4 steg: Städa upp din Linkedin med Marie Kondo-metoden

Netflix-stjärnan Marie Kondo har gjort succé med sina städmetoder. Nu kan även hennes arbetssätt även praktiseras på Linkedin – där du kan städa upp bland dina kontakter för ett mer relevant nätverk.

Personlig effektivitet
Publicerad

Som expert i personlig effektivitet har Marie Kondo gjort succé. Med sin serie på Netflix delar 34-åringen med sig av sina bästa råd för att hålla ordning och reda. Nu kan hennes KonMari-metod även praktiseras på yrkesnätverket Linkedin, skriver Fast Company.

Genom att göra ett tydligare urval bland dina kontakter kan du skapa ett mer relevant flöde som hjälper dig vidare i karriären.

Här är 4 steg för att städa upp din Linkedin: 

1) Skapa en tydlig vision

Var vill du vara i ditt professionella liv om ett år? Genom att formulera en tydlig idé och vision blir det enklare att faktiskt nå dit. Du kanske vill gå till ett större företag, byta bransch eller helt enkelt utöka ditt nätverk. Enligt KonMari-metoden kan du enklare skapa dig ett mer definierat nätverk på Linkedin. Ditt flöde kommer bli mer relevant och dina kontakter kanske faktiskt kan hjälpa dig om du tydligare vet du letar efter.

2) Fråga dig själv: ”Glittrar” det här?

Ett av Marie Kondos ledord är ”sparks joy”. Det syftar till att du bara ska behålla saker som ger dig glädje. Du kan tänka på samma sätt kring ditt nätverk på Linkedin. Kommer du och den här personen ha ett ömsesidigt utbyte? Medför ni värde och mångfald till varandras nätverk? ”Glittrar” det om personen? Om ja, behåll kontakten. Desto relevantare flöde – desto större chans till värdefulla diskussioner.

Det här kan låta cyniskt och det finns givetvis undantag. Det kanske finns personer som du känner inte är relevant för ditt nätverk just nu, men som du ändå inte vill förlora kontakten med. Då kan du enkelt ”avfölja” personen. Det är bara gå in på profilen och klicka dig fram (kolla bilden nedan!). Personen vet inte heller om att du avföjt hen.

3) Använd filter för att hitta rätt person

På Linkedin finns en filterfunktion där du enkelt kan sortera bland dina kontakter. Till exempel kan du få fram personer ett visst yrke, i en viss stad, i en viss bransch. Om du precis sökt jobb på ett företag kan du kolla om du känner någon som jobbar där. En ingång på företaget kommer hjälpa dig att få tjänsten i slutändan.

Andra kategorier att titta in:

  • Tidigare kolleger

Var befinner sig dina gamla kolleger idag? Är de fortfarande relevanta eller har de valt en annan yrkesbana?

  • Skolkompisar

Var befinner sig dina gamla studiekamrater idag?

  • Orter

Du kan enkelt söka på en viss ort, liten som stor, för att få fram vilka du känner där. Det kan hjälpa dig extra mycket om du är på väg att flytta.

4) Våga vara osentimental

En av Marie Kondos viktigaste städregler är att våga vara osentimental. Precis som en tröja du fick av din mormor i 10-årsåldern kan en Linkedin-kontakt ha spelat ut sin roll och tar bara upp plats. Glöm inte att Linkedin är i första hand ett professionellt yrkesnätverk och att behålla en kontakt av artighetsskäl vinner ingen på. Och det handlar inte att rensa bort kontakter bara för att utan för att du vill göra ditt flöde mer relevant.

Poddtips: Bli bättre på att nyttja din tid!

Vill du lära dig mer om tid och hur du blir mer effektiv? Lyssna på Tidspodden som drivs av Chefs expert Petra Brask och ledarskapsforskaren Lena Lid Falkman. De hjälper att tidsoptimera bättre och bli bättre på stresshantering.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden