byrajobb

5 frågor som hjälper dig att orka med motgångar

Förmågan att klara av svårigheter gör dig till en mer hållbar ledare. När du står inför stressade situationer är det viktigt att kunna stanna upp och reflektera.

Ställ dig dessa frågor för att reda ut hur du ska gå vidare:

1.Agerar jag inifrån och ut? En del människor anser att svårigheter drabbar dem. De låter yttre händelser ta kontrollen över dem. Om du i stället upplever att det är du som har kontroll har du också bättre förmåga att hantera det som drabbar dig.

2. Väljer jag oro eller konstruktiva tankar? 95 procent av våra tankar går på ”repeat”. Ifrågasätt dina negativa tankar, ta ett steg tillbaka och försök vara nyfiken i stället för att fångas av dina känslor.

3. Omfamnar jag mina misstag? Motståndskraftiga människor ser misstag som lärande.

4. Är jag bekväm med det obekväma? Hur du förhåller dig till stress påverkar vilken effekt det har på din kropp. Stanfordpsykologen Kelly McGonigals forskning visar att bästa sättet att hantera stress inte är att undvika det utan att förändra sättet man ser på det, till och med välkomna det.

5. Är det meningsfullt? Att känna att det man gör är meningsfullt, precis som psykiatrikern Viktor Frankl berättar om i boken Livet måste ha mening, är den främsta drivkraften för oss människor.

jobbhalsohost

Läs också: 11 tips – så får du en friskare jobbhöst

Relaterade artiklar

utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
medarbetareisorg1800
Hälsa

Så stöttar du medarbetare i sorg under corona

När stigande dödssiffror rapporteras dagligen tvingas vi konfronteras med döden. Många har förlorat vänner, anhöriga eller kollegor, och du som chef kan behöva hantera svåra frågor framöver.
Grafik och illustration: Anna Harvard
Hälsa

Corona – chefens nya mardröm

En majoritet av cheferna sov för lite redan före coronapandemin. Nu uppger mer än en tredjedel att krisen fått dem att sova ännu sämre.
Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin
Hälsa

Sömnbristen gav henne hallucinationer

Man kan inte ha en chef som är slutkörd och bara “hattar omkring”. Det menar Jia-Chwen Wu, som länge brottades med svåra sömnproblem och nu är extra vaksam på hur hennes team mår.
stresspadistans1800
Hälsa

12 konkreta råd – som tar udden av stressen vid distansjobb

Hur ska du som chef kunna skydda dina medarbetare och fånga upp tidiga tecken på stress när du främst möter dem genom en datorskärm? Här är 12 konkreta tips – baserade på forskning.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Inre utveckling kan vässa affärssinnet, visar forskning. Illustration: Øivind Hovlan
Hälsa

Bättre business med andlig utveckling

Personlig utveckling står inte i konflikt med framgångsrikt företagande. Det har Lasse Lychnell konstaterat i sin forskning på Handelshögskolan. Nu visar han vilka förmågor som förädlas och att mindfulness gör att cheferna kan känna större helhet i livet.