karriarforalder

3 sätt: Så påverkas barnen – av din karriär

Lyckas i karriären och ha ett fungerande familjeliv är en svår balansgång. Nu kommer en studie som på nytt bekräftar vikten av kvalitetstid med dina barn. 

”Jag är förälder i första hand”. Du har säkert varit på någon presentation där någon lyfter fram föräldraskapet som prioritering ett och sitt yrkesliv i andra hand. Men trots det har nog alla föräldrar någon gång haft dåligt samvete för en missad skolaktivitet eller fotbollsmatch där jobbet fick komma i första hand.

Då ligger även tankar om hur ens barn påverkas av ens yrkesliv nära till hands. Med det som utgångspunkt har Stewart D. Friedman, professor i ledarskap på Wharton School i USA, undersökt frågan i en tvärstudie.

Här är hans resultat:

1) Trivs du – då trivs barnen

Barnets känslomässiga hälsa är hög om båda deras föräldrar anser att familjelivet kommer i första hand inställningsmässigt – oavsett hur mycket tid de faktiskt lägger på jobbet. Om föräldrarna dessutom utmanar sig själva på jobbet, mål- och kreativitetsmässigt, är sannolikheten stor att barnen också mår bra – så länge föräldrarna faktiskt är fysiskt närvarande.

2) Är du närvarande?

Om du är en chef som är allt för mentalt fängslad till ditt yrke, även på din lediga tid, ökar risken att barnet får problematiska beteenden. Det hänger ihop med att en sådan förälder ofta är frånvarande och stirrar ner sin jobbtelefon även under familjetiden. Enligt studien handlar det inte om hur många timmar du jobbar utan hur närvarande du är när du faktiskt är med dina barn.

unga

Läs också: Därför vill varannan ung person i Sverige bli chef

3) Våga skippa diskberget

Enligt studien kan det vara positivt att lägga tid på självvård och avslappning – framför hushållsarbete. Det är framför allt tiden du lägger på saker som inte är jobb eller tid med barnen som kan vara positivt för barnets beteende. Om du mår bra lär dina barn också göra det. Därför kan det vara en god idé att skippa det där diskberget någon gång för att i stället ta en välbehövlig massage.

Slutsats: Det är kvalitetstiden du tillbringar med dina barn som är avgörande, enligt den här forskningen. Med andra ord behöver du inte oroa dig för att en missad pianolektion ska påverka ditt barn i det långa loppet.

I stället är det viktigare att fokusera på att vara både psykiskt och fysiskt närvarande när du är med dina barn.

osjalviskachefer

Läs också: Forskning: Osjälviska chefer får en högre lön – och fler barn

Relaterade artiklar

sjalvledarskap-2
Personlig effektivitet

Självledarskap – frihet som kräver tydlighet från chefen

För att självledarskap – en nödvändig ingrediens i distansarbetet – ska fungera krävs mer än ”bara” motivation. Tydlighet kring mål och förväntningar är av yttersta vikt, visar en färsk doktorsavhandling.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
jobbahemmamedbarn
Personlig effektivitet

Distansjobba när barnen är hemma – så lyckas du

Stökigt att jobba på distans när barnen inte kan vara i skolan? Psykologen Anna Bennich ger sina bästa tips för att vårda och hålla igång jobbet – och relationerna.

4 vanor som hjälper dig att sluta jobba på fritiden
Hälsa

Sluta jobba på fritiden – med dessa 4 vanor

Som chef är det särskilt svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid. Den som alltid är i tjänst riskerar att försumma familjen och gå miste om nödvändig återhämtning. Följ dessa steg för en sundare balans.
Två personer som koncentrerat djupjobbar
Personlig effektivitet

Deep work: 5 regler – för att få din hjärna att prestera på max

Deep work handlar om att med total fokus och koncentration skapa förutsättningar för att låta din hjärna operera på topp. Här är fem regler för att nå dit.
Kvinna som förbereder sig för comebacken på jobbet vid dator
Personlig effektivitet

5 tips: Så bäddar du för comebacken på jobbet

2020 är här och ett nytt jobbår. Med några enkla knep kan du hjälpa dig själv under omstarten efter ledigheten – och se till att du inte inleder året i en uppförsbacke.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Jobba hemma i jul? Det finns både fördelar och fällor att gå i.
Personlig effektivitet

7 saker att tänka på när du jobbar hemma i jul

En timme framför datorn här och där med en liten glöggfika nära till hands? Tänk så mysigt och praktiskt att jobba hemma i jul! Men det finns fallgropar – och fördelar. Chef reder ut dem.