3 sätt: Så påverkas barnen – av din karriär

Lyckas i karriären och ha ett fungerande familjeliv är en svår balansgång. Nu kommer en studie som på nytt bekräftar vikten av kvalitetstid med dina barn. 

Personlig effektivitet
Publicerad

”Jag är förälder i första hand”. Du har säkert varit på någon presentation där någon lyfter fram föräldraskapet som prioritering ett och sitt yrkesliv i andra hand. Men trots det har nog alla föräldrar någon gång haft dåligt samvete för en missad skolaktivitet eller fotbollsmatch där jobbet fick komma i första hand.

Då ligger även tankar om hur ens barn påverkas av ens yrkesliv nära till hands. Med det som utgångspunkt har Stewart D. Friedman, professor i ledarskap på Wharton School i USA, undersökt frågan i en tvärstudie.

Här är hans resultat:

1) Trivs du – då trivs barnen

Barnets känslomässiga hälsa är hög om båda deras föräldrar anser att familjelivet kommer i första hand inställningsmässigt – oavsett hur mycket tid de faktiskt lägger på jobbet. Om föräldrarna dessutom utmanar sig själva på jobbet, mål- och kreativitetsmässigt, är sannolikheten stor att barnen också mår bra – så länge föräldrarna faktiskt är fysiskt närvarande.

2) Är du närvarande?

Om du är en chef som är allt för mentalt fängslad till ditt yrke, även på din lediga tid, ökar risken att barnet får problematiska beteenden. Det hänger ihop med att en sådan förälder ofta är frånvarande och stirrar ner sin jobbtelefon även under familjetiden. Enligt studien handlar det inte om hur många timmar du jobbar utan hur närvarande du är när du faktiskt är med dina barn.

3) Våga skippa diskberget

Enligt studien kan det vara positivt att lägga tid på självvård och avslappning – framför hushållsarbete. Det är framför allt tiden du lägger på saker som inte är jobb eller tid med barnen som kan vara positivt för barnets beteende. Om du mår bra lär dina barn också göra det. Därför kan det vara en god idé att skippa det där diskberget någon gång för att i stället ta en välbehövlig massage.

Slutsats: Det är kvalitetstiden du tillbringar med dina barn som är avgörande, enligt den här forskningen. Med andra ord behöver du inte oroa dig för att en missad pianolektion ska påverka ditt barn i det långa loppet.

I stället är det viktigare att fokusera på att vara både psykiskt och fysiskt närvarande när du är med dina barn.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden