Checklista: Skapa en trygg arbetsplats
En arbetsplats ska vara inkluderande och trygg för alla. Här får du en checklista som du kan följa för att lyckas.
I en sund företagskultur vet alla att exkludering, kränkningar och sexuella trakasserier inte är okej i någon form, den som utsätts vågar anmäla förövare och medarbetarna stöttar och tar sin del av ansvaret för att eventuella problem uppmärksammas.
Alla behöver hjälpas åt – men ytterst är det en ledarskapsfråga. Och just nu har du en unik möjlighet att ta tag i dessa frågor.
”Använd dig av #metoo så att det blir relevant i din vardag. Jämställdhetsarbetet ligger ofta långt ner på agendan, nu finns det verkligen en möjlighet att få gehör för frågorna, säger Ellen Landberg, ledarskapsutvecklare inom jämställdhet och mångfald på Ledarna. Hon fortsätter:
”Det är ju inte klokt. Tänk på alla dessa kompetenta personer som fått finna sig i den här kulturen, och hur det har påverkat våra verksamheter på så många olika sätt. När man nu ser hur vanligt det är och vilken otrygghet och ohälsa det skapar bör man även ha i åtanke hur det motverkar produktionseffektivitet, kompetensförsörjning, innovation, varumärke – ja allt det som företaget strävar efter – motverkas av denna typ av beteenden. Så ta chansen att agera nu. This is it!”
Ellen Landberg tar upp följande punkter för dig som vill agera som den förebild du är och sätta normen för verksamheten. Så här ska och bör du agera långsiktigt: