Full kontroll med Ferguson

Okategoriserade
Publicerad

Svennis i all ära. Men finns det någon fotbollstränare med ett mer elegant cv än Alex Ferguson? Han har haft samma chefsjobb under tjugosju år (Manchester United), fostrat och drillat några av världens största talanger (David Beckham och Wayne Rooney med flera), han har vunnit fler segrar än någon annan (premier league tretton gånger och champions league två).

Undra på att han kallas den främste fotbollstränaren genom tiderna. Undra på att han adlats för sina insatser.

I våras tog karriären slut och nu kommer bokslutet.

Där döljer han inte att han inte är någon mysfarbror: ett av hans ledord är ”kontroll”. Han ägnar gott om utrymme åt att gnälla på några av sina stjärnor.

I hemlandet har hans biografi fått ett ljummet mottagande och nej, det är kanske inte den bok som Fergusons fans hade hoppats på. Det känns som att det finns många historier kvar att berätta. ”Did it have to be hurried out quite so quickly? In its construction and style the book sometimes feels rushed, as presumably it had to be, once Ferguson decided in December 2012 that he would retire the following summer”, skriver The Guardian.

Kanske är det lättare att läsa boken – och stå ut med dess brister – om man, som jag, är måttligt intresserad av spelet, men desto mer om tankarna bakom. Här ges gott om inblickar i ledarskapets psykologi.

Fergusons målmedvetenhet och hans sätt att skapa en kultur kring laget har gjort honom tidlös.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden