Det säger Karin Johnsson som är rådgivare på Trygghetsrådet, en stiftelse som hjälper tjänstemän att hitta nya jobb efter uppsägningar och andra förändringar i arbetslivet.
För att få till ett karriärlyft en bit in i medelåldern, då man kanske innehaft samma position i åratal, är det en klar fördel om man kan påvisa en kontinuerlig kompetensutveckling och ett cv som åtminstone på något ställe säger ”2017”.
”Generellt vill jag påstå att erfaren-heten är den viktigaste tillgång vi har. Och den måste vi hålla igång. Kurser är ett sätt. Men man kan också hålla sig aktuell och relevant genom att byta erfarenheter och arbetsuppgifter med goda kolleger, inom företaget där man redan jobbar, fast på andra avdelningar eller orter. Hålla koll på vad som händer, kika lite grann runt hörnet, aktivt intressera sig för vad som är nytt och viktigt i den bransch man verkar. Det är en nyckel”, säger Karin Johnsson.
”Kompetensutveckling är inte bara kurser, utan också att göra nya saker på jobbet. Det mesta vi kan, har vi ofta lärt oss på arbetet.”
Läs också: Söker du nytt jobb? 5 saker du måsta ta bort från din Linkedin
Även om kompetens många gånger trumfar ungdom, konstaterar Karin Johnsson att det trots allt blir svårare att komma i fråga för jobbintervjuer och nya karriärmöjligheter ju mer man närmar sig 60.
”Det betyder att det med åren blir allt viktigare att aktivt jobba med sitt nätverk. Alltså hålla goda relationer vid liv, och knyta nya. Få folk att förstå att man är redo för nya utmaningar. Och då pratar jag inte bara gamla chefer och kolleger, utan andra människor i ens krets också. Alla man möter ingår ju faktiskt i ens nätverk.”
Överhuvudtaget är egna initiativ av stor betydelse om det ska hända något på jobbfronten efter 40, 50 och 60.
”Ja, det är jätteviktigt. Det gäller att sätta upp ett mål, skapa sig en bild av de företag och arbetsplatser som kan vara av intresse och sedan försöka närma sig dem på olika vis, via Linkedin till exempel. Kanske känner man redan någon som arbetar där?”
Ett tips är också att generöst dela med sig av de egna kunskaperna, och inte tjuvhålla på dem av prestigeskäl. Folk som är generösa mot andra på arbetsplatsen får ofta dubbelt igen – varför inte genom oväntade jobberbjudanden och karriärmöjligheter?
”Att öppet diskutera erfarenheter och lösningar på arbetsplatsen leder ofta till nya infallsvinklar och att nya möjligheter öppnar sig”, säger Karin Johnsson.
3 tips för att förbli relevant
1) Lär av andra
Kompetensutveckling är inte bara kurser. Uppdatera ditt cv genom att göra praktik hos en kollega på den egna arbetsplatsen. Varför inte skaffa dig en mentor?
2) Hitta nya studievägar
Okej, du har massor av åtaganden och varken råd eller tid att ta ledigt för studier. Men via nätet öppnar sig nya möjligheter, med kortare kurser av hög kvalitet – marknaden för ”e-learning” växer snabbt.
3) Ta initiativ
Tala om för andra – och dig själv – åt vilket håll du vill utvecklas. Håll koll på din bransch, intressera dig för omvärlden, var öppen för förslag. Nyfikna människor håller sig unga, längre.
Läs också: Orsaken: Därför slutar kvinnliga chefer