Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

3 råd: Hotfullt på jobbet – så skyddar du dig

Var tredje chef har blivit hotad. Men hur ska du agera om det blir hotfullt på jobbet? Här är säkerhetsexperterns bästa råd.

Konflikthantering
Text: Redaktionen
Publicerad

I Chefs undersökning vittnar mängder av chefer om hotfulla situationer på jobbet. Tomas Devenyi, expert och utbildare i säkerhetsfrågor vid SSF Stöldskyddsföreningen, har granskat tre av berättelserna och tipsar om åtgärder.

Här är hans bästa råd till dig som chef:

Hotfullt läge 1:

”Att bli grundlöst ansatt i sociala medier är obeskrivligt hemskt. Hur kan en ’sanning’ som inte är sann skapas? Hur kan vuxna haka på något utan källkritiska ögon? Nätet är inte fysiskt våld men smärtan finns och ensamheten.”

Tomas Devenyis råd:

”Nätet är en arena där allt fler drabbas av hot. Man bör fundera på sin exponering. Är det verkligen nödvändigt att ha medarbetarnas namn, telefonnummer och bild på verksamhetens hemsida? Hur öppna är vi med våra privata uppgifter, bilder från sommarstugan, barnens fotbollsträning och konferensen vi ska på?

Det är inte helt enkelt, men möjligheten finns att begära radering av kränkande sökträffar kopplade till ens namn på Google.”

Hotfullt läge 2:

”I samband med lönesamtal blev en medarbetare väldigt hotfull och arg. Jag lyckades tala personen till rätta så att han lugnade ner sig, men var ändå beredd på handgripligheter. Har en bakgrund inom kampsport, så hade det hänt något skulle jag nog kunnat stävja det. Men det kändes ändå inte okej.”

Tomas Devenyis råd:

”Även om man juridiskt sett har rätt till nödvärn är kunskap i verbal konflikthantering och bemötande centralt i konsten att hantera människor, vilket exemplet visar. Hur uttrycker jag mig, med vilket tonfall/vilka formuleringar? Är det något som kan uppfattas anklagande eller som en order? Hur insatt är jag i motpartens perspektiv? Ofta är det missförstånd som orsakar eller eskalerar en konflikt.”

Hotfullt läge 3:

”Fick hot om att jag aldrig skulle kunna gå säker eftersom jag påstods ha förnedrat en person. Ett hot inkom om att jag skulle mördas på mitt kontor. Detta polisanmäldes. Jag och familjen fick skydd tills den misstänkte avvisades från staden, arbetsplatsen låstes och i tre veckor fanns väktare för att garan­tera säkerheten.”

Tomas Devenyis råd:

”Polisanmälan är något många drar sig för. Kanske av rädsla, att man vill förminska det inträffade eller undvika att verksamheten svärtas ner. Men det är viktigt att brottsmisstankar anmäls. Görs ingen anmälan finns risk att det uppfattas som en acceptans för brottsligt beteende. Att en anmälan i sig förvärrar situationen är väldigt ovanligt.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden