5 sätt att förebygga utmattning

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet? Det är ändå inte säkert att du behöver säga upp dig och jaga rätt på något nytt. Små justeringar av din nuvarande jobbrutin kan räcka för ökat välmående – och samtidigt göra dig mer effektiv.

Hälsa
Publicerad

Universalmedicinen ”byt jobb” brukar ordineras till folk som kört fast på sin arbetsplats. Varför fortsätta slita, släpa och stressa sig halvt fördärvad hos en arbetsgivare som ändå inte uppskattar ens insatser efter förtjänst?

Samtidigt är det inte alltid så lätt att hitta något nytt och bättre, eller att börja om på ny kula någon annanstans.

Så innan du kastar dig ut i jobbsökardjungeln – tänk gärna ett varv till. Kanske behövs bara små justeringar av dina nuvarande jobbrutiner för att åstadkomma betydande förbättringar som får dig att må bättre och bli mer effektiv.

Här är 5 tips:

1) Jobba hemifrån

Nej, du behöver inte alltid vara på plats, trots att du är chef. Försök jobba hemifrån ibland.

Kanske kan du göra det åtminstone en halvdag i veckan, eller hitta ett upplägg som passar. Distansarbete har med dagens teknik aldrig varit enklare. Du slipper tidsödande jobbresor och får fjärran från kontorets alla distraktioner sannolikt extra mycket gjort. Ett enkelt och effektivt knep för att bättre få ihop det så kallade livspusslet.

Och få tid för reflektion och att lyfta blicken från det dagliga operativa.

2) Prioritera din sömn

Förunderligt många näringslivstoppar tycks vara igång dygnet runt, och skryter med hur tidigt de sätter väckarklockan och hur många mil de avverkar i löparspåret före frukost.

Men måste du verkligen följa deras exempel, och likt Apples vd Tim Cook dra igång första mejlkollen redan 03.45? Om du redan stressas av morgonbestyr som pendling och lämning av barn mår du sannolikt bättre av att prioritera din sömn.

Få saker är så välgörande som att få sova ordentligt. En god natts sömn och en stressfri morgon är bra förutsättnin­gar för att bli effektivare, gladare och mer alert på jobbet.

3) Skärp din struktur

En fulltecknad kalender med en enda, oändligt lång att göra-lista som fylls på hela tiden kan få även den tappraste att tappa sugen.

Ett trick för bättre överskådlighet och arbetsglädje kan vara att avsätta några minuter varje morgon för prioritering av dagens göromål. Gör en separat checklista över vad som verkligen behöver bli klart just den här dagen medan resten, det mindre viktiga, får vänta till senare.

River du av en sådan lista per dag är det lättare att känna sig tillfreds när arbetsdagen är slut. På liknande sätt kan du organisera en hel arbetsvecka.

4) Lägg bort mobilen

När tyska biltillverkaren Porsche föreslog att medarbetarnas jobbmejl-konton skulle spärras från klockan 19 till 06 på vardagarna, samt under helger och semestrar, var det av omtanke om hela företaget. Ingen vinner på att medarbetarna stressar upp sig över jobbet dygnet runt, löd resonemanget.

Kanske skulle även du må bättre av att lägga ifrån dig dator och jobbmobil när du kommer hem, åtminstone en stund – även om tekniken självklart även underlättar jobbet som chef.

Om suget att kolla mejlkorgen blir för stort, kan du ställa in telefonen så att den inte visar e-postnotifikationer under speciella tider på kvällar, nätter och tidiga morgnar för att hjälpa dig själv till en frizon.

5) Håll koll på klockan

Att bli bättre på att passa tider kan uppfattas som ännu ett krav, men faktum är att punktlighet ofta är en befrielse.

Om du bestämmer dig för att gå från jobbet vid samma tidpunkt varje dag, exempelvis för att hinna med ett visst tåg, kan det skärpa koncentrationen på jobbet medan du är där och samtidigt öka utrymmet för fritid och återhämtning.

Att sätta tidsgränser för möten, och inte bara låta tiden rinna iväg runt ett ovalt konferensbord framför en white­board-tavla, kan även det vara en metod för ökad skärpa och mindre stress.

Källor: Careerbuilder.com, zeit.de, themuse.com

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden