5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 

Karriär
Publicerad
Handskakning

Den här tiden på året söker sig många bort från sina nuvarande anställningar. Eller i alla fall funderar på att göra det. Om du lyckas bli kallad till en intervju för ett nytt chefsjobb och känner att du lyckas på själva intervjun, men ändå inte blir vald kan du behöva utvärdera varför du inte blev vald.

Forbes har med hjälp av sin karriärexpert försökt bena ut fem vanliga skäl till att någon inte får jobbet – trots att allt kändes väldigt bra på jobbintervjun.

1) Du är överkvalificerad

Kanske har du satt ribban för lågt och sökt fel jobb. Om de söker någon med två års erfarenhet inom ett visst område och du har det dubbla kan det falla på det. Arbetsgivaren känner kanske att de inte kan erbjuda lönen du förtjänar eller att karriärresan inom företaget kommer ta längre tid än du tänkt dig.

2) Du är desperat

Om du söker alla jobb som dyker upp inom din bransch kan du uppfattas som desperat. Det kan genomsyra intervjun om du signalerar att du egentligen inte är särskilt intresserad av just den här tjänsten. Försök att lugna dig och sök jobb som du verkligen vill ha. Det kommer ge dig mer tid och energi att faktiskt ta rätt steg i karriären och inte vilket steg som helst.

3) Dina svar är luddiga

Om rekryteraren upplever att du inte kan svara rakt på hens frågor kommer en osäkerhet infinna sig. Det kan upplevas som du försöker dribbla bort rekryteraren genom att gå runt frågan och i stället svara på irrelevanta saker om din tidigare karriär. Innan du söker jobbet och går till intervjun bör du vara helt klar med varför du tror att den här tjänsten är som klippt och skuren för just dig.

4) Du är inte tillräckligt förberedd

Att inte läsa på om företaget på förhand eller skaffa dig nödvändiga fakta är direkt icke-professionellt. Det kommer hindra dig från att sticka ut i mängden och signalerar att du troligen inte kommer lägga ner det lilla extra om du får tjänsten.

5) Du är inte tillräckligt närvarande

När intervjuaren pratar och tar en paus i en mening är det viktigt att bekräfta att du hört vad hen har sagt. Att säga ”det låter spännande” eller bara ”okej” och ”bra” räcker gott. Notera att det finns en risk att bekräfta för ofta. Någon gång då och då räcker.

Om det är något du inte förstår säger du: ”Kan du ta det där en gång till, tack. Jag förstod inte riktigt”. Det visar att du är närvarande. Andra gången får dessutom mer detaljrik information vilket hjälper dig att komma på ett bra inspel utifrån utläggningen.

Bonustips: Gör intervjun till ett samtal mellan två proffs. Visa att du förstår kravbilden för jobbet och att du är personen dem söker för just den här tjänsten.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden