4 tecken på att din arbetsgrupp gör succé

Alla högpresterare i samma arbetsgrupp blir succé? Nej, inte nödvändigtvis enligt forskarna. I stället är det andra faktorer som styr gruppdynamiken.

Teamutveckling
Publicerad

Vi har utvecklingssamtal för att chefer och ledare ska kunna följa en medarbetares individuella resa. Men att mäta en arbetsgrupps gemensamma prestation är desto svårare. Därför valde forskare på ansedda MIT-universitetet att ta fram en metod där deltagare fick bära sensorer som spelar in interaktioner med andra.

Bland de mest framgångsrika grupperna fanns det en gemensam nämnare: Man var bra på att kommunicera med varandra. Det framgår av Tele2:s rapport ”Power 2 Stay Ahead” som släpptes 25 januari.

Forskningen visar också att ökad interaktion utanför mötena förbättra arbetsgruppens resultat. Därför rekommenderas att medarbetarna träffas i samband med pauser för mer informella möten – något som passar bra med den svenska fikakulturen.

Här är 4 tecken på fungerande arbetsgrupper:

1) Att alla gruppmedlemmar pratar ungefär lika mycket är ett gott tecken. Också att man försöker hålla sina inlägg korta och koncisa för att bjuda in andra i konversationen.

2) Att man vänder sig mot varandra när de pratar.

3) Att alla integrerar med varandra och inte hela tiden går via chefen.

4) Att man delar med sig av sin kunskap – inte bara inom arbetslaget utan i hela organisationen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden