Handskakning

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 

Den här tiden på året söker sig många bort från sina nuvarande anställningar. Eller i alla fall funderar på att göra det. Om du lyckas bli kallad till en intervju för ett nytt chefsjobb och känner att du lyckas på själva intervjun, men ändå inte blir vald kan du behöva utvärdera varför du inte blev vald.

Forbes har med hjälp av sin karriärexpert försökt bena ut fem vanliga skäl till att någon inte får jobbet – trots att allt kändes väldigt bra på jobbintervjun.

1) Du är överkvalificerad

Kanske har du satt ribban för lågt och sökt fel jobb. Om de söker någon med två års erfarenhet inom ett visst område och du har det dubbla kan det falla på det. Arbetsgivaren känner kanske att de inte kan erbjuda lönen du förtjänar eller att karriärresan inom företaget kommer ta längre tid än du tänkt dig.

Tre surikater, en med gloria

Läs också: Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

2) Du är desperat

Om du söker alla jobb som dyker upp inom din bransch kan du uppfattas som desperat. Det kan genomsyra intervjun om du signalerar att du egentligen inte är särskilt intresserad av just den här tjänsten. Försök att lugna dig och sök jobb som du verkligen vill ha. Det kommer ge dig mer tid och energi att faktiskt ta rätt steg i karriären och inte vilket steg som helst.

3) Dina svar är luddiga

Om rekryteraren upplever att du inte kan svara rakt på hens frågor kommer en osäkerhet infinna sig. Det kan upplevas som du försöker dribbla bort rekryteraren genom att gå runt frågan och i stället svara på irrelevanta saker om din tidigare karriär. Innan du söker jobbet och går till intervjun bör du vara helt klar med varför du tror att den här tjänsten är som klippt och skuren för just dig.

nyttaaa

Läs också: 7 tillfällen du ska säga upp dig – första dagen

4) Du är inte tillräckligt förberedd

Att inte läsa på om företaget på förhand eller skaffa dig nödvändiga fakta är direkt icke-professionellt. Det kommer hindra dig från att sticka ut i mängden och signalerar att du troligen inte kommer lägga ner det lilla extra om du får tjänsten.

  • Gör din research (kanske du känner någon som jobbat där tidigare)
  • Formulera vad du tycker verkar vara företagets styrkor och svagheter
  • Specificera utifrån det vad du kan tillföra med dina styrkor och erfarenheter

5) Du är inte tillräckligt närvarande

När intervjuaren pratar och tar en paus i en mening är det viktigt att bekräfta att du hört vad hen har sagt. Att säga ”det låter spännande” eller bara ”okej” och ”bra” räcker gott. Notera att det finns en risk att bekräfta för ofta. Någon gång då och då räcker.

Om det är något du inte förstår säger du: ”Kan du ta det där en gång till, tack. Jag förstod inte riktigt”. Det visar att du är närvarande. Andra gången får dessutom mer detaljrik information vilket hjälper dig att komma på ett bra inspel utifrån utläggningen.

Bonustips: Gör intervjun till ett samtal mellan två proffs. Visa att du förstår kravbilden för jobbet och att du är personen dem söker för just den här tjänsten.

intervjufraga

Läs också: Här är svaret på den svåraste intervjufrågan

Relaterade artiklar

Unga, högutbilade män känner sig trygga på arbetsmarknaden
Karriär

Trots pandemin: Unga mer trygga på arbetsmarknaden

Tryggheten bland unga på arbetsmarknaden är större än på sju år – trots pandemin. Allra tryggast är högutbildade unga män, visar en ny undersökning.
Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ja till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden innan du tackar ja. 
intervjuaa
Karriär

Misslyckas på intervjun – och få ändå jobbet

Slutprovet som står mellan dig och drömjobbet. Men även om du misslyckas på anställningsintervjun kan du ändå få jobbet. Nu förklarar en känd rekryterare varför.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.