taar

4 tips: Kom över din talarskräck på scen

Rädd för att tala inför folk? Då är du inte ensam. Många chefer tycker att det är nervöst. Men med rätt verktyg kan du lära dig att bli både underhållande, trygg och tydlig.

Du ska tala inför publik, känner dig nervös och får höra: ”Men, vad är det värsta som kan hända?” Jo, att du stammar, tappar texten, eller till och med svimmar av nervositet. Ja, du kan faktiskt tänka ut massor av värstingscenarier, som alla tycks högst realistiska.

Känner du så, är du inte ensam. Det finns faktiskt studier som visat att en majoritet hellre skulle dö än hålla tal. Ändå är just den förmågan ett slags grundkrav för dagens chefer.

”Egentligen är det inte så konstigt att vi är rädda, vi är flockdjur som vill tillhöra gruppen. Det som händer när du exponeras inför andra och granskas, är att du rent fysiskt gör dig redo för flykt. Men med rätt verktyg går det att komma över rädslan”, säger Gabriella Lockwall, kroppsspråkskonsult och skådespelerska, som i 20 år lärt företagsledare, museipersonal och universitetsstudenter att hitta lugnet i rollen som talare.

Men det är inte orden hon hjälper dig att fila på.

”Kryper du ihop och talar tyst, spelar det ingen roll hur fantastisk din dragning är, för ingen hör den ändå. Röst och kroppsspråk står för cirka 80 procent av vad du kommunicerar”, säger hon.

Men din hållning har inte bara betydelse för mottagaren, utan även för att boosta dig själv.

”Hjärnforskningen har visat att en person med bra hållning inte bara ger ett gott intryck, utan också själv känner större trygghet och välbefinnande.”

En annan grundläggande sak är att bli medveten om sin andning. Gabriella Lockwall tipsar om en teknik där du andas in genom näsan i tre sekunder, håller andan i tre sekunder och sakta andas ut genom munnen i tio sekunder. Upprepa tre gånger, så infinner sig ett lugn.

”Hjärtat pumpar saktare och du får ner pulsen. Du syresätter också hjärnan, vilket gör att du tänker klarare. När folk tappar
text och fokus har det ofta med andningen att göra. Första sekunderna av mötet med publiken är det många som glömmer bort att andas, jag har sett folk tuppa av.”

4 tips – som gör dig säkrare

1) Andas dig lugn

Ta några djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen, det ökar lugnet och syresätter hjärnan.

2) Håll ögonkontakt

Fäst inte blicken strax ovanför publiken (vanligt tips). Det ger ett undvikande intryck. Svep i stället med blicken över publiken, så att du inkluderar alla. Ta ögonkontakt med några, men håll inte kvar för länge.

3) Höj volymen

Ett av de vanligaste felen är att man talar för tyst, vilket ger ett intryck av osäkerhet. Så höj volymen, utan att skrika. Öva på ditt tal genom att prata högt, så att du vänjer dig vid din egen starka röst.

4) Gå ner en tonart

Tänk på att inte ha ett allt för ljust tonläge, det låter nervöst.

Fundera också på vad ditt kroppsspråk signalerar. Armbarriärsgesten, där du sätter armarna i kors framför bröstet, är ett skydd som skapar distans mellan dig och publiken.

”Och fotbollspositionen, där man har armarna hängande och händerna ihop framför könet, intar folk ofta när de känner sig trängda. Den signalerar att du inte vill att någon ska komma för nära. Är man omedveten om hur man står, är det till och med vanligt att fötterna pekar mot dörren. Och allt det här uppfattar publiken på ett undermedvetet plan.”

Men du bör heller inte ha ett kaxigare kroppsspråk än du bär upp.

”Ditt kroppsspråk ska stämma med din personlighet. Jag har exempelvis aldrig sett Barack Obama stå med händerna i sidorna, medan Donald Trump ofta gör det.”

Vanliga talartips, som att man ska röra sig på scenen, är Gabriella Lockwall allergisk mot.

”Jag blir tokig när jag hör så dumma råd! Om en regissör säger till en skådis att röra på sig, får han eller hon veta vad som är syftet med rörelsen. Men jag har sett så många talare gå fram och tillbaka eller stå och vagga på scenen utan uppenbar anledning, vilket bara ger ett märkligt intryck. Däremot kan du såklart använda gester, så att du har med dig kroppen i det du säger”, säger Gabriella Lockwall.

Text: Linda Newnham

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

opopular
Karriär

10 sätt för att bli impopulär på Linkedin

Linkedin är en fantastisk plattform för att knyta till sig nya kontakter. Men det kan också bli väldigt fel.

Mattias Sahlström och Charlotte Ahlquist på Experis
Annonssamarbete Chef + Experis

Hur innovativt är ditt ledarskap?

Många vill kalla sig innovativa ledare. Men få är verkligen där. ”Det gäller att göra en mental förflyttning”, säger Mattias Sahlström på Experis. Är du redo för det? Testa dig själv med din reaktion på tre olika situationer.
linkedin-9
Karriär

4 saker du ska rensa bort från din Linkedin

Klart du ska ha en uppdaterad Linkedin-profil – men att ta bort information kan vara lika väsentligt som att lägga till. 
linkedina
Karriär

Ny CV-funktion: Så ska Facebook utmana Linkedin

Linkedin är världens största yrkesnätverk. Men kanske inte så länge till. Nu planerar Facebook att utmana plattformen med en ny CV-funktion.
etikett
Karriär

10 tips för vett och etikett på jobbet

Att komma för sent till möten och ”glömma” att svara på jobb­ansökningar kan få större konsekvenser än du tror.
maud-2
Karriär

Klä dig rätt – för att vässa ditt ledarskap: 3 tips

Stilsäkra vd:n Maud Spencer använder kläderna för att vässa sitt ledarskap – och göra bättre affärer. Och hennes välklädda exempel har spridit sig inom företaget, ända ut på fabriksgolvet.
robot_fika4
Annonssamarbete Chef + Selecta

Robotarnas svaghet – de fikar inte

Nu måste vi människor hitta vår plats i ett arbetsliv med robotisering och AI. Att ta en fika är en bra start.
slappa
Karriär

5 taktiska klyschor när du fått sparken

Söker du nytt jobb? Om du har fått sparken från din tidigare chefstjänst kan det kännas som en uppförsbacke. Här är 5 taktiska karriärklyschor – som kan hjälpa dig att bli anställningsbar igen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden