fokusera

3 knep: Så hittar du fokus till en sak i taget

Gör så här för att hitta fokus till det som betyder mest i vardagen.

Som chef är det lätt hänt att du gör flera saker samtidigt. Du kan svara på mejl samtidigt som du sitter i ett möte. Men du upptäcker snabbt att inget du gör blir särskilt väl genomfört eftersom ditt hundraprocentiga fokus inte är där.

Du kanske inte ens är effektiv eftersom arbetsuppgifter har en vana att ta längre tid när du inte är fokuserad. Så hur gör du för att lyckas? HBR:s expert Tony Schwartz delar med sig av sina bästa knep.

1) Börja med det viktigaste

Skjut inte på dina viktigaste arbetsuppgifter. Avsätt 60 till 90 minuter, med en tydlig start- och sluttid, där du jobbar utan bli avbruten. Sätt dig helst i en miljö där du får jobba ostört eller ta på dig brusreducerande hörlurar om det inte är möjligt.

2) Avsätt tid för kreativa tankar

Om du aldrig får möjlighet att tänka mer kreativt och långsiktigt kommer du bli en chef som bara släcker bränder. Avsätt tid varje vecka där du har möjlighet att tänka mer strategiskt. Placera dig i en miljö som du upplever som avslappnad och bidrar till öppna tankar.

3) Ta ut din semester!

Ibland kan det kännas som att du borde avstå delar av din semester för att din arbetsplats ska fungera. Men nej. Forskning visar att semester inte bara gör dig friskare – du blir även mer produktiv när du väl arbetar med regelbundna ledigheter.

moten-4

Läs också: Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Om det är medarbetarna som har svårt att fokusera då? Som chef kan du göra några saker för att hjälpa till:

1) Korta ner era möten

Om ni brukar sitta ner en timme kan du korta ner mötena till 45 minuter. Det hjälper medarbetarna att vara fokuserade. Du kan också införa en regel om att era mobiler ska vara avstängda under mötena om det distraherar.

2) Kräv inte återkoppling direkt

Arbetsuppgifter som inte behöver återkoppling direkt kan vänta. Låt medarbetarna själva prioritera vad som är viktigt utan du detaljstyr för mycket.

3) Uppmuntra till pauser

Våra hjärnor mår bra av ta korta pauser. Ni kan göra det till en gruppaktivitet (som att ta en promenad) eller låta alla göra vad de vill för en stund. Det kommer garanterat öka effektiviteten.

haaa

Läs också: Kolla – du blir dummare av att sitta i möten

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

oprahh
Personlig effektivitet

Oprahs 3 frågor för ett perfekt möte

Möten som får en seg start repar sig sällan. Följ istället TV-personligheten Oprah Winfreys strategi för mer effektiva möten.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

omgiven
Personlig effektivitet

”Många chefer behöver hjälp”

Efter en het debatt om hans tidigare böcker kommer Thomas Erikson med ännu en bok – nu med den provocerande titeln ”Omgiven av dåliga chefer”. Chef träffade den omtvistade författaren.
aktivitet
Personlig effektivitet

4 punkter: Det här krävs för att få produktiva medarbetare

Vill du ha produktiva medarbetare? Då finns det fyra punkter som är extra effektiva om ni vill testa aktivitetsbaserade kontor, visar en svensk studie.
framtid-4
Personlig effektivitet

5 punkter: Så här ser ett möte ut – i framtiden

Är du less på att åhörarna zoomar ut när du pratar? Inom några år kan det vara löst genom en helt ny teknik – som passar perfekt för möten.
musken-2
Personlig effektivitet

Elon Musks 5 råd till personalen: ”Lämna dåliga möten”

Hans elbilföretag har haft svårt att nå upp till sina produktionsmål. Därför går Elon Musk ut med en uppmaning till sina medarbetare för att alla ska bli mer effektiva.
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden