar

sjalvledarskap-2
Personlig effektivitet

Självledarskap – frihet som kräver tydlighet från chefen

För att självledarskap – en nödvändig ingrediens i distansarbetet – ska fungera krävs mer än ”bara” motivation. Tydlighet kring mål och förväntningar är av yttersta vikt, visar en färsk doktorsavhandling.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
jobbahemmamedbarn
Personlig effektivitet

Distansjobba när barnen är hemma – så lyckas du

Stökigt att jobba på distans när barnen inte kan vara i skolan? Psykologen Anna Bennich ger sina bästa tips för att vårda och hålla igång jobbet – och relationerna.

4 vanor som hjälper dig att sluta jobba på fritiden
Hälsa

Sluta jobba på fritiden – med dessa 4 vanor

Som chef är det särskilt svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid. Den som alltid är i tjänst riskerar att försumma familjen och gå miste om nödvändig återhämtning. Följ dessa steg för en sundare balans.
Två personer som koncentrerat djupjobbar
Personlig effektivitet

Deep work: 5 regler – för att få din hjärna att prestera på max

Deep work handlar om att med total fokus och koncentration skapa förutsättningar för att låta din hjärna operera på topp. Här är fem regler för att nå dit.
Kvinna som förbereder sig för comebacken på jobbet vid dator
Personlig effektivitet

5 tips: Så bäddar du för comebacken på jobbet

2020 är här och ett nytt jobbår. Med några enkla knep kan du hjälpa dig själv under omstarten efter ledigheten – och se till att du inte inleder året i en uppförsbacke.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Jobba hemma i jul? Det finns både fördelar och fällor att gå i.
Personlig effektivitet

7 saker att tänka på när du jobbar hemma i jul

En timme framför datorn här och där med en liten glöggfika nära till hands? Tänk så mysigt och praktiskt att jobba hemma i jul! Men det finns fallgropar – och fördelar. Chef reder ut dem.