3 ledarskapslektioner från fotbollens värld

Verksamhetsutveckling
Text:
Publicerad
Jan Björklund, partiledare Folkpartiet, är en känd fotbollssupporter (och chef).

Går det att lära sig något om ledarskap från fotboll? Absolut. Det hävdar i alla fall Simon Åström, affärsutvecklingschef på Advisa, som bland annat har ett förflutet i pojkallsvenskan. Här är hans ledarskapstips – direkt från planen.

1. Var generös med information
I ett fotbollslag känner alla spelare till den övergripande strategin för laget. Inom näringslivet är det däremot vanligt att företag håller igen på information av rädsla för att den ska ställa till skada om den sprids. Men medarbetarna blir mer motiverade och får lättare att fatta beslut om de är välinformerade.

2. Undvik detaljstyrning
De olika spelarrollerna i ett fotbollslag är väl medvetna om vad deras uppgift i laget är. Däremot talar inte tränaren om exakt för dem vad de ska göra. På samma sätt bör du inte detaljstyra dina medarbetare, utan ge dem frihet att lösa sina uppdrag på sitt eget sätt.

3. Glöm inte att fira era segrar
När ett fotbollslag har kammat hem en seger är spelarna inte sena att fira. Inom näringslivet är det ofta lite sämre ställt med det. Inte sällan stannar det vid en high five innan det är dags för nästa projekt. Men tillåt er att fira så skapar ni känslan av att ni har åstadkommit något bra.

Läs mer: 3 anledningar till Åge Hareides chefssuccé

Läs mer: Full kontroll med Ferguson

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden