10 tecken på att du söker jobb på en förgiftad arbetsplats
Det är lätt att falla för ett jobb via beskrivningen i annonsen. Men det är först på intervjun du på allvar kan ta reda på vilken arbetsplats du kommer till.
När man är på jobbjakt är det enkelt att bli förälskad i ett jobb. Arbetsuppgifterna, branschen, beskrivningen – allt stämmer. Men det kan också vara för bra för att vara sant eller saker om arbetsplatsen som finns i det fördolda.
Därför är jobbintervjun ett utmärkt tillfälle att ta reda på mer om dina kommande medarbetare och vilken kultur som gäller på här företaget. För att inte gå på en nit och komma till en dysfunktionell arbetsplats finns det några varningstecken du bör vara varsam på, skriver Forbes.
Det här bör du se upp för:
1) Du får ett dåligt första intryck
Tjänsten känns lockande. Men om du redan vid första mötet (eller senare under rekryteringsprocessen) för ett otrevligt bemötande är det ett tecken på att något inte stämmer. Lita på din magkänsla!
2) Tvingar dig att redovisa lönen
Vilken månadslön du har idag kan vara en känslig fråga. Om rekryteraren ändå propsar på att du ska redovisa den, trots att du inte vill, är det ett tecken på att de inte respekterar din integritet.
3) Intervjutiden bestäms – utan din inblandning
Får du bara ett datum och en tid för intervjun, utan att de kollar om du faktiskt kan då, är ett varningstecken. Det är respektlöst att inte din tid värderas lika högt, speciellt om du har ett befintligt jobb att sköta.
4) Hela processen drar ut på tiden
Arbetsgivaren kräver att du skickar in dokumentation och gör ett flertal tester, men det känns som processen drar ut på tiden. När du söker återkoppling får du dessutom luddiga svar om varför ett svar dröjer.
5) Personkemi saknas
I början får du träffa en enskild rekryteringsansvarig. Även om det är omöjligt att ”klicka” med alla kan den personen ge en fingervisning om vilken arbetsplats det här är och fundera på varför personkemi saknas.
6) Du får inte möta dina medarbetare
Om du, trots att du är i slutet av anställningsprocessen, inte får träffa några kolleger och medarbetare för att ”de är för upptagna” är det något som inte stämmer. Antingen är jobbtempot orimligt högt eller så försöker rekryteraren dölja något.
7) Du får inte svar på dina frågor
Det är lika viktigt att du får svar på dina frågor som tvärtom. Men om du upplever att rekryteraren försöker att dribbla bort frågorna bör du fundera på om det här är en kultur du vill vara en del av.
8) De vill inte avslöja löneerbjudandet
Pengar är inte allt, men inte heller betydeselöst. Om du frågar om löneläget, men får till svar att det ”tar vi senare i processen”, kan du fundera på varför de vill vänta och om du ska lägga tid på den här jobbprocessen.
9) Du går på oförklarligt många intervjuer
Att gå på 2-3 intervjuer för ett jobb är inte ovanligt. Men om du blir kallad på allt fler möten med nyckelpersoner på företaget är det ett varningstecken. De har kanske inte formulerat vad de egentligen är ute efter och försöker vinna tid. Ödsla inte din tid på detta!
10) Det känns fel helt enkelt
Ibland är det svårt att sätta ord på. Men magkänslan har sällan fel. Om du känner att det är något som inte stämmer på den här arbetsplatsen bör du fundera vad det beror på. Avstår du kanske du tackar dig själv om ett halvår för att du tog en annan riktning i karriären.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.