sheryl

4 lärdomar från Sheryl Sandbergs nya bok

Två av 2000-talets mest inflytelserika ledarskapsförfattare – en bok. Nu har hyllade Facebook-chefen Sheryl Sandberg och kända psykologen Adam Grant gått samman för att skriva en bok om att leda i sorg.

Fem år har gått sedan Sheryl Sandberg skakade om ledarskapsvärlden med sin bok ”Lean in”. Facebooks operativa chef gav konkreta råd för hur kvinnor skulle våga ta mer plats i affärsvärlden och göra karriär – vilket också skapade en stor debatt om jämställdhet i näringslivet.

Hennes tips på hur man ska förhandla för att ta nästa steg i karriären gjorde att boken länge toppade försäljningslistorna inom ledarskapslitteratur. ”Lean in” gavs dessutom ut som Chefboken 2013 och är fortfarande en av de mest lästa böckerna i Chefbokens arkiv.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

24 april släppte Sheryl Sandberg ännu en bok, som redan rönt stor uppmärksamhet. Tillsammans med den populärkulturella psykologen Adam Grant, som väckte uppståndelse med boken ”Originals” (även den utgiven som Chefboken), har hon skrivit ”Option B: Facing Adversity Bulding Resilience and Finding Joy”.

Bokens huvudämne är ledarskap i sorg – något som grundar sig i att Sandberg förlorade sin make, David Goldberg, för två år sedan. Washington Post har läst boken och listar vad du som chef kan lära av boken.

Här är lärdomarna:

1) Stärka upp arbetsplatser
Ett av bokens syften är att skapa arbetsplatser som klarar av misslyckanden. Hur man förbereder sig, hanterar när det händer och senare går vidare.

2) Hjälpa medarbetare i kris
Hur hanterar man en medarbetare i kris eller dödsfall? Sheryl Sandberg skriver om ämnet ur ett självupplevt perspektiv.

3) Hantera en sorg som chef
Att vara med om ett dödsfall av en nära anhörig och sedan gå tillbaka till sin arbetsplats som chef – tio dagar senare. Sandberg beskriver att hon kunde börja gråta på möten och att hon tvingades visa sig sårbar inför medarbetarna.

4) Misstag som chefer gör
När medarbetare sörjer tar ledare ofta till två metoder: Antingen låtsas som ingenting eller avlastar kollegan helt. Boken ger tips på hur du som chef kan hitta en balans i dessa ytterligheter.

Relaterade artiklar

harsa
Konflikthantering

5 sätt att bemöta härskartekniker

Utsätts du för härskartekniker på jobbet? Eller ägnar du dig omedvetet åt dem som chef? En ny bok ger tips för ett sundare arbetsklimat.
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
expert-2
Experterna

Expert: Hantera konflikter med chefer

P-O är ordförande i en förening. Nu tvingas han samarbeta med två ledare som inte delar hans syn på ledarskap. Chefs expert ger svar hur han ska hantera problemet. 
gunolf
Konflikthantering

Sofia Gunolf: ”Jag lyckades inte som vd”

Hon tvingades kliva av jobbet som vd — på ett företag som hennes familj byggt upp. Nu berättar Sofie Gunolf, tidigare vd för Indiska, om smärtan och sorgen i att inte lyckas, om känslan av att svika andra och att tappa självförtroendet.
avis
Konflikthantering

5 sätt att hantera avundsjuka på jobbet

Kollegan som blir befordrad eller får högre lön. Då kan din avundsjuka bli svår att hantera.

fylaa
Konflikthantering

7 steg för att förhindra fylleslag på julfesten

December är julfesternas och julbordens tid och inte sällan förknippade med snaps och fylla. Så här undviker du att julfesten spårar ur.
Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete Chef + Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.
rektor
Konflikthantering

Rektorn som räddade problemskolan

Skolinspektionens kritik damp ner just när Hamid Zafar tillträtt som rektor.  Han bestämde sig för att vända trenden – genom ett helt nytt ledarskap.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden