taar

4 tips: Kom över din talarskräck på scen

Rädd för att tala inför folk? Då är du inte ensam. Många chefer tycker att det är nervöst. Men med rätt verktyg kan du lära dig att bli både underhållande, trygg och tydlig.

Du ska tala inför publik, känner dig nervös och får höra: ”Men, vad är det värsta som kan hända?” Jo, att du stammar, tappar texten, eller till och med svimmar av nervositet. Ja, du kan faktiskt tänka ut massor av värstingscenarier, som alla tycks högst realistiska.

Känner du så, är du inte ensam. Det finns faktiskt studier som visat att en majoritet hellre skulle dö än hålla tal. Ändå är just den förmågan ett slags grundkrav för dagens chefer.

”Egentligen är det inte så konstigt att vi är rädda, vi är flockdjur som vill tillhöra gruppen. Det som händer när du exponeras inför andra och granskas, är att du rent fysiskt gör dig redo för flykt. Men med rätt verktyg går det att komma över rädslan”, säger Gabriella Lockwall, kroppsspråkskonsult och skådespelerska, som i 20 år lärt företagsledare, museipersonal och universitetsstudenter att hitta lugnet i rollen som talare.

Men det är inte orden hon hjälper dig att fila på.

”Kryper du ihop och talar tyst, spelar det ingen roll hur fantastisk din dragning är, för ingen hör den ändå. Röst och kroppsspråk står för cirka 80 procent av vad du kommunicerar”, säger hon.

Men din hållning har inte bara betydelse för mottagaren, utan även för att boosta dig själv.

”Hjärnforskningen har visat att en person med bra hållning inte bara ger ett gott intryck, utan också själv känner större trygghet och välbefinnande.”

En annan grundläggande sak är att bli medveten om sin andning. Gabriella Lockwall tipsar om en teknik där du andas in genom näsan i tre sekunder, håller andan i tre sekunder och sakta andas ut genom munnen i tio sekunder. Upprepa tre gånger, så infinner sig ett lugn.

”Hjärtat pumpar saktare och du får ner pulsen. Du syresätter också hjärnan, vilket gör att du tänker klarare. När folk tappar
text och fokus har det ofta med andningen att göra. Första sekunderna av mötet med publiken är det många som glömmer bort att andas, jag har sett folk tuppa av.”

4 tips – som gör dig säkrare

1) Andas dig lugn

Ta några djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen, det ökar lugnet och syresätter hjärnan.

2) Håll ögonkontakt

Fäst inte blicken strax ovanför publiken (vanligt tips). Det ger ett undvikande intryck. Svep i stället med blicken över publiken, så att du inkluderar alla. Ta ögonkontakt med några, men håll inte kvar för länge.

3) Höj volymen

Ett av de vanligaste felen är att man talar för tyst, vilket ger ett intryck av osäkerhet. Så höj volymen, utan att skrika. Öva på ditt tal genom att prata högt, så att du vänjer dig vid din egen starka röst.

4) Gå ner en tonart

Tänk på att inte ha ett allt för ljust tonläge, det låter nervöst.

Fundera också på vad ditt kroppsspråk signalerar. Armbarriärsgesten, där du sätter armarna i kors framför bröstet, är ett skydd som skapar distans mellan dig och publiken.

”Och fotbollspositionen, där man har armarna hängande och händerna ihop framför könet, intar folk ofta när de känner sig trängda. Den signalerar att du inte vill att någon ska komma för nära. Är man omedveten om hur man står, är det till och med vanligt att fötterna pekar mot dörren. Och allt det här uppfattar publiken på ett undermedvetet plan.”

Men du bör heller inte ha ett kaxigare kroppsspråk än du bär upp.

”Ditt kroppsspråk ska stämma med din personlighet. Jag har exempelvis aldrig sett Barack Obama stå med händerna i sidorna, medan Donald Trump ofta gör det.”

Vanliga talartips, som att man ska röra sig på scenen, är Gabriella Lockwall allergisk mot.

”Jag blir tokig när jag hör så dumma råd! Om en regissör säger till en skådis att röra på sig, får han eller hon veta vad som är syftet med rörelsen. Men jag har sett så många talare gå fram och tillbaka eller stå och vagga på scenen utan uppenbar anledning, vilket bara ger ett märkligt intryck. Däremot kan du såklart använda gester, så att du har med dig kroppen i det du säger”, säger Gabriella Lockwall.

Text: Linda Newnham

Läs också: VR-glasögon ska bota talarskräck

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

byajobb
Karriär

3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.
caroline-fjellner-intro2
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 drivkrafter som lyfter engagemang på jobbet

Sju olika drivkrafter är nyckeln till engagemang på jobbet. Här är frågorna som hjälper till att kartlägga dem.

nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
egenskaper
Karriär

Här är 10 egenskaper som är hetast just nu

Om du söker ett nytt chefsjobb finns det några egenskaper som är extra eftertraktade. Här är hela topplistan, enligt en ny undersökning.
karriar-10
Karriär

Så tacklar du svåra intervjufrågan: "Dina svaga sidor?"

Den kommer på nästan alla anställningsintervjuer – men är jobbig att besvara. Så här ska du tackla frågan om dina svaga sidor.
karriara
Karriär

3 tips: Så här skaffar du en mentor

Vill du utvecklas som chef? Skaffa en mentor. Frågan är bara hur du gör. Här är några tips.
julklapp
Annonssamarbete Chef + Delicard

Trendspaning: Årets hetaste företagsklappar

Vad ska chefen och företaget ge i julklapp? Här är experternas tips på klapparna som gör succé.

janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden