byrajobb

5 frågor som hjälper dig att orka med motgångar

Förmågan att klara av svårigheter gör dig till en mer hållbar ledare. När du står inför stressade situationer är det viktigt att kunna stanna upp och reflektera.

Ställ dig dessa frågor för att reda ut hur du ska gå vidare:

1.Agerar jag inifrån och ut? En del människor anser att svårigheter drabbar dem. De låter yttre händelser ta kontrollen över dem. Om du i stället upplever att det är du som har kontroll har du också bättre förmåga att hantera det som drabbar dig.

2. Väljer jag oro eller konstruktiva tankar? 95 procent av våra tankar går på ”repeat”. Ifrågasätt dina negativa tankar, ta ett steg tillbaka och försök vara nyfiken i stället för att fångas av dina känslor.

3. Omfamnar jag mina misstag? Motståndskraftiga människor ser misstag som lärande.

4. Är jag bekväm med det obekväma? Hur du förhåller dig till stress påverkar vilken effekt det har på din kropp. Stanfordpsykologen Kelly McGonigals forskning visar att bästa sättet att hantera stress inte är att undvika det utan att förändra sättet man ser på det, till och med välkomna det.

5. Är det meningsfullt? Att känna att det man gör är meningsfullt, precis som psykiatrikern Viktor Frankl berättar om i boken Livet måste ha mening, är den främsta drivkraften för oss människor.

jobbhalsohost

Läs också: 11 tips – så får du en friskare jobbhöst

Relaterade artiklar

grata
Hälsa

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

intro_motesskola
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
Julbord med dryck
Hälsa

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.
En kvinna som gäspar och kaffekopp
Hälsa

Forskare: ”Maxa tuppluren – med kaffe”

Att en tupplur minskar stress och boostar immunsystemet är redan vetenskapligt bevisat. Nu kommer tips från Stressforskningsinstitutet om hur du kan få ännu mer ut av tuppluren – genom att ta en kopp kaffe.
4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan på arbetsplatsen
Arbetsmiljö

4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan”

Trots att både fysiskt och psykiskt välmående på jobbet stått i fokus under senare år är många fortfarande missnöjda med hur frågan värderas på arbetsplatsen. Det framgår av en ny undersökning.

walk
Hälsa

Högre produktivitet – med en kvarts promenad

15 minuters promenad om dagen. Om arbetsgivare uppmanade sina anställda till det skulle produktiviteten världen över öka med motsvarande 100 miljarder dollar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

 

Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
petrany
Hälsa

Checklista för december: Så hinner du jobba klart

Här är effektivitetskonsulten Petra Brasks bästa råd för jobbårets sista månad.