Många chefer fattar beslut om karriären under semestern.

2 av 3 chefer tar stora beslut om karriären på semestern

En ny undersökning från ManpowerGroup visar att semestern är en tid då många passar på att fatta karriärsbeslut och söker nytt jobb – inte minst chefer.

Andrummet som semestern innebär blir för många ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framåt mot nästa karriärsteg. Hela 27 procent av svenskarna uppger i undersökningen Manpower Work Life att de ofta utnyttjar tiden under ledigheten till att söka jobb, och ytterligare 39 procent har gjort det någon eller några gånger.

Undersökningen, som utförts av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under juni månad, är Sveriges största arbetslivspanel med cirka 3900 respondenter. Att leta jobb under semestern är allra vanligast bland unga under 30 år.

Därför ska du söka jobbet utan meriterna

Läs också: 3 skäl: Därför ska du söka jobbet utan meriterna

”Under ledigheten tar man sig ofta tid för att fundera kring sin personliga utveckling. Ett bra tips är att identifiera ens drömjobbsfaktorer, alltså vad som behövs för att man ska trivas på jobbet. Utgå från detta för att utvärdera ditt nuvarande jobb och när du ser dig om efter nya möjligheter”, säger Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup.

Fler än de svenskar som tar steget och faktiskt skickar iväg en ansökan, är de som under sin lediga tid fattar stora beslut kring karriären. 55 procent svarar att de tagit karriäravgörande beslut på semestern. Bland chefer är siffran ännu högre – 66 procent, eller två tredjedelar av cheferna. Om sommarens lata dagar lett till en karriärmässig uppenbarelse i solstolen är du alltså i gott sällskap.

Att chefer i så pass hög grad använder semestern till att göra avväganden kring den egna karriären kan hänga samman med att de annars sällan får tid till detta.

guldaa

Läs också: 3 tips: Guldläge att byta jobb – så ska du göra

”För chefen gäller det att inte fastna i kaoset innan semestern utan prioritera att prata med anställda innan sommaren – och dessutom se till att de själva får chansen att reflektera över sin karriär. De flesta vill faktiskt helst stanna och utvecklas på det jobb där de är, och det är viktigt att ta tillvara på den drivkraften”, säger Elisabeth Skol.

Chef har tidigare listat åtta säkra tecken på att det är dags att byta jobb. Prickar du in dem alla ger ManpowerGroup dessa fyra tips inför jobbjakten:

 • Fundera över vad som är viktigt för dig
  Gör en lista över sådant som avgör om du skulle trivas på en arbetsplats eller i ett yrke. Jämför hur väl denna stämmer överens med din nuvarande tjänst, och med de möjligheter som uppenbarar sig.
 • Leta på så många ställen som möjligt
  Drömjobbet kan dyka upp på en mängd ställen, från LinkedIn och jobbsajter till arbetsgivarens egen hemsida eller sociala medier. Prenumerera på sökresultat så du får relevanta karriäröppningar direkt på mejlen. Glöm inte att hålla örat mot marken i det egna nätverket.
 • Anpassa efter tjänsten du söker
  Att skicka ut samma standardiserade brev till alla arbetsgivare du är intresserad av är ingen succé. Läs på ordentligt om företaget och visa vem du är som person, vad som driver dig och varför du skulle kunna bli en tillgång. Lyft fram de meriter som är relevanta för tjänsten i cv:t du skickar.
 • Dubbelkolla efter slarvfel
  Innan du trycker på ”skicka” – vare sig det gäller ett ansökningsmejl, ett rekryteringsformulär eller informationen på din LinkedIn-profil – ska du titta noga efter stavfel eller annat slarv som får dig att se oproffsig ut. Be någon annan om hjälp vid behov. Och vad du än gör – se till att stava organisationens namn rätt!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.