Checklista: 8 tips för en trygg arbetsplats
En arbetsplats ska vara inkluderande och trygg för alla. Här får du en checklista som du kan följa för att lyckas.
I en sund företagskultur vet alla att exkludering, kränkningar och sexuella trakasserier inte är okej i någon form. Precis som att en som utsätts vågar anmäla förövare, och medarbetarna stöttar och tar sin del av ansvaret för att eventuella problem uppmärksammas.
Alla behöver hjälpas åt – men ytterst är det en ledarskapsfråga. Under #metoo kom det en unik möjlighet att ta tag i dessa frågor.
”Jämställdhetsarbetet ligger ofta långt ner på agendan”, säger Ellen Landberg, ledarskapsutvecklare inom jämställdhet och mångfald på Ledarna.
Hon fortsätter:
”Det är ju inte klokt. Tänk på alla dessa kompetenta personer som fått finna sig i den här kulturen, och hur det har påverkat våra verksamheter på så många olika sätt. När man nu ser hur vanligt det är och vilken otrygghet och ohälsa det skapar bör man även ha i åtanke hur det motverkar produktionseffektivitet, kompetensförsörjning, innovation, varumärke – ja allt det som företaget strävar efter – motverkas av denna typ av beteenden. Så ta chansen att agera nu. This is it!”
Ellen Landberg tar upp följande punkter för dig som vill agera som den förebild du är och sätta normen för verksamheten.
Så här arbetar du för en inkluderande, jämställd och trygg arbetsplats
1) Ta ansvar för alla i din grupp/enhet. Ett inkluderande beteenden i organisationen minskar risken för trakasserier och diskriminering.
2) Skaffa dig kunskap om hur exkluderande beteenden tar sig uttryck. Läs på om härskartekniker så att du kan ligga steget före när det gäller att uppmärksamma beteenden som i värsta fall kan leda till trakasserier eller diskriminering.
3) Uppdatera policys och rutiner, och gör dem tydliga för alla i organisationen – chefer, medarbetare, nyanställda, vikarier och inhyrd personal.
4) Var tydlig med var gränsen går, vad som är oacceptabelt beteende och språkbruk, och vart man ska vända sig om man blir utsatt eller uppfattar att någon annan blir utsatt för trakasserier. Markera och säg ifrån direkt vid varje exkluderande beteende, vid minsta sexistiska kommentar. Säg att det inte är okej att ni inte uttrycker er på det sättet på arbetsplatsen.
5) Öva på att säga ifrån. Börja med att kort gå genom de olika härskarteknikerna, motstrategierna och bekräftelseteknikerna och låt sedan dina medarbetare öva utifrån konkreta situationer på samma sätt som när det gäller sexuella trakasserier.
6) Ta upp frågan i många olika sammanhang. På introduktioner, i medarbetarsamtal, på arbetsplatsträffar och personalkonferenser, i medarbetarenkäter etcetera. Det visar att du som chef och ni som organisation tycker att frågan är viktig.
7) Se över era processer. Säkerställ att alla har samma villkor.
8) Ta hjälp av experter
Källa: Ellen Landberg, ledarskapsutvecklare inom jämställdhet och mångfald på Ledarna.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.