taar

4 tips: Kom över din talarskräck på scen

Rädd för att tala inför folk? Då är du inte ensam. Många chefer tycker att det är nervöst. Men med rätt verktyg kan du lära dig att bli både underhållande, trygg och tydlig.

Du ska tala inför publik, känner dig nervös och får höra: ”Men, vad är det värsta som kan hända?” Jo, att du stammar, tappar texten, eller till och med svimmar av nervositet. Ja, du kan faktiskt tänka ut massor av värstingscenarier, som alla tycks högst realistiska.

Känner du så, är du inte ensam. Det finns faktiskt studier som visat att en majoritet hellre skulle dö än hålla tal. Ändå är just den förmågan ett slags grundkrav för dagens chefer.

”Egentligen är det inte så konstigt att vi är rädda, vi är flockdjur som vill tillhöra gruppen. Det som händer när du exponeras inför andra och granskas, är att du rent fysiskt gör dig redo för flykt. Men med rätt verktyg går det att komma över rädslan”, säger Gabriella Lockwall, kroppsspråkskonsult och skådespelerska, som i 20 år lärt företagsledare, museipersonal och universitetsstudenter att hitta lugnet i rollen som talare.

Men det är inte orden hon hjälper dig att fila på.

”Kryper du ihop och talar tyst, spelar det ingen roll hur fantastisk din dragning är, för ingen hör den ändå. Röst och kroppsspråk står för cirka 80 procent av vad du kommunicerar”, säger hon.

Men din hållning har inte bara betydelse för mottagaren, utan även för att boosta dig själv.

”Hjärnforskningen har visat att en person med bra hållning inte bara ger ett gott intryck, utan också själv känner större trygghet och välbefinnande.”

En annan grundläggande sak är att bli medveten om sin andning. Gabriella Lockwall tipsar om en teknik där du andas in genom näsan i tre sekunder, håller andan i tre sekunder och sakta andas ut genom munnen i tio sekunder. Upprepa tre gånger, så infinner sig ett lugn.

”Hjärtat pumpar saktare och du får ner pulsen. Du syresätter också hjärnan, vilket gör att du tänker klarare. När folk tappar
text och fokus har det ofta med andningen att göra. Första sekunderna av mötet med publiken är det många som glömmer bort att andas, jag har sett folk tuppa av.”

4 tips – som gör dig säkrare

1) Andas dig lugn

Ta några djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen, det ökar lugnet och syresätter hjärnan.

2) Håll ögonkontakt

Fäst inte blicken strax ovanför publiken (vanligt tips). Det ger ett undvikande intryck. Svep i stället med blicken över publiken, så att du inkluderar alla. Ta ögonkontakt med några, men håll inte kvar för länge.

3) Höj volymen

Ett av de vanligaste felen är att man talar för tyst, vilket ger ett intryck av osäkerhet. Så höj volymen, utan att skrika. Öva på ditt tal genom att prata högt, så att du vänjer dig vid din egen starka röst.

4) Gå ner en tonart

Tänk på att inte ha ett allt för ljust tonläge, det låter nervöst.

Fundera också på vad ditt kroppsspråk signalerar. Armbarriärsgesten, där du sätter armarna i kors framför bröstet, är ett skydd som skapar distans mellan dig och publiken.

”Och fotbollspositionen, där man har armarna hängande och händerna ihop framför könet, intar folk ofta när de känner sig trängda. Den signalerar att du inte vill att någon ska komma för nära. Är man omedveten om hur man står, är det till och med vanligt att fötterna pekar mot dörren. Och allt det här uppfattar publiken på ett undermedvetet plan.”

Men du bör heller inte ha ett kaxigare kroppsspråk än du bär upp.

”Ditt kroppsspråk ska stämma med din personlighet. Jag har exempelvis aldrig sett Barack Obama stå med händerna i sidorna, medan Donald Trump ofta gör det.”

Vanliga talartips, som att man ska röra sig på scenen, är Gabriella Lockwall allergisk mot.

”Jag blir tokig när jag hör så dumma råd! Om en regissör säger till en skådis att röra på sig, får han eller hon veta vad som är syftet med rörelsen. Men jag har sett så många talare gå fram och tillbaka eller stå och vagga på scenen utan uppenbar anledning, vilket bara ger ett märkligt intryck. Däremot kan du såklart använda gester, så att du har med dig kroppen i det du säger”, säger Gabriella Lockwall.

Text: Linda Newnham

Läs också: VR-glasögon ska bota talarskräck

Relaterade artiklar

perfektionist1
Karriär

Våga vägra vara den perfekta chefen

Att framhålla att man är perfektionist kan verka smart och förtroendeingivande. Men se upp – en alltför noggrann chef kan också vara frustrerande för ett team.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger
Karriär

Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Vi har frågat några av Sveriges främsta chefer: Vilken bok har inspirerat dig mest som ledare? 
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
nypajobbet123
Karriär

5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man?
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.