2 av 3 chefer tar stora beslut om karriären på semestern

En undersökning från ManpowerGroup visar att semestern är en tid då många passar på att fatta karriärsbeslut och söker nytt jobb – inte minst chefer.

Karriär
Publicerad
Många chefer fattar beslut om karriären under semestern.

Andrummet som semestern innebär blir för många ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framåt mot nästa karriärsteg. Hela 27 procent av svenskarna uppger i undersökningen Manpower Work Life att de ofta utnyttjar tiden under ledigheten till att söka jobb, och ytterligare 39 procent har gjort det någon eller några gånger.

Undersökningen, som utförts av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under juni månad, är Sveriges största arbetslivspanel med cirka 3900 respondenter. Att leta jobb under semestern är allra vanligast bland unga under 30 år.

”Under ledigheten tar man sig ofta tid för att fundera kring sin personliga utveckling. Ett bra tips är att identifiera ens drömjobbsfaktorer, alltså vad som behövs för att man ska trivas på jobbet. Utgå från detta för att utvärdera ditt nuvarande jobb och när du ser dig om efter nya möjligheter”, säger Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup.

Fler än de svenskar som tar steget och faktiskt skickar iväg en ansökan, är de som under sin lediga tid fattar stora beslut kring karriären. 55 procent svarar att de tagit karriäravgörande beslut på semestern. Bland chefer är siffran ännu högre – 66 procent, eller två tredjedelar av cheferna. Om sommarens lata dagar lett till en karriärmässig uppenbarelse i solstolen är du alltså i gott sällskap.

Att chefer i så pass hög grad använder semestern till att göra avväganden kring den egna karriären kan hänga samman med att de annars sällan får tid till detta.

”För chefen gäller det att inte fastna i kaoset innan semestern utan prioritera att prata med anställda innan sommaren – och dessutom se till att de själva får chansen att reflektera över sin karriär. De flesta vill faktiskt helst stanna och utvecklas på det jobb där de är, och det är viktigt att ta tillvara på den drivkraften”, säger Elisabeth Skol.

Chef har tidigare listat åtta säkra tecken på att det är dags att byta jobb. Prickar du in dem alla ger ManpowerGroup dessa fyra tips inför jobbjakten:

 • Fundera över vad som är viktigt för dig
  Gör en lista över sådant som avgör om du skulle trivas på en arbetsplats eller i ett yrke. Jämför hur väl denna stämmer överens med din nuvarande tjänst, och med de möjligheter som uppenbarar sig.
 • Leta på så många ställen som möjligt
  Drömjobbet kan dyka upp på en mängd ställen, från LinkedIn och jobbsajter till arbetsgivarens egen hemsida eller sociala medier. Prenumerera på sökresultat så du får relevanta karriäröppningar direkt på mejlen. Glöm inte att hålla örat mot marken i det egna nätverket.
 • Anpassa efter tjänsten du söker
  Att skicka ut samma standardiserade brev till alla arbetsgivare du är intresserad av är ingen succé. Läs på ordentligt om företaget och visa vem du är som person, vad som driver dig och varför du skulle kunna bli en tillgång. Lyft fram de meriter som är relevanta för tjänsten i cv:t du skickar.
 • Dubbelkolla efter slarvfel
  Innan du trycker på ”skicka” – vare sig det gäller ett ansökningsmejl, ett rekryteringsformulär eller informationen på din LinkedIn-profil – ska du titta noga efter stavfel eller annat slarv som får dig att se oproffsig ut. Be någon annan om hjälp vid behov. Och vad du än gör – se till att stava organisationens namn rätt!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden