sheryl

4 lärdomar från Sheryl Sandbergs nya bok

Två av 2000-talets mest inflytelserika ledarskapsförfattare – en bok. Nu har hyllade Facebook-chefen Sheryl Sandberg och kända psykologen Adam Grant gått samman för att skriva en bok om att leda i sorg.

Fem år har gått sedan Sheryl Sandberg skakade om ledarskapsvärlden med sin bok ”Lean in”. Facebooks operativa chef gav konkreta råd för hur kvinnor skulle våga ta mer plats i affärsvärlden och göra karriär – vilket också skapade en stor debatt om jämställdhet i näringslivet.

Hennes tips på hur man ska förhandla för att ta nästa steg i karriären gjorde att boken länge toppade försäljningslistorna inom ledarskapslitteratur. ”Lean in” gavs dessutom ut som Chefboken 2013 och är fortfarande en av de mest lästa böckerna i Chefbokens arkiv.

24 april släppte Sheryl Sandberg ännu en bok, som redan rönt stor uppmärksamhet. Tillsammans med den populärkulturella psykologen Adam Grant, som väckte uppståndelse med boken ”Originals” (även den utgiven som Chefboken), har hon skrivit ”Option B: Facing Adversity Bulding Resilience and Finding Joy”.

Bokens huvudämne är ledarskap i sorg – något som grundar sig i att Sandberg förlorade sin make, David Goldberg, för två år sedan. Washington Post har läst boken och listar vad du som chef kan lära av boken.

Läs också: Facebook-chefen: "Kvinnor – ta plats"

Här är lärdomarna:

1) Stärka upp arbetsplatser
Ett av bokens syften är att skapa arbetsplatser som klarar av misslyckanden. Hur man förbereder sig, hanterar när det händer och senare går vidare.

2) Hjälpa medarbetare i kris
Hur hanterar man en medarbetare i kris eller dödsfall? Sheryl Sandberg skriver om ämnet ur ett självupplevt perspektiv.

3) Hantera en sorg som chef
Att vara med om ett dödsfall av en nära anhörig och sedan gå tillbaka till sin arbetsplats som chef – tio dagar senare. Sandberg beskriver att hon kunde börja gråta på möten och att hon tvingades visa sig sårbar inför medarbetarna.

4) Misstag som chefer gör
När medarbetare sörjer tar ledare ofta till två metoder: Antingen låtsas som ingenting eller avlastar kollegan helt. Boken ger tips på hur du som chef kan hitta en balans i dessa ytterligheter.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

pontus-3
Konflikthantering

Efter 20 år som vd – skrev bok om att göra misstag

Misslyckanden är naturliga i en förändringsprocess, skriver Pontus Bodelsson i sin bok Ledarskap för förändring. Där delar han generöst med sig av lärdomar och missar.
Anna Palmgren, Arbetsförmedlingen
Annonssamarbete Chef + Arbetsförmedlingen

Tips till chefen: Så här höjer du den digitala kompetensen

Börja med dig själv och våga vara personlig. Det är några av uppmaningarna Anna Palmgren ger till Sveriges chefer. Sektionschefen för digitalt engagemang på Arbetsförmedlingen tipsar om strategier för att höja den digitala kompetensen på arbetsplatsen.
trotter-2
Arbetsmiljö

Var fjärde anställd i Japan har velat dräpa sin chef någon gång

Många japanska företag är kända för sin tuffa kultur med många övertidstimmar. Det kan skapa ett hot mot den enskilda chefen, visar en ny undersökning från landet.
svara_samtal_webb
Konflikthantering

Så tar du ett svårt samtal – i 10 steg

Nyckeln till ett bra samtal stavas förberedelse och tydlighet. Om du förbereder dig noga kommer det också bli lättare att stå för ditt ord under samtalet, menar ledarskapsexperten Anna Lundwall.
korrupp
Beslutsfattande

9 tips för att upptäcka korruption – på ditt jobb

Korruption. Ett fenomen som är väldigt, väldigt avlägset Sverige och svenska chefers vardag – eller? ”Att Sverige skulle vara förskonat från korruption är en missuppfattning”, säger Lars Björklund, etik- och ledarskapsexpert.
korrupt
Beslutsfattande

Sluta blunda för korruptionen – den finns i Sverige också

Hur utbredd är korruptionen inom din organisation? Och vad gör du som ledare för att upptäcka och bekämpa den? Ständiga avslöjanden om hur etik och moral satts ur spel i svenska företag och myndigheter aktualiserar chefers ansvar.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
kajsa
Konflikthantering

Butikschefen: ”De förföljde mig och skrek könsord”

Hotfulla kunder skrek könsord och förföljde butikschefen Kajsa Salheden på väg hem när hon skulle hämta barn på förskolan. Att polisanmäla kändes meningslöst, säger hon.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden