sheryl

4 lärdomar från Sheryl Sandbergs nya bok

Två av 2000-talets mest inflytelserika ledarskapsförfattare – en bok. Nu har hyllade Facebook-chefen Sheryl Sandberg och kända psykologen Adam Grant gått samman för att skriva en bok om att leda i sorg.

Fem år har gått sedan Sheryl Sandberg skakade om ledarskapsvärlden med sin bok ”Lean in”. Facebooks operativa chef gav konkreta råd för hur kvinnor skulle våga ta mer plats i affärsvärlden och göra karriär – vilket också skapade en stor debatt om jämställdhet i näringslivet.

Hennes tips på hur man ska förhandla för att ta nästa steg i karriären gjorde att boken länge toppade försäljningslistorna inom ledarskapslitteratur. ”Lean in” gavs dessutom ut som Chefboken 2013 och är fortfarande en av de mest lästa böckerna i Chefbokens arkiv.

24 april släppte Sheryl Sandberg ännu en bok, som redan rönt stor uppmärksamhet. Tillsammans med den populärkulturella psykologen Adam Grant, som väckte uppståndelse med boken ”Originals” (även den utgiven som Chefboken), har hon skrivit ”Option B: Facing Adversity Bulding Resilience and Finding Joy”.

Bokens huvudämne är ledarskap i sorg – något som grundar sig i att Sandberg förlorade sin make, David Goldberg, för två år sedan. Washington Post har läst boken och listar vad du som chef kan lära av boken.

Här är lärdomarna:

1) Stärka upp arbetsplatser
Ett av bokens syften är att skapa arbetsplatser som klarar av misslyckanden. Hur man förbereder sig, hanterar när det händer och senare går vidare.

2) Hjälpa medarbetare i kris
Hur hanterar man en medarbetare i kris eller dödsfall? Sheryl Sandberg skriver om ämnet ur ett självupplevt perspektiv.

3) Hantera en sorg som chef
Att vara med om ett dödsfall av en nära anhörig och sedan gå tillbaka till sin arbetsplats som chef – tio dagar senare. Sandberg beskriver att hon kunde börja gråta på möten och att hon tvingades visa sig sårbar inför medarbetarna.

4) Misstag som chefer gör
När medarbetare sörjer tar ledare ofta till två metoder: Antingen låtsas som ingenting eller avlastar kollegan helt. Boken ger tips på hur du som chef kan hitta en balans i dessa ytterligheter.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

danger
Arbetsmiljö

Här är den största säkerhetsrisken för svenska företag

Antalet IT-attacker mot svenska företag har ökat sedan 2014. Men enligt 4 av 5 IT-chefer är det något annat som är den största säkerhetsrisken, visar en ny undersökning.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

friends
Kommunikation

Kompis på jobbet? Så lyckas du som chef

Här är 5 råd för att lyckas med konstycket: Kompis och chef – på samma gång.
mobbade
Arbetsmiljö

586 chefer: ”Vi är mobbade på jobbet”

Chefer beskylls ofta för att ligga bakom mobbning. Men nu visar en ny svensk undersökning att det är tvärtom på många arbetsplatser – vilket ofta leder till att chefen väljer att sluta.
psykopater
Konflikthantering

Psykopater på jobbet skiljer sig – från land till land

Finns det olika sätt att beskriva en psykopat i olika länder? Det ville en forskargrupp i Nederländerna ta reda på – och kom fram till ett resultat som kan påverka synen av psykopater inom arbetslivet.
mobbing
Arbetsmiljö

Psykologen: ”Så upptäcker du mobbning på jobbet”

Många chefer är ensamma och oerfarna när det gäller att hantera kränkningar och mobbning. Psykologen Jehoshua Kaufman vill stötta dem med konkreta råd och inspiration.
Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
nisseb
Konflikthantering

Nils Bildt: 5 råd för att krishantera som Napoleon

Nils Bildt, överste i Försvaret och framgångsrik ledare på Teleopti med kontor i 15 länder vet att det inte funkar att huka i skyttegravarna. Här är hans bästa råd för ledarskap i osäkra tider.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden