Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

3 knep: Så hittar du fokus till en sak i taget

Gör så här för att hitta fokus till det som betyder mest i vardagen.

Personlig effektivitet
Publicerad

Som chef är det lätt hänt att du gör flera saker samtidigt. Du kan svara på mejl samtidigt som du sitter i ett möte. Men du upptäcker snabbt att inget du gör blir särskilt väl genomfört eftersom ditt hundraprocentiga fokus inte är där.

Du kanske inte ens är effektiv eftersom arbetsuppgifter har en vana att ta längre tid när du inte är fokuserad. Så hur gör du för att lyckas? HBR:s expert Tony Schwartz delar med sig av sina bästa knep.

1) Börja med det viktigaste

Skjut inte på dina viktigaste arbetsuppgifter. Avsätt 60 till 90 minuter, med en tydlig start- och sluttid, där du jobbar utan bli avbruten. Sätt dig helst i en miljö där du får jobba ostört eller ta på dig brusreducerande hörlurar om det inte är möjligt.

2) Avsätt tid för kreativa tankar

Om du aldrig får möjlighet att tänka mer kreativt och långsiktigt kommer du bli en chef som bara släcker bränder. Avsätt tid varje vecka där du har möjlighet att tänka mer strategiskt. Placera dig i en miljö som du upplever som avslappnad och bidrar till öppna tankar.

3) Ta ut din semester!

Ibland kan det kännas som att du borde avstå delar av din semester för att din arbetsplats ska fungera. Men nej. Forskning visar att semester inte bara gör dig friskare – du blir även mer produktiv när du väl arbetar med regelbundna ledigheter.

Om det är medarbetarna som har svårt att fokusera då? Som chef kan du göra några saker för att hjälpa till:

1) Korta ner era möten

Om ni brukar sitta ner en timme kan du korta ner mötena till 45 minuter. Det hjälper medarbetarna att vara fokuserade. Du kan också införa en regel om att era mobiler ska vara avstängda under mötena om det distraherar.

2) Kräv inte återkoppling direkt

Arbetsuppgifter som inte behöver återkoppling direkt kan vänta. Låt medarbetarna själva prioritera vad som är viktigt utan du detaljstyr för mycket.

3) Uppmuntra till pauser

Våra hjärnor mår bra av ta korta pauser. Ni kan göra det till en gruppaktivitet (som att ta en promenad) eller låta alla göra vad de vill för en stund. Det kommer garanterat öka effektiviteten.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden