Många chefer fattar beslut om karriären under semestern.

2 av 3 chefer tar stora beslut om karriären på semestern

En ny undersökning från ManpowerGroup visar att semestern är en tid då många passar på att fatta karriärsbeslut och söker nytt jobb – inte minst chefer.

Andrummet som semestern innebär blir för många ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framåt mot nästa karriärsteg. Hela 27 procent av svenskarna uppger i undersökningen Manpower Work Life att de ofta utnyttjar tiden under ledigheten till att söka jobb, och ytterligare 39 procent har gjort det någon eller några gånger.

Undersökningen, som utförts av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under juni månad, är Sveriges största arbetslivspanel med cirka 3900 respondenter. Att leta jobb under semestern är allra vanligast bland unga under 30 år.

Därför ska du söka jobbet utan meriterna

Läs också: 3 skäl: Därför ska du söka jobbet utan meriterna

”Under ledigheten tar man sig ofta tid för att fundera kring sin personliga utveckling. Ett bra tips är att identifiera ens drömjobbsfaktorer, alltså vad som behövs för att man ska trivas på jobbet. Utgå från detta för att utvärdera ditt nuvarande jobb och när du ser dig om efter nya möjligheter”, säger Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup.

Fler än de svenskar som tar steget och faktiskt skickar iväg en ansökan, är de som under sin lediga tid fattar stora beslut kring karriären. 55 procent svarar att de tagit karriäravgörande beslut på semestern. Bland chefer är siffran ännu högre – 66 procent, eller två tredjedelar av cheferna. Om sommarens lata dagar lett till en karriärmässig uppenbarelse i solstolen är du alltså i gott sällskap.

Att chefer i så pass hög grad använder semestern till att göra avväganden kring den egna karriären kan hänga samman med att de annars sällan får tid till detta.

guldaa

Läs också: 3 tips: Guldläge att byta jobb – så ska du göra

”För chefen gäller det att inte fastna i kaoset innan semestern utan prioritera att prata med anställda innan sommaren – och dessutom se till att de själva får chansen att reflektera över sin karriär. De flesta vill faktiskt helst stanna och utvecklas på det jobb där de är, och det är viktigt att ta tillvara på den drivkraften”, säger Elisabeth Skol.

Chef har tidigare listat åtta säkra tecken på att det är dags att byta jobb. Prickar du in dem alla ger ManpowerGroup dessa fyra tips inför jobbjakten:

 • Fundera över vad som är viktigt för dig
  Gör en lista över sådant som avgör om du skulle trivas på en arbetsplats eller i ett yrke. Jämför hur väl denna stämmer överens med din nuvarande tjänst, och med de möjligheter som uppenbarar sig.
 • Leta på så många ställen som möjligt
  Drömjobbet kan dyka upp på en mängd ställen, från LinkedIn och jobbsajter till arbetsgivarens egen hemsida eller sociala medier. Prenumerera på sökresultat så du får relevanta karriäröppningar direkt på mejlen. Glöm inte att hålla örat mot marken i det egna nätverket.
 • Anpassa efter tjänsten du söker
  Att skicka ut samma standardiserade brev till alla arbetsgivare du är intresserad av är ingen succé. Läs på ordentligt om företaget och visa vem du är som person, vad som driver dig och varför du skulle kunna bli en tillgång. Lyft fram de meriter som är relevanta för tjänsten i cv:t du skickar.
 • Dubbelkolla efter slarvfel
  Innan du trycker på ”skicka” – vare sig det gäller ett ansökningsmejl, ett rekryteringsformulär eller informationen på din LinkedIn-profil – ska du titta noga efter stavfel eller annat slarv som får dig att se oproffsig ut. Be någon annan om hjälp vid behov. Och vad du än gör – se till att stava organisationens namn rätt!

Relaterade artiklar

studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
klyscha
Karriär

Här är klyschorna du vill undvika i jobbansökan

Lägg lite möda på formuleringarna nästa gång du söker jobb. Det kan hjälpa dig att sticka ut från mängden, enligt karriärrådgivaren Jessica Dinkel.
Fredrik Wallin är häkteschef på Kronobergshäktet.
Karriär

Häkteschefen: ”A$AP Rocky-ryktena fick eget liv på nätet”

Han hamnade i hela världens blickfång över en natt – och hans arbetsplats kommenterades av USA:s president Donald Trump. Chef träffade Kronobergshäktets chef Fredrik Wallin i efterspelet av A$AP Rocky-affären.
Unga ser pessimistiskt på framtiden och väljer arbetsgivare noga.
Karriär

Stor pessimism bland unga – litar inte på företag

I en global undersökning från Deloitte framkommer att unga ser mörkt på framtiden – och att de väljer bort oetiska företag.
Kreativitet kan utgöra ett hinder för karriären.
Karriär

Checklista: Är du för kreativ för ditt eget bästa?

Kreativitet och förmågan att ”tänka utanför boxen” lyfts ofta fram som ett måste för att lyckas – titta bara på Elon Musk. Men kan stark kreativitet tvärtom lägga krokben för karriären?
Entreprenörer som är 45 år eller äldre har större chans att lyckas.
Karriär

Erfarenhet vinner: Bäst läge för nystart efter 45

40+ och trött på dina invanda rutiner? Då kan det vara dags att byta bana - det är inte för sent. En studie visar att de mest framgångsrika entreprenörerna är i snitt 45 år när de startar sin verksamhet.
Kvinnliga chefer rankas högre inom ledarskap än sina manliga motsvarigheter.
Karriär

Kvinnliga chefer rankas högre inom ledarskap

Enligt en ny amerikansk studie betraktas kvinnliga chefer som mer effektiva än sina manliga kollegor oavsett nivå och funktion – även inom manligt dominerade områden.
Har du själv plockat upp något nyttigt i poddsamtalen? ”Massor! Utöver energin som samtalen i sig skapar, givet att samtalsämnena är så spännande, viktiga och roliga så tar jag med mig några saker som Linda ofta säger: Att när man involverar team och människor i organisationer i olika stora frågeställningar så går de från att känna sig som medarbetare till att känna sig som medansvariga. Att man ska jobba tillsammans, inte jobba samtidigt. Och att man kan prata om att man jobbar med förbättringar istället för förändringar”. ”Utöver det så tycker jag att det är himla roligt att Anders gång på gång lyfter att han tycker att det är så bra, men ovanligt, att vi involverar och bjuder in alla medarbetare till att vara med i arbetet kring ’stora’ saker, såsom bland annat omorganisationen”.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.